18 Nisan 2013 Perşembe

KIYMALI ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI

enginar dolması
kıymalı enginar dolması

sarmanın dolmanın her halini severim dedim ya daha önce...bu tarifi yapmazsam olmazdı....

enginara alışık olmayan biri olarak her yeni denemelerde korkarak yapıyorum...alışık olmama sebebim annemlerin çok yapmamış olması....iç anadoluda çok yaygın olmayan bir sebze...belki şimdilerde bol bol satılıyordur bilemiyorum ama ben çocukken hiç satıldığını görmedim..

hala pazarlarında göremiyorum....

onun için enginarla ilgili ne çok tarif bilirim ne de "bizim evde çok sevilen bir sebzedir" diyebilirim....

tanımıyoruz ....ama yavaş yavaş tanışmaya başladım....geçen senelerde denemek için aldığım enginarların ,soyarken soyarken bit kadar kalması bende hayal kırıklığına sebep olmuştu:)

bu sene akıllandım ve dolma yaparak her bir yerini değerlendirme önlemi aldım....


enginar dolması.

yaprakları dişinizde kazıyarak yeme şekli çok hoşuma gitti.....kaşık gibi yapraklar ,piştikten sonra kolayca çıkıyor.....

sizede afiyetle dişlemek kalıyor....

soğan kullanmadığımdan , kıyma kattım ve artık her yemeğimi zeytinyağı ile pişiriyorum ....ayçiçek yağını artık hiç almıyorum.kızartmaları bile zeytinyağ ile yapmaya başladım....

harika bir lezzet verdiği kesin......

enginar dolması..

bol fotoğraf olunca yazıyı kısa kesip ,tarife geçmek istiyorum....

ama önce yenme şeklinden bahsedeyim kısaca....

yemeğiniz piştikten sonra,alt yapraklardan başlayarak elinizle çektiğinizde kolayca koptuğunu göreceksiniz...
üzerindeki harcı yeyip ,beyazlı kısmını dişinizde kazıyorsunuz....

yaprakları tek tek bu şekilde dişten geçirince , en altta enginarın tüylü bölümü var....o kısım zaten kalıp gibi çıkıyor...sadece çatalınızla bi köşesinden kaldırmanız yeterli..o tüylü bölümü köşeye atın ve alttaki tabak gibi olan kısmıda yiyerek afiyette kalın.....

enginar dolması nasıl yenilir
enginar dolması


artık hep bu şekilde pişireceğim galiba.çok hoşumuza gitti.....

kıymalı enginar dolması yapılışı



malzemeler...

  • 3 adet enginar
  • 2 su bardağı pirinç
  • bolca taze nane,maydanoz,dereotu
  • karabiber,tuz,pul biber
  • 100 gr. kıyma
  • 1 buçuk yemek kaşığı domates salçası
  • zeytinyağı

yapılışı....

  1. enginarların sapları dibinden kesilir..yıkanır ...
  2. iç malzemesi karıştırılır....
  3. enginarların alt yapraklarından başlayarak, tatlı kaşığı ile veya elinizle iç doldurmaya başlanır...
  4. her yaprağı elle biraz çekiştirerek doldurulur....
  5. doldurabileceğiniz yere kadar doldurduktan sonra, tencereye konulur.
  6. üzerine zeytiyağı gezdirilir...tuz atılır..ve tencerenin yarısına kadar kaynamış su eklenir...
  7. kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirilir....
......

10 yorum:

  1. Enginar dolmasını hiç yemedim.İnşallah bende yapacagım.Sizin gibi bende başlasam biyerden güzel olacak.Çiçek gibi olmuş o kadar güzel görünüyorki.Özendim gerçekten.Ellerinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. tadı nasıldı disalimm bende çok merak ediyorum bi ara yaparmıyım bilmem zor gibi de geliyor yaptığına değdi mi sahi görüntü süper de damak tadımıza uyarmı acepp ? :)

    YanıtlaSil
  3. Hiç yemedim ama şık görünüyor,ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. Enginar dolmasına bayılırım ama hiç yapmadım nefisss... ellerine sağlık...

    Sevgiler
    Evren

    YanıtlaSil
  5. Şeker Tatlar Anneler Gününe Özel Kurabiye Seti Hediye Ediyor. Çekilişimize katılımlarınızı bekliyoruz.Ayrıntı:www.sekertatlar.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Ben ki enginarı hiç sevmem ekrandan alıp ağzıma atasım geldi kusursuz bir tasarım olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Bencede en güzel hali, cok güzel görünüyor ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  8. merhaba disal hnm elinize sağlık dolma harika görünüyor merak ettiğim içindeki tüyler ben bir defa enginar dolması yaptım acemiyim taze olanın içinde tüyü olmuyormu benim aldığım taze deyildi sanırım içinde tüyü çoktu tazesinde olmuyor sanırım taze olup olmadığını nasıl anlarız tşkr sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Eminecim o tüylü yeri taze eski farketmiyor hepsinde var..

    enginar pişince yaprakları tek tek koparıp yiyoruzya , o tüylü yere geliyor sıra...kaşık yada çatalın ucu ile kenardan hafif kaldırınca orası kalıp gibi çıkıyor..hiiç karışıp kuruşmuyor...dağılmıyor...ayynen kalıp gibi kalkıyor oradan..ve enginara ulaşıyoruz:)

    YanıtlaSil
  10. çokkk tşkr ederim disal hnmcım cevabınız için sevgilerrrrr <3

    YanıtlaSil