4 Nisan 2013 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KATMER

katmer
ZEYTİNYAĞLI  KATMER TARİFİ


ne kadar, hamur işi yemeyelim diyorsak bir o kadar canımız istiyor....

geçen hafta sonu ailecek çok acıktığımız bir anda aklımda sadece bu katmerlerin olduğunu hissettim...

başka hangi yemeği düşünsem ,beynimin tersi ile itiyordum o fikri......tamam, canım hamur işi istiyordu ama bunun mayalanma süresi vaar, yapım aşaması vaar...açlık tavan yapmış...kim bekler ki bu kadar......

ama içimdeki " bunu yapmalısın,bunu yemelisin,düşünene kadar hamuru yoğurmuştun bile " diyen iç sesi susturmanın başka yolu da yoktu galiba....

az yapayım,bir öğünlük olsun dedim....mayalı yaptım ama mayalanmasını beklemedim....yaparken kendiliğinden mayasıda gelmişti zaten....

zeytinyağlı katmer

açken yapıp ,üzerine bir kat daha acıkınca nede güzel iştahla yendiler......

öyle çok yağlı değildi.....dışı çıtır içi yumuşaktı.....zeytinyağ ile yaptığım için tadı güzeldi...

kahvaltıya belki ağır olur ama öğleden sonra ki açlığa bire bir diyebilirim......işte aşamaları ile birlikte katmerimiz....

kahvaltılık katmer yapılışı

malzemeler...

  • yarım kg. un 
  • 2 su bardağı ılık su
  • yarım paket kuru maya
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • kızartmak için zeytinyağ

yapılışı...

  1. unun ortası açılır..içine su ilave edilir.maya serpilir..tuzu atılır...
  2. yavaş yavaş kıvam alana kadar yoğrulur....gerekirse un takviyesi yapılır..
  3. hamurdan bezeler alınır....
  4. her beze elimiz kadar açılır ve zeytinyağ sürülür...yufka katlar gibi katlanır...katlarkende her kata az az zeytinyağ sürülür...
  5. kenarda beklemeye alınır...
  6. bu arada tava ısıtılır.....içine az zeytinyağı dökülür...( 1 yemek kaşığı kadar)
  7. yağlı bezeler oklava ile ince şekilde açılır....bezeyi açarken üzerine un serpebilirsiniz....
  8. ister kare ,ister yuvarlak açılan beze az yağda arkalı önlü kızartılır....

NOT...

  1. az yağ kullanmaya özen gösterin..kızartırken 1 yemek kaşığı alta bir yemek kaşığı üste olacak şekilde kızartabilirsiniz....
  2. bezelerinizi istediğiniz büyüklükte yapabilirsiniz...
  3. hamurun mayası gelmeden yapabilirsiniz..hatta daha lezzetli olduğunu söyler annemler....
  4. ben yoğurduktan sonra bir beş on dakika bekledim..ama hamuru elime aldığımda hala mayası gelmemişti...
  5. ayran ,salata ve peynirle beraber afiyetle yeyiniz....
.......


8 yorum:

  1. Canım elelrinize sağlık. İnnaın şuanda katmer tarifimin fotolarını hazırlıyordum. 15 gün önce yapmış ama birtürlü yükleyememiştim. ama benimki yuvarlak. :) arkadaşlarımla piknik keyfinde yemiştik. Size maşallah çok güzel yapmışsınız.

    YanıtlaSil
  2. bi tane alasım geldi valla resimlerde şahane bayılıddımmm :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım,çayımın yanına olsada yesemmm..

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım bu gibi durumları bende yaşarım ama o açlıkla bir orduya yetecek kadar yaparım ne yapıyosam
    afiyet olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Nefis
    Saat geç olmasaydı mutfaktaydım bu görüntülerden sonra:)

    YanıtlaSil
  6. o icimizdeki sesi dinleye dinleye almadikmi kilolari
    ahh salihacim ahh o sese ne zaman kulak vermessek o zaman tig gibi hatunlar oluruz be bacim
    Ama bu katmerlerede dayanilmazki sicacik yanina ayranla yendikce yenir

    YanıtlaSil
  7. bu görüntüler beni benden aldı..açlık tavan yaptı..Saliha 1 haftalık diyete başlamışken bu olmamalıydı.. ellerine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Bende hamur işi yemiyeyim diyorum ama böyle iştah kabartan şeyleri görünce oyyy oyyy:))...Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım...
    sevgiler...

    YanıtlaSil