13 Temmuz 2014 Pazar

MADEN SULU KALBURABASTI

maden sulu kalburabastı
maden sulu kalburabastı


yıllar öncede yaptığım bu tatlıyı tekrar denemek istedim....tarifimiz maden suyu ile yapıldığı için nasıl bir hamuru vardı hatırlamak istedim..çünkü o günlerde yaptığımda tadını çok beğenmiştik...

hamurumun biraz sert olması dışında fena değildi....piştiği gün değilde ikinci gün daha güzeldi..içi bol cevizli , güzel bir tatlı..

ismi gibi kalbura basamasakta bizde nacizane rendeye ve nihaleye basmak suretiyle tatlımızı meydana çıkardık...şekli bozulmadı..içindeki kabartma tozu kabarınca şekil gider sandım ama bişey olmadı gördüğünüz gibi..:)

bugünlerde zaman ile yarışıyorum o yüzden kısa keseceğim ...hemen tarifi yazıp kaçacağım....
hamuru önce rendeye basarak şekil yapmaya çalıştım ...oldu olmadı derken gözüme nihalem ilişti....tamda kalbura benzer tipi vardı.....iyice yıkayıp kuruladıktan sonra  çakma kalbul olarak onu kullandım..çokda güzel oldu:)

cevizli tatlılar kalburabastı
kalburabastı

maden sulu kalburabastı nasıl yapılır?


malzemeler....

  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağ

  • 1 çay bardağı zeytinyağ

  • 1 çay bardağı maden suyu(oda sıcaklığında)

  • 1 paket kabartma tozu

  • 3 su bardağı un (yavaş yavaş ekleyin bana benimki daha az aldı)

  • içi için yüz gr ceviz içi

şerbeti......


  • 3 su bardağı su

  • 2,5 su bardağı şeker

  • limon suyu(bir kaç damla)

yapılışı.........


  1. şerbet kaynatılır soğuması için bırakılır...

  2. hamur malzemeleri yoğrulur...beş on dakika dinlendirilir...

  3. hamurdan ceviz büyüklüğünde parça alınır...

  4. rende veyada kevgir üzerinde avuç içi kadar açılır...

  5. içine ceviz konulur..iki uç ortada birleştirilir..

  6. yağlanmış tepsiye birleşim yeri alta gelecek şekilde dizilir....

  7. önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir...

  8. fırından çıkardıktan bir  dakika kadar sonra soğumuş şerbet üzerine dökülür...

not....

  1. un miktarı yazılı olsa bile siz az gelirse ekleme yapın ,çok gelirse daha az katın..o yüzden unu birden dökmeyin ..
  2. benimki önce şerbeti güzel çekmiyor gibi göründü ama durdukça her yerine şerbeti çekmişti..
  3. kızarana kadar fırından almayın....hamur falan kalmasın içi..
  4. ununu çok katmamaya dikkat edin..hamur sert olunca şerbeti zor çekiyor...

4 yorum:

nursevincelezzetler-yemek tarifleri dedi ki...

ellerine sağlık. Çok çok güzel olmuş. Kalbura bastıdan daha güzel şekil çıkartmış.

zeymurancafe dedi ki...

mis misss, ellerine sağlık canım

birdunyafikir dedi ki...

Ama nasıl canım çekti şimdi;)
Afiyet şeker olsun;)

Lezzet sarayı dedi ki...

Mmm ellerine sağlık disalim nasılda güzel olmus vallahi. Canım çekti heee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak