hani yaz gelince hafif yemekler yenir ya..işte bu yazımda hafif bir yazı olacak galiba...yaz gelince insanın düşünceleride tatile çıkıyor galiba....
güzel bir etkinlik ve arkasından gelen nefis bir hediye...
bir blogcu en çok ne kullanır...tabiki un....:)
sevgili arkadaşım abı hayatın çorum yemekleri etkinliğinden harika bir hatap un kazandım...
hediyesi için hatap una ve abı hayat arkadaşıma çok teşekkür ediyorum....etkinliğe hingel tarifi ile katıldım...bir Çorum yemeği olan hingel farklı iç malzemeleri ile yapılabiliyor..kıymalısınında nefis olacağını düşünüyorum.bir nevi mantı oluyor kendileri...
patatesli herşeyi çok seviyorum normalde....mantısı,böreği,haşlaması,salatası ,kızartması ve yemeği...ama hala hangi patates neye iyi yakışır çözmüş değilim.kızartmalık ve haşlamalık patatesleri ayırt edebildiğimde daha çok sevineceğim ve daha çok seveceğim...
bükmesi zevkli,yapması uğraştırıcı ama sonuç güzel...
ben hingelin veya mantının uzmanı değilim..çok pişirdiğim yemekler arasında da değildir..zorlandın mı diye sorarsanız evet zorlandım...çünkü mantı hamurunu pratik bir şekilde büküp iki dakkada hazır hale getirebilenlerden değilim.....yinede becerebildiğim için mutluyum..:)
çatalları hazırlayın ve mantıyı löp löp yapmaya buyurun....
PATATESLİ HiNGEL
hamur için.....
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- aldığı kadar un(yaklaşık üç bardak un)
- 3-4 adet patates
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- tuz
- 1 kase yoğurt+sarımsak
- 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- haşlamak için 2 lt kaynamış su ve tuz
- su,yumurta çukur bir yoğurma kabına konulur.üzerine tuz atılır ve un yavaş yavaş ilave edilir
- kulak memesinden az sert hamur yoğrulur.
- bu arada patatesler soyulur haşlanır , biber ve tuz ilavesi ile karıştırılır.
- hamur unlanmış tezgahta ince bir şekilde (mantı hamuru gibi) açılır..
- dar ağızlı bir su bardağı ile yuvarlak şekiller çıkarılır...
- her birine patatesli iç konur.
- iç konmuş hamur yarım ay şeklinde bir kenarından hamur yapıştırılır ve ileri doğru bir sağdan bir soldan hamur tutturularak zigzag şekilde devam edilir...
- en son noktası iyice yapıştırılır ve unlanmış bir bez üzerine dizilir.
- bütün hamur yapıldıktan sonra kaynayan suya tuz atılır ve hamurlar tek tek içine atılır..
- kaynarken suyun üzerine çıkan hamurlar bir müddette böyle kaynar ve süzgeç ile servis tabağına alınır.
- üzerine eritilmiş tereyağ gezdirilir..
- yoğurt ezilmiş sarımsakla karıştırılır.hingellerin üzerine gezdirilir..
- arzuya göre en üste tereyağda kızdırılmış biber gezdirilir...
12 yorum:
Şekli uğraştırıcı gözüksede sonuç güzel,ellerinize sağlık..
Çok güzel olmuş canım
. Ellerine sağlık.
ellerine sağlık şekiller süper.
ellerine sağlık canım..
çok seviyorum hingeli bende kıymalısı ile katılmıştım :)
sevgiler..
selamun aleykum,
biz sivaslılar hingelin hamurunu kare kare kesip köşesinden başlayarak kapatıp hazırlıyoruz..böylelikle habire yuvarlaklardan artan hamuru tekrar açmak zorunda kalmamış oluyoruz.. :)
sevmezf
feride
ah ah , çok sever keyifle de yapar yerim :) nefis olmuş, benimkilerin şekli seninkiler kadar estetik olmuyor ama idare ediyoruz :)
Görüntü gel beni ye diyor, elinize sağlık. Özellikle un miktarını aşağı yukarı yazmanıza bayıldım,oğullarım gelsin,hemen deneyeceğim.
Bu tatilde annemlerde yaptik daha dogrusu ablam yapti ben bir türlü sekilli bükemedim hingeli ne kadarda denedim oysaa
el maharatim yok galiba
Sunumuyla gözede mideyede hitap ettirmisin canimcim
Nerelerdesiniz disal hanim?
Sevgili yegane
ailemin yaninda tatil yapiyorum...
:)) tesekkur ederim yorumun icin..
Harika bir lezzet gerçekten denedim ve muhteşem oldu çok teşekkürler:) Ben de yeni başladım blog yazmaya pratik ve güzel lezzetler paylaşıyorum ara sıra beni ziyaret edersen çok sevinirim :)
http://parpatya.blogspot.com/
Harika bir Sivas Lezzetidir.
Yorum Gönder