17 Aralık 2013 Salı

ÇİKOLATALI SÜT REÇELİ

bitter çikolatalı süt reçeli
çikolatalı süt reçeli


günaydın sevgili okurum....

ara verince yazmak öyle zor ki........

tabi bizi facebooktan takip etmeyenler ne arası diye bilemezler şimdi.....

açıköğretim fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim ya...geçtiğimiz cumartesi pazar sınıvım vardı ya :))

yani sınava 1 ay kalası internetten elimi eteğimi çektim......çünkü burası gerçekten çok zamanımı alıyor..elini versen kolunu kurtaramıyorsun.......bir tarife bakayım desen kendini youtube da çikolata yapımını izlerken bulabiliyorsun....

ya da anlamsızca facebookta ki hoşunuza giden karikatüre bastığınızda o sayfada ki tüm karikatürleri okurken bulabiliyorsunuz...

kısacası ben burdan ayrılmadıkça ders mers yapamam diye kendimi bir frenlemişim ki sormayın şu an bile yazmak istemiyorum desem yalan olmaz:))

ders öyle vaktimi alıyor ki mutfağa zor giriyor evi zor topluyorum..koşuşturma beni hem yoruyor hemde bundan psikopat edasında   hoşlanıyorum..vizemizi verdik şimdi sırada 40 gün kadar sonra final var......sınav fena değildi..bazı dersler güzel geçti bazıları orta halli....kısa sürede 8 kitabın yarısından fazlasını öğrenmek kolay olmuyor......beyin doluyor.....artık son günlerde bilgiyi beyine yerleştirmek için zorla ittiriyorsunuz .....almıyor..taşıyor.....

tarihler,isimler birbirine giriyor......herşeyi şifreliyorsunuz , kodluyorsunuz ama nereye kadar bi yerde kodlarda birbirine giriyor....sınavda inci minci yaptığınız bile oluyor artık..:))  hiç "d" işaretlememişim deyip o şıkkı doğru ya da yanlış doldurmaya çalışıyorsunuz....kafa gidiyor...

ve bütün öğrendiklerinizi bi anda sınavda sınıfta bırakıp çıkıyorsunuz.....yeniden doğmuş gibi sıfır bilgi ile ......:) işte bu kısım çok kötü oluyor...öğrendikleriniz nerede ,sınıfta kaldı....e onların beynimde durması gerekmez miydi......işte kısa sürede ezberlenen bilgiinin hazin sonu....

sonrada hangi soruyu doğru yapmışım hangisini yanlış yapmışım diye bir telaş başlıyor....soruyu hatırlyamıyorsunuz, neyi şıkladığınızı da .....çünkü en son 4-5 tane şıkkın yerini değiştirmiştiniz....acaba doğruyu silip yanlış,yanlışı silip doğrumu yaptınız...bunları düşünüp ,amaaan neyse açıklanınca görürüm deyip kitapları rafa kaldırıp bi kaç günlüğüne beyninizi formatlamaya bırakıyorsunuz......ama ev hanımıysanız zaten sınav esnasında göçen evi,dağ gibi olmuş ütüyü görünce beyin o anda şoka girip otomatik format çekiyor kendine ....ve kadın kaldığı yerden devam ediyor hayatına.......

ev iş derken çocuklara vakit ayıramamaktan yakınırken bloğuda hatırlayıp bu bir kaç günlük dinlenme maratonuna bu işlerle devam ediyorsunuz....bunları yapmak bir iş değil aksine dinlenme yerine geçiyor sizin için...:)

mesela çocukları mutlu etmek için süt reçeli yapayım diyorsunuz....
hem onlar mutlu olur hemde bloğa eklerim blog mutlu olur...
hem ben dinlenmiş olurum hem midemiz bayram yapar...
hem karıştırma işini kızıma verir kurtulurum hemde mutfakta iş yapma becerisini artırmış olurum

diyerek bütün "hem"lerimle  işte yine buradayım...

sevgiler sevgili okurum....eğer buralara uğramıyorsam ders çalışıyorum ,disalin sayfasını izlemekten,dislain yemeklerini okumaktan vazgeçmeyin olur mu ;)



süt reçelini artık çoğumuz biliyoruz.DAHA ÖNCEKİ TARİFİMİZ İÇİN TIKLAYIN....ayrıntılı yapım aşaması ve bol fotoğraf için mutlaka önceki reçelimize göz atın..orada bütün tecrübe deneyimimi yazmıştım :) bu sefer içine son dakkada bitter ekledik.....bence bu halide güzel oldu.....:))

bitterli dulche de leche
çikolatalı süt reçeli

malzemeler......

  • 2 lt tam yağlı inek sütü
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • çubuk vanilya (ben iki paket toz vanilya kullandım)
  • 1 paket 80 gr bitter çikolata

yapılışı............


  1. süt tencereye konulur orta ateşte kaynaması beklenir...
  2. kaynadıktan sonra şeker ve vanilya çubuğu  ilave edilir ..(çubuk vanilya kullanılacağı zaman" vanilya çubuğu ortadan ikiye kesilir....içinin havyarı çıkarılır..bu çubuklar süte katıldıktan yaklaşık bir saat sonrasında çıkarılır.")
  3. şeker eridikten sonra karbonat eklenir.....bu sırada süt kabarabilir altını kısık tutun ve sürekli karıştırın.....
  4. üzeri köpüklenecektir....ben köpükleri aldım çünkü kaynadıkça kabarıp taşacağından korktum..
  5. 20 dk .kadar sonra sütün rengi değişmeye başlayacaktır........bu sırada sürekli karıştırmaya devam.......
  6. yaklaşık bir saat sonunda sütün rengi kahve rengi oldu...(üçü bir arada kahve rengi)kıvamı ise salep gibiydi....
  7. 10 dk. kadar sonra kıvamı iyice çikolata sosu gibiydi.......ocağın altı kısık şekildeydi...
  8. 1 buçuk saatin sonunda kıvam iyice koyulaştı......bu aşamada bitteride ekleyip eridikten sonra altını kapattım.......
  9. ve hazırr.......artık kavanoza koyabilirsiniz.....

not....

  1. bazı arkadaşlarımın süt reçeli daha fazla çıkmış..belki ben başlarda ocağın altını çok açarak kaynayıp tükenmesine sebep olmuş olabilirim.......
  2. son dakikalarda biraz bocaladım...verilen süreye göre yapmaya çalıştım onun için belki biraz koyu yapmış olabilirim......kıvamına dikkat edin.......
  3. en başlarda olmadığını sandım çünkü sütün rengi bi türlü değişmiyordu...ama yanılmışım zamanı gelince koyulaştı....
  4. çubuk vanilya kullanılacağı zaman" vanilya çubuğu ortadan ikiye kesilir....içinin havyarı çıkarılır..bu çubuklar süte katıldıktan yaklaşık bir saat sonrasında çıkarılır."
  5. eski notlarıma yenisini eklemek için kırmızı ile yazıyorum....bitter çikolatayı iki paket de ekleyebilirsiniz ben bir paket ekledim....,
  6. daha önce kıvamını koyu yaptğım reçeli bu sefer biraz daha sıvı bıraktım..bu sizin tercihine kalmış.ikiside güzel oluyor.. 

1 yorum:

  1. Sut receline farkli bir lezzet katmissiniz. Enfes gorunuyor. Elinize saglik. Sevgi ve muhabbetle :)

    YanıtlaSil