10 Haziran 2015 Çarşamba

YAZ PASTASI

soğuk pasta yaz pastası
yaz pastası

galiba benim şekerim düştü...ve nedense bir türlü yükselmiyor....

zaten küçüklüğümden beri tatlıcıyımdır....tuzlumu tatlımı deseler tatlıyı tercih ederim..tatlı derken şerbetlilerden bahsetmiyorum ,böyle kremalı pastalar,çikolatalı tartlar falan :)

hayalimdekiyemekler sitesinde gördüğümde bol kremalı bir pasta olduğu için hemen not aldım...görsel olarakta çok güzeldi ....uzun zamandırda evde pandispanya yapmıyordum...tam benlik diyerek girdim mutfağa...tarif için teşekkür ediyorum...tarifi neredeyse aynen yaptım bi kaç eksikle beraber....

pasta güzel...ama biraz kuru geldi bana...vişneli kısım puding yerine çilekli veya vişneli evde yapılmış bir sos olabilir..ıslaklık yapması açısından denenebilir...yada vişneli bölüm 3 buçuk su bardağı vişne suyu ilede pişirilebilir...ya da kek kısmı vişneli su ile ıslatılabilir...  pasta güzel ama çok az kuru .. 

kuruluğu benden kaynaklıda olabilir.....sonuçta kekim üçe değil ikiye bölündü..haliyle kremalar iki kat arasına kalın bir şekilde döküldü...oda soğuduğunda daha kalın bir kremaya dönüştü....üç katlı olması daha ıslak bir pastaya sahip olmanızı sağlıyor olabilir...

benim tecrübelerim bunlar....deneyene kolay gelsin şimdiden...

ama tam bir yaz pastası diyebilirim....aradaki vişneli kat bir serinlik veriyor...
pandispanyası çok hoşuma gitti..başka pastalarada uygulanabilir nefis bir kek...içine kakaoda ekleyerek deneyebilirsiniz....

pastayı yaptıktan sonra markette görüp aldığım kapaklı tepside gerçekten işime yaradı..streçle falan uğraşmadan kapağı  kapayıp dolaba kaldırdım ...

kapaklı fırın tepsisi
 süslemesini ertesi gün yaptım...böyle kapaklı tepsilere çok ihtiyacımız oluyor...daha fazla alternatif olursa çok iyi olacak...


yaz pastası
yaz pastası


kek malzemesi....
  • 5 adet yumurta ( oda sıcaklığında olsun )
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım çay bardağı ılık su
  • çeyrek limonun suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 su bardağı + 2 çorba kaşığı un
  • isteğe göre yarım limon kabuğunun rendesi
  • 1 fiske tuz
muhallebi malzemesi....
  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı  toz şeker
  • 5 çorba kaşığı nişasta
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 1 paket vanilin
  • 50  gr tereyağı ( isteğe göre )
  • yarım bardak süt
  • 1 poşet kremşanti
vişneli krema için malzemeler..
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 3 su bardağı vişne suyu
Üzeri için 
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 bardak soğuk süt
  • 40 gr bitter çikolata
  • 2 çorba kaşığı süt

 yapılışı....
  1. kek için yumurtanın sarısı ve beyazı ayrılır...beyazı bir fiske tuz ile kar haline gelene kadar çırpılır...
  2. yumurtanın sarısı ise şekerle birlikte krema haline gelene kadar çırpılır...içine ılık su ilave edilir ve çırpmaya devam edilir..
  3. vanilya ,kabartma tozu ve un ilavesiyle tahta bir kaşıkla karıştırılır..
  4. kar haline getirilmiş yumurta beyazı kek hamuruna eklenir fazla söndürmeden alttan üste tahta kaşıkla karıştırılır...
  5. önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında, yağlanıp unlanmış kare veya dikdörtgen orta boy bir fırın tepsisinde üzeri kızarana kadar pişirilir...
  6. muhallebisi için , kremşanti ve yağ hariç diğer malzemeler çırpılır ve kaynayana kadarpişirilir...yağ ilave edilir..eridikten ve iyice karıştıktan sonra altı kapatılır..
  7. krem şanti  yarım bardak soğuk sütle çırpılır ve soğuyan krema ile karıştırılır...
  8. vişneli krema için, 3 bardak vişne suyu ile vanilyalı puding pişirilir..ılımaya bırakılır...
  9. pasta keki üç parçaya ayrılır...(benim kekim geniş bir kalıpta piştiği için ancak iki parçaya bölebildim)
  10. bir kek tabanı tepsiye konulur..üzerine muhallebi sürülür...sıkma torbasına konmuş muhallebiden kekin kenarlarına bir sıra bariyer sıkılır...
  11. üzerine vişneli krema dökülür....(vişneli krema bariyerlerden dışarı akamayacaktır)
  12. bu kat üzerinede ikinci kek tbanı konur aynı işlemler yapılır...
  13. üçüncü kek tabanıda konarak en üste krem şanti sürülür....
  14. benmari usulü eritilmiş çikolata süt karışımı sos kekin üzerine birbirine paralel şeritler halinde sıkma torbası ile sıkılır...
  15. kürdan yardımı ile parallere tam zıt olarak çizgiler yapılır...(fotoğrafa bakarak anlayabilirsiniz)
 
 afiyet olsun....arzuya göre yanlara fındık fıstık,hindistan cevizi çikolata gibi malzemelerle kaplayabilrisiniz...


1 yorum:

Özgen dedi ki...

Harika bir pasta aynen pastanelerdeki gibi ellerine sağlık sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak