13 Aralık 2007 Perşembe

ARABAŞI....YÖRESEL LEZZETLER ETKİNLİĞİ 1-ÇORBALAR


sevgili arkadaşım kadınınmutfagı güzel bir etkinlik hazırlamış......aslen yozgatlı olarak bu yöresel yemeğimle katılmassam olmaz.......canım kolay gelsin.....

arabaşı bir yozgat yemeğidir.kalabalık yenmesi gerekir.yoksa tadı çıkmaz.hamuru çiğnenmez,yutulur.
hatta evin büyükleri daha büyük parça hamurları yutarak güç gösterisi yaparlar bizim evde.
kaşığınıza hamuru alıyorsunuz,çorbanıza batırıp bir miktarda çorbadan alarak çiğnemeden yutuyorsunuz.hamuru size garip gelsede çorbasını mutlaka deneyin.bayılacaksınız...
MALZEMELER
hamuru için
  • -1 su bardağı un
  • -5 su bardağı soğuk su
  • -tuz
Çorbası için
  • -6 bardak su(tavuk suyu)
  • -2 adet kalçalı tavuk budu veya büyükse bir
  • -3 yemek kaşığı un
  • -1 yemek kaşığı salça
  • -2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • -kırmızı pul biber
  • -limon
HAMURUN YAPILIŞI
  • un soğuk su ile iyice karıştırılır.blendır ile olabilir.tuzuda eklenerek ocakta kaynayana kadar karıştırılır
  • hızlı karıştırın yoksa topaklanır.kaynadıktan sonra 10 dk.kısık ateşte ara sıra karıştırarak iyice pişmesi sağlanır.dibine tutabilir endişe etmeyin.
  • herhangi bir tepsi su ile ıslatılır.ocaktan indirdiğimiz hamur sıcakken tepsiye dökülür.yukardaki kalınlıkta olacak
  • soğumaya bırakılır
ÇORBANIN YAPILIŞI
  • ilk olarak 3 kaşık un kavrulur.rengi açık kahverengi oluncaya kadar.veya sarı(çok kavurmayın,rengi döner dönmez ocağın altını kapatın)
  • tavuk 6 bardak su ile haşlanır.(haşlandıktan sonraki ölçüsü 1 litre olsun.)
  • ayrı bir tencerede yağ ile salça bir miktar kavrulur
  • sonra içine kavrulmuş un ilave edilir.şöyle bir çevirdikten sonra tavuk suyu yavaş yavaş ilave edilir
  • kaynayana kadar karıştırılır.kır.biber ilave edilir
  • kaynadıktan 5 dk sonra içine birazcık tavuk eti siftelenir.ve ocağın altı kapatılır.
çorba sıcakken servis edilir.içine limon sıkılınca nefis olur.veee hamurunu yutmayı unutmayın.afiyet olsun...

8 yorum:

Adsız dedi ki...

canim siteni yeni görme sansim oldu...ve gercekten cok sevdim..helde yazilarin,,ben senin yazilarina bayildim..hatta buda yetmedi esime okudum,,bereberce keyifle okuduk,güldük tebessüm ettik..bugün yine kalkar kalkmaz sitene geldim,iyice arastirdim..yeni takipcin olduim sanirim:))ictenligin ve dogaaligin beni cok etkiledi,,haa belki birde hemsehrim olusun:))neyse arabasini görünce yorum yapmak istedim..yine gelicem..seni tanidigima cok memnun oldum..benim maalesef bir sitem yok,ama bir tek sitem yok:(((tariflerim,heveslerim,isteklerim hepsi var.neyse cenem düstü ýine..hoscakal...

Adsız dedi ki...

cvp vermemissin ama yinede saol:((
Yukardaki umursanmayan yorumun sahibi..

Disalce dedi ki...

merhaba...

isminizi yazmamışsınız..onun için size nasıl hitap edeceğimi bilemedim...

öncelikle saatlerdir yeni yazdığınız yorumu arıyorum...nereye yazılmış diye...çünkü merak ettim soru sorulduğunda mutlaka cevap yazarım...bişeymi atladım diye çok üzüldüm....

blogspotta şöyle bi özellik var ki ypılan yorumun nereye yapıldığı gösterilmiyor..sayfa sayfa arayıp bulmaktan başka şansımız yok...onun için cevabım geç oldu..özür dilerim...

en sonunda buldum şükür...

şunu söylemeliyim ki yaptığın yorumu görünce hatırladım..böyle güzel bi yorum nasıl unutulur,nasıl umursanmaz aşkolsun...ve mutlaka cevap yazacağım nitelikte bir yorum..bunu ilk okuduğumdada çok sevinmiştim...böyle içten yorum almak nadiren oluyor çünkü..

bu güzel içten yorumun için geçte olsa teşekkür ederim...

şuna inanki mutlaka çok yoğun olduğum bi zamana gelmiştir yorumu okumam...sonrada unutmuşum tabiki:(

birde eski bir tarifte olduğu için yorum göremedim...:(

hatırlattığın için çok teşekkür ederim....

herzaman beklerim...bence sende blog açmalısın hemşerim:)

sevgiler:)

Disalce dedi ki...

zelişcim yorumunu okudum...çok memnun oldum...yine çok güzel şeyler yazmışsın ..çok teşekkür ederim....

dediğim gibi bloğuma ilk gelen ve helede blog sahibi olmayan biri bloğumu beğendiğini yazdığı zaman çok mutlu oluyorum ve mutlaka mesaj yazıyorum....

ayrıca hala takip etmende beni yine çok menun etti...bunun içinde ayrıca teşekkürler...

seni çok öpüyorum...:)

LaMa dedi ki...

su hamur olayi cok degisikmis gercekten.
ama bogazimizda kalmaz mi ya, cigneyip yutsam olmaz mi:)

Disalce dedi ki...

lamacım emin ol yutmak çiğnemekten daha zevkli....ben küçük parçalar alarak yutarım hep....özellikle boğaz hastalıklarına çok güzel geliyor....boğazına takılanı şimdiye kadar hiç duymadım....demekki kalmıyor:)))

Adsız dedi ki...

merhaba disal hanım ne zamandan beri bu çorbayı merk ederim. acaba o hamursuz olmazmı merak ettimde.. hiç yemedim çünkü ustasına bir soram dedim. ha bu arada yeni takipçinim

Disalce dedi ki...

merhaba Döndücüm....tabiki çorba tek başına nefistir...zaten arabaşıyı bilmeyen hamurunu sevmez.ama çorbasını çok severler:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak