7 Mayıs 2012 Pazartesi

KEÇİ YOĞURDU

keçi yoğurdu

keçi sütünün faydalarını genelde duyuyoruz ama nedense bana hep yabancı gelirdi.....hani inek sütüne alışınca başka sütleri denemek benim için çok zordu....deve sütü,keçi sütü ,koyun sütü......daha ne var dı kii..kuş sütü:))

yani alışılmışın dışına çıkamıyoruz.........geçenlerde tv de kurbağa bacağı kızartan bi yer gördüm....ayıla bayıla yiyen insanlar vardı........tavuk etine benziyormuşta.daha güzelmiş te.......yaa ne kadar leziz olursa olsun yiyemem yani......denemek için bile ağzıma süremem...büyük konuşmayımda..sonra başıma geliyo zaten:))))

neyse işte eşim bigün öğrencisinin keçi sütü sattığını ve sipariş verdiğini söyledi.....önce önemsemedim ama 5 lt. istediğini duyunca şok oldum....çünkü ağzıma bile süremeyeceğimi düşündüğüm 5 lt.sütü ben nasıl bitircektim.......

hadi bi kaç kilosunu gazele içireyim dedim ama bitmez yani.sevmeyince bitmez.......çok faydalı onuda biliyorum....faydalarını aşağıya ekledim zaten....

süt geldi..kaynattım.....gayet normal görünüyordu......bembeyaz inek sütü gibi.kokusuda inek sütü gibiydi....acaba inek sütümü diye şüphelendim ama tadınada bakamadım bu arada..huylandımya.....

eşime falan içirdim.....çok güzel dedi....inek sütüne çok benziyor dedi.....ama ben içmedim tabiki.......

bende sütü ziyan etmemek için iki kilosunu gazele ayırdım içirmek için geri kalanı yoğurt yaptım....mayasını inek yoğurdundan kullandım.......inek yoğurduna göre daha sulu tuttu yoğurt....

tadı ise inek yoğurduna çok benziyor.....ama azcık koyun yoğurdu karışmış gibide....yerken damakta az kekremsi bir tat bırakıyor....ama keçi yoğurdu olduğunu bilince o tatta normal geliyor insana..rahatsız etmiyor.....zaten ilk yaptığımda yiyemedim....sonraki günler eşim yedikçe, beğendikçe bi kaç kaşık aldım.......sonradan alıştım ama sürekli yapacağımı sanmıyorum ..arada bir az alır yaparım yine yoğurdumu....

yoğurdu hansacığımdan aldığım bir taktik ile yapıyorum.....bir litrelik şişelere yapıyorum.....kullanırken hepsi birden sulanmıyor ,daha temiz,kullanımı daha kolay oluyor..tavsiye ediyorum......



KEÇİ SÜTÜNÜN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ

Sütün bildiğimiz yararlarının yanında keçi sütünün bilimsel araştırma ve gerçeklerle saptanmış güvenilir gözlemlere dayanan üstünlüklerini şöyle sıralayabiliriz:

1- Keçi sütünün yağ molekülleri daha ufak ve proteinin oluşturduğu pıhtı daha yumuşak olduğu için sindirimi inek sütünden daha kolaydır.

2- Keçi sütü proteininin kolay hazmı, bebeklerin beslenmeleri, hasta ve sakat kimselerin diyetlerinde pratik ve özel bir yere sahiptir.

3- Keçi sütünün kolay hazmı bebeklerde normal olarak zaten zor olan sindirim işlemi ve yetişkinlerde de ketozis ve karaciğer hastalıklarında ayrı bir önem taşır.

4- Stres-gerginlik, sinirsel nedenlerle hazımsızlık ve kabızlık durumlarında da keçi sütünün kolay hazmı ve yüksek B1, B2 vitamin içeriği yararlı olmaktadır.

5- İlaçların kullanılmasını gerektiren hazım sorunlarında ve peptik ülserlerin tedavisinde keçi sütünün yüksek “buffer” özelliği yarar sağlar.

6- Keçi sütünün yüksek “fosfat” içeriği, ülkemizi gibi yeterince et ve balık tüketemeyen toplumlarda beslenmeye önemli bir katkı sağlar.

7- Özellikle bebeklerde sık görülen ve ani ölümlere de neden olan olabilen inek sütü ve ürünlerine olan alerjik durum keçi sütleri için geçerli değildir. Bu nedenle keçi sütü ve mamulleri bu gibi kişilerin beslenmesinde yardımcı olabilir.

8- Keçi sütü bileşimi, bebek beslenmesinde sulandırılarak verildiğinde inek sütünden daha fazla olarak anne sütüne benzer yapıdadır.

9- Keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesinin, egzama, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıkların ve alerjik durumların tedavisinde yararlı olmaktadır. Bu nedenle birçok Avrupa ülkesinde keçi sütünden yapılan mamuller özel sağlık dükkanlarında (Health Shop) özel fiyatlarla satılmaktadır.

10- Keçi sütü genellikle diğer sütlerden daha az mikroorganizma içerir. Ayrıca kokusuz ve beğenilen özellikte keçi sütü üretilebilir ve üstün nitelikli değerli süt ürünlerine işlenebilir.


keçi yoğurdu yapılışı

malzemeler...
  • 3 lt keçi sütü
  • 3 yemek kaşığı inek yoğurdu
yapılışı.....
  1. süt ısıtılır.....parmak batırıldığında yanar yanmaz bir ısıda olması gerekir.....parmak bekledikçe yanıyorsa tamamdır.......
  2. benim yaptığım gibi şişelere mayalayacaksanız ,şişelere doldurulur....
  3. her birine birer yemek kaşığı yoğurt eklenir ve karıştırılır....
  4. şişelerin ağzı kapatılıp güzelce kalın örtülerle sarılır.....sıcaklığını hemen kaybetmesin ,mantarlar çabuk üresin diye.....
  5. 6-7 saat durduktan sonra dikkatli şekilde fazla oynatmadan dolaba kaldırılır...
  6. bir gün açmadan bekletilir ki dinlensin...katılaşsın.....
  7. sonra afiyetle yiyebilirsiniz.....

4 yorum:

www.lezzetavcisi.net dedi ki...

Ellerine sağlık canım. 4.şık için keçi sütü bulmam şart oldu =)

zeymurancafe dedi ki...

canım keçi yogurdu yıyebılır mıyım bılmıyorum koyun yogurdu lezzetlı olmasına ragmen kokusundan dolayı agır gelıyor bana kokmuyor dıyorsun denemek lazım ellerıne sağlık

ab-ı hayat dedi ki...

Geçen yıl benim eşimde bir öğrencisinden manda yoğurdu almıştı.Çok sık tüketmediğimiz için sanırım tadı farklı gelmişti.Keçi yoğurdunun da bir arkadaşta tadına bakmış ama pek sevememiştim::))

Ezgi.Kepsutlu dedi ki...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker “Hani söylenir ya bazen, ‘annemin mayaladığı yoğurdun tadı’ veya köyde bizim yediğimiz yoğurdun tadını ararız ya işte bu AOÇ keçi yoğurdunun tadı, bunu veriyor” şeklinde konuştu.
AOÇ keçi yoğurdu geleneksel tadıyla, lezzetiyle piyasada.
AOÇ İstanbul iletişim:0216 567 3836 www.aocistanbul.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak