2 Temmuz 2014 Çarşamba

KIYMALI KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

kabak çiçeği dolması
kabak çiçeği dolması

benim gibi acıkmayan ve susamayan var mı aranızda....

akşam oluyor ve tabak bana bakıyor ben ona....bir bardak su eşliğinde zorla bir kaç lokma yiyorum...daha acıkmadan sahur geliyor .....ve yine zorla bir kaç kaşık yemek....

insanın canı birşey istemeyince yemek yapmak ne kadar da zor geliyor....açlık güzel şey,iştah paha biçilemez........yediğiniz yemekten tat almak,lezzetini hissetmek ve yedikçe yiyesi gelmek gibi durumları da özlermiş insan hayret...:)

biliyorum bu ilk günlerin aldatmacası....vücut şaşırmış durumda....sonlara yaklaştıkça mide ne zaman yemek istediğini bilecek..o saat yaklaşınca acıkacak, ve şişene kadar yemek isteyecek...

işte o zaman ilk günlerin özlemini tekrar çekeceğiz..:)

niyetimiz açlık veya tokluk değil elbet....hakkıyla orucumuzu Allah rızası için tutabilmek....her yönüyle ...midemizle,dilimizle ve kalbimizle....

bir blog yazarı olarak canım bişey istemese de bloğum ve benden değişiklik bekleyen ev halkım için daha önce hiç yapmadığım kabak çiçeği dolmasını denedim...

kabak çiçeklerinin hemen kapandığını,doldurmanın zor olacağını eskiden duymuştum o yüzden hiç alıp denemeyi düşünmemiştim...hakkında da fazla bir bilgim yoktu....kendi çocukluğumda da hiç tatmadım...

tazecik çiçekleri görünce bu fırsatı değerlendirmeliyim diyerek 20 çiçek aldım....dolmaya bayıldığım için her halukarda çok seveceğimi biliyordum...öyle de oldu....

nefis bir tadı var....dış yaprağı hafif ekşi mi benim koyduğum limon dilimleri mi böyle yaptı bilemiyorum.....ama nefiss bir dolma...

çiçeklerim çok açık değildi...kapalıda sayılmazdı..biraz zorlandım doldururken çünkü dışı ince ince dikenliydi...yaprakları kırılgandı...öyle harala gürele doldurayım dedirtmiyor insana....

kabak çiçeği dolması
kabak çiçeği dolması

içlerini doldurduktan sonra üst yaprakları büzerek koymak istedim ama yaprakların kırıldığını görünce içlerine tepmek zorunda kaldım ..böylede güzel oldu:)

sizlere yazdığım tariflerde tek eksik olan soğandır....ne kadar seviyorsanız kendiniz ince ince doğrayarak ekleyebilirsiniz....

kabak çiçeği dolması kıymalı
kıymalı kabak çiçeği dolması

kıymalı kabak çiçeği dolması

malzemeler....

  • 20 adet kabak çiçeği
  • 1 su bardağı pirinç (bir ,iki parmak eksik olabilir)
  • 50 gr kıyma
  • 1 çay kaşığı karabiber,pul biber
  • 1 tatlı kaşığı beşi bir yerde baharat (özel bir baharat hazır şekilde satılıyor)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • birer tutam maydanoz,taze nane ve dereotu
  • yarım çaybardağı zeytinyağı
  • tuz
  • üzerine gezdirmek için su

yapılışı......

  1. kabak çiçeklerinin sapları kesilir...(içlerindeki tohumlu kısımda çıkarılıyor ama ben çıkarmadım)
  2. dikkatlice yıkanır..
  3. iç malzemeleri için pirinç yıkanır...kıyma ve baharatlar , salçalar ve yağ ilave edilir..
  4. tüm malzeme karıştırılır ve tatlı kaşığı ile dikkatlice çiçekler yaprak ayrımına kadar doldurulur..çok doldurmayın yapraklar yırtılıyor..
  5. uç yapraklar içlere doğru katlanarak tencereye dizilir..üzerine sarma taşı yada porselen bir tabak kapatılır..
  6. üzerlerine zeytinyağı gezdirilir...yarısına gelene kadar sıcak su ilavesi ile kısık ateşte pişirilir..
  7. yoğurtla servis edilir....afiyet olsun...:)

not...

  • iç malzemem arttı...kalanla asma yaprağı sardım ve aynı tencerede pişirdim...ikiside pişmişti..
  • ilk defa yaptığım için çiçeklerin dış yaprakları iyice temizledim ama koparmasaydım güzel bir görüntüsü olacakmış:)
  • iç malzemeye soğan ekleyebilirsiniz zaten sarmalar dolmalar soğansız olmaz herhalde (sevenine)
  • çiçekleri topladıklarında açık oluyormuş sonra yavaş yavaş kapanıyormuş..aldığınız gün doldurmanız gerekiyor....yoksa doldurmak bir mesele olur haberiniz olsun..:)
  • içlerinin tohumları kalabilir biz yerken bişey hissetmedik ,hem onunda vardır bir faydası...sizde çıkarmayın...
  • aynı boy çiçekleri alabilirsiniz pişerken aynı oranda pişerler....

3 yorum:

VuslaT dedi ki...

Ben hiç denk gelmedi alıp yapamadım:( Ellerinize sağlık harika görünüyor.. Ben de acıkmayıp susamayanlardanım. Hayırlı iftarlar.Sevgiler

Nurşen Aksoy dedi ki...

En sevdiğim zeytinyağlı,ellerinize sağlık..

zeymurancafe dedi ki...

kayınvaldem her gün hazır tuttuğu iç harcı ile her sabah topladığı çiçekleri doldurur sarımsaklı yoğurtla nefis olur ellerine sağlık canım harika görünüyor,sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak