14 Kasım 2012 Çarşamba

ÇİZİK ZEYTİN YAPILIŞI

çizik zeytin

bir türlü bittiğini ,zeytinimin olduğunu ,hatta tükenmek üzere olduğunu yazamadığım çizik zeytinim...

şimdi eklediğim tarihe göre ve yemeye başladığım tarihe göre size olgunlaştığı bir tarih çıkarmam lazım dimi....

bi dakka bekliyosunuz hemen hesaplayıp geliyorum....:)

şimdi ne zaman yapmışım .....kasım 14......
ne zaman yemeye başladım...aralık 7 ......
= kısacası 20 içinde oldu.....

taşınma esnasında bir haftalık suyunu değiştirememiştim..her suyunu değiştirdiğinizde tadına bakın acısı gittiği anda tuzlama işlemine geçebilirsiniz....


işte yemeye, taşındıktan bir iki hafta sonra başladık...ama önce tuzlama ve limonlama yaptık.....bu şekildede bir iki gün beklettik.....

bu durumda özetleyecek olursam,
  1. zeyitnleri çizdik....
  2. üzerini geçecek kadar su koyduk.....
  3. suyunu her gün değiştirdik..ta ki tadındaki acılık gidene kadar....
  4. acısı geçince damak tadınıza göre limon tuzu ve salamura tuzunu suda eritip zeytinlerin üzerine döktük......tuz aşağı yukarı 2-3 yemek kaşığı,limon tuzu ise 1 tatlı kaşığı kadar....ama damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz.....
  5. bu şekilde limon tuzlu ve tuzlu suda bekleyen zeytinler artık her an yenmeye hazır ...size kalan sadece sofraya servis ettiğiniz zeytinleri zeytinyağlamak ve soslamak......
zeytinler az tuzlu gelirse ,biraz daha tuzu eritip ekleyebilirsiniz...çok tuzlu gelirsede biraz suda bekletebilirsiniz...


çizik zeytin yapılışı


................................................................................................................................................................


çizik zeytin yapılışı


herşeyin ilkini burda yaşıyorum.......

bloğuma eklerim diye düşünerek gördüğüm herşeyi denemek istiyorum......belki birilerinin işine yarar ,ilerde kızlarım evde ne pişmiş ne taşmış,ne yemiş ne içmişler görünce sevinirler hatıra olur diye düşünüyorum....

çoğu blog sahibinin amacıda bu galiba.......

kendimi buraya karşı sorumlu hissediyorum.......uzun zaman uğramayınca benden tarif bekleyen okurlarıma karşı mahcup oluyorum......tarif eklerken ,tarifle ilgili gerçek düşüncelerimi yazıyorum.....hani tadı iyiyse iyi kötüyse kötü.....deneyecek olan arkadaşlarada bunu yazmak zorundayız değilm mi?

damak tadından dolayı bğenmemiş olabiliriz ancak buda kişisel bir şey......

bloğumu açalı ne kadar oldu kimbilir...bir hesap yapalım bakalım......vaaaooovvv 6 yıl olmuş........koca bir 6 sene.....beni baştan beri takip edenler varmı acaba aramızda........blog dostlarım var onları biliyorum ama bloğu olmadan evinden ara sıra tariflerimi deneyen arkadaşlardan bahsediyorum......

şimdi bu yazının zeytinlerle hiç alakası olmadı........bloğumun yaşınıda kutlamıyorum çünkü bu ayın hangi gününde açtım,aralıkta mı açtım hatırlamıyorum:)))) geçmişe gidip bakmaklada zaman harcayamıyorum.....çok işim var yine herzaman ki gibi:)))

haa konuya şöyle girmiştik değil mi....herşeyin ilkini blog için yapıyorum..evet......çizik zeytinide blog için deniyorum......hem buraya koyar ,yapmak isteyenlere yardımım olur hemde biz yeriz:)))

yarın bigün kırma zeytin yapılışınıda göstereceğim ama önce zeytinleri kırmam gerek:)))))

şimdi çizik zeytin hemen olan bir zeytin değil......uzunca bir bekleme süresi var..iyi bir çizik zeytin yemek istiyorsanız bu süreyi göz önünde bulundurmalısınız.....ben bu işin ustası değilim ama yaparken tecrübe edineceğim.......hemen malzeme ve yapılışına geçelim diyorum ben...
 ....................................................................
iki aylık bekleme süresinden bahsetmiştim ve neden iki ay diye gerekli bilirkişilere sordum.....şöyle ki bizim gibi iki üç kilo ile zeytin yapmadıkları için , aynı zamanda kırma zeytin gibi çeşitleride bol yaptıkları için ,zeytinin bozulmaması adına yapılan bir işlemmiş.....

yani, çok miktarda zeytin yapınca ,zeytini ne zaman kullanacaksa ,o günden on onbeş öncesinden başlayarak suda beklettiği zeytini hergün suyunu değiştirerek acısını giderip tatlandırma işleminden sonra afiyetle yemek kısmına geçiliyor....

her ne kadar bana çok zeytin yapıyormuşum gibi tarif verilsede,bende o tarifi buraya yazsamda eski yazımı silip tarifi değiştiremedim....daha önce bu postu okuyanlar şaşırmasınlar diye öğrendiklerimi eski yazıma ekledim....

en iyisi benim gibi az zeytinle deneme yapanlar bekleme yapmadan,hergün suyunu değiştirip,acısı gittiğinde salamura tuzu ,limon tuzu ile tatlandırıp yesinler......ben tatlandırmaya geçtiğimde ekleme yapacağım beni izlemeye devam edin.....

çok karışık mı anlattım nedir....:)))
malzemeler......
  • 2 kg. yeşil ham zeytin....( bu mevsim toplanmaya başlanıyor)
  • su
  • salamura tuzu
  • limon tuzu(tuz ve limon tuzu sonraki aşamalar için gerekli)
yapılışı....
  1. zeytinler yıkanır...
  2. bıçakla zeytinlere iki-üç çizik atılır...
  3. kavanoza konulup üzerini geçene kadar hazır su ile doldurulur...
  4. bu şekilde iki aylık bir bekleme süresine bırakılır...
  5. acı suyu çıksın diye ..( bir yakınımdan bu şekilde yapılması gerektiğini öğrendim...)
 not....
  1. artık iki aylık bir bekleme süresine giriyoruz..
  2. ben kavanozun üzerine iki ay sonrasının tarihini attım.o gün açacağım...
  3. iki ay sonra tatlandırma bölümüne geçeceğiz....tuz ve limonlayacağız...
  4. belki yapmak isteyen olur diye böyle erken koydum.......
  5. farklı şekilde yapanlar varsa onuda yorumlara yazarsanız yapmak isteyenlere fikir olabilir..... 
  6. ve tatlandırma bölümü--2-3 yemek kaşığı tuzu ve 1 tatlı kaşığı kadar limon tuzunu suda çözdürüp ,sulu karışımı zeytinlerin üzerine dökelim.bu şekilde bir iki gün bekleyince zeytinler hazır..
  7. soslayıp,yağlayıp yiyebilirsiniz.....

10 yorum:

Özge'nin Oltası dedi ki...

Hayatta en sevdiğim zeytin budur, benim için anneanne zeytinidir, çünkü anneannem yapar ve sevdiğim için bana bir kavanoz verir her sene. Markette de satıyorlar ama kesinlikle anneannemin yaptığıyla alakası yok. Ben de nasıl yaptığını öğrensem iyi olacak, ilerde kendim yapabilirim. Sizinkilerin de sonucunu merakla bekliyorum. Elinize sağlık.

sevtap(karabidikim) dedi ki...

Tadını merak edıyordum ki gecen hafta Erdekli eniştem yapmış getırdı nasıl mutlu oldum anlatamam.Belki seneye derim bende :) Ellerine sağlık canım .

kalpkurabiye dedi ki...

hadi bakalım iki ay sonra lezzetini de anlat bize:)
bizde annemle denemiştik bir keresinde:)
güzel oluyor seven seviyor:)

sofrakeyfim,müjgan dedi ki...

mrblar
yıllardır siyah ve yeşil kırma ve çizme zeytinlerimi kendim yaparım (egeliyim )
ama çizme ve kırma 2 ay beklemez çizdikten sonra yada kırdıktan sonra 3 gün geçince suyunu değiştirmeye başlayın bir gün arayla değiştirin 10 veya 15 günde tatlanır tatlandıktan sonra limon tuzu ve tuzunu koyun
afiyetle tüketin
tüketin buda benim önerim

Disalce dedi ki...

merhaba müjgancım....

aslında ben acemiyim tabiki..:) sen daha iyi bilirsin....yakınım bi arkadaşından bu tavsiye ile yapmış banada böyle yapmamı söyledi...pek araştırıp nasıl yapılıyor diye bakmadım aslında.....kırma zeytini senin dediğin gibi yapılıyor..hergün suyu değişiyor ve daha çabuk tatlanıyor.....ama bu çizik zeytine neden böyle bir süre biçtiklerini anlamadım bende...bunu öğrenip buraya yazacağım...yorumun ve tavsiyen için teşekkür ederim:)))

murat dedi ki...

elinize sağlık .

zeynebinsofrası dedi ki...

bende ev yapımı çizik ve kırma zeytini hiçbir zeytine değişmem.Yerken biraz limon,pul biber,kekik ve zeytinyağıda oldumu kahvaltıda bir kaseyi bitiririm.Kayınpederim zeytin satıyor ama ben hiç birini beğenemiyorum.Hazır zeytinler çok tuzlu geliyor bana az tuzlu diye satılanı bile.En güzeli ve sağlıklısı ev yapımı.Bende henüz yapmadım.bu hafta alıcam inşallah.Seninkilerin sonucununiyi olacağına eminim.Kırma yaptım ama çizik yapmamıştım.ellerine sağlık

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Ah çok iyi bilirim.O ne zahmetli iştir öyle çiz çiz bitmez. imece usulu yaparsan biraz rahatlarsın
yoksa bellerin kırılır.Allahtan eskisi gibi çok yapmıyoruz. Tadı çok güzel olur yemeye doyum olmaz zaten her güzel şey zahmetlidir.Nede olsa güzel adı üstüne:)

sevgiler

Unknown dedi ki...


Bizde pek yenmiyor zeytin,annem yaptığında azıcık ondan alıyorum bize yetiyorda artıyor bile..
Evlenmeden önce annemle birlikte yapardık,nedense pek severdim zeytinlere çizik atmayı..:))
Allah ağzı tadıyla yemeyi nasip etsin canım..
Ellerine sağlık.

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

güzel olmuş ellerine sağlık.. BEN ÇOK DEYATLI ANLATIYORUMDA KARIŞIK OLUYOR :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak