9 Kasım 2010 Salı

MELKİ MANTARI KIZARTMASI VE SOTESİ


mantarı çok severim......ama mantar derken kültür mantarından bahsediyorum...hayatımda başka bir mantarda ne yedim ne gördüm..sanki diğer mantarlar benim için her zaman tehlikeliydi,zehirliydi......

ne zamanki pazarlarda ismi melki olan bu rengi tuhaf mantarı görüp eve getirene kadar....her gördüğümde yiyenlerin zehirlendiğini ve ya ben yesem zehirlenirim dediğim bu rengi bozuk mantarı en sonunda bende denemiş oldum.....

öncelikle hala yaşıyorum ...benim gibi korkup alamayan varsa duyurulur:)))))zehirlenmedim....

deneyimlerim şudur ki;
  • şahsen tad olarak kültür mantarı kadar lezzetli gelmedi bana...
  • ayrıca temizlemesi çok zor....o kadar topraklı ve çamurlu ki mantarın altındaki kat kat gözenekleri yıkamak yerine ovalayarak tamamen çıkarmak zorunda kaldım....
  • kök kısmı sert....piştiğindede yumuşamamıştı......
  • kısaca abartılı şekilde lezzetli olduğunu duyduğum mantarda hayal kırıklığı yaşadım....
veya da ben beceremedim diyelim.......belkide pişirme yöntemlerini doğru yapamadım.....size tavsiyem unlayarak kızartmanız.....en güzel ,en lezzetli halini o şekilde yedim.....

SOTESİ İÇİN....(ben soğan kullanmıyorum ama koymak isterseniz soğan ekleyebilirsiniz)
  • zeytinyağı veya tereyağında doğranmış mantarlar kavrulur..içine küçük doğranmış biberler eklenir..biraz daha kavrulur....doğranmış domateste eklenerek ,domatesler suyunu bırakıp kıvam alana kadar pişirilir.....(ben sevmiyorum ama arzuya göre soğan ve baharat eklenebilir)

MELKİ KIZARTMASI

  • kızarması için melki mantarları iri iri doğranır....
  • tuzlanır ve unlanır.....
  • bol sıvı yağda kızartılır......


dediğim gibi lezzet olarak yoğun bir mantar tadı alamadım.....fena değildi...tavsiyem kızartması yönünde:))))......MELKİ SİZ SEVERSİNİZ...MELKİDE SİZDE SEVMEZSİNİZ:))))))))

arkadaşlarımın yorumları doğrultusunda farklı isimlerininde olduğunu öğrendim....KANLICA,ÇINTAR,ELECEK mantarıda deniliyormuş...

19 yorum:

ab-ı hayat dedi ki...

İsminden farklı bir mantar sandım önce ama fotoğrafından burada "elecek" denilen, farklı yerlerde "çıntar,kanlıca" ismiyle bilinen mantar olduğunu anladım.Kargı'da çokça bulunan ve sevilen bir mantardır hatta bu yaz Verda Su ile beraber bolca topladık::)))

Benim tavsiyem sade olarak bir kaç yemek kaşığı sıvıyağda kısık ateşte kavurman yönünde ben bu şekilde yapıyorum ve çooook seviyoruz.
Aslında üzerinde hiç toprak olmayan bir mantar çeşididir,toprak olmasına şaşırdım.

Ellerine sağlık canım,melkiyi men çok severem:::))))


sevgiler...

sarımutfak-hande dedi ki...

yemeği güzel görünüyor ama ben yinede kültür mantarı alayım zira uğraşamam böyle ayıklaması zor olanla ))))
ellerine sağlık canım

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık canım..Bende kanlıca mantarına taktım..Tipi çok bozuk ama çok lzeetli:)

kalpkurabiye dedi ki...

ellerinize sağlık demek istiyorum öncelikle mantarlaınız bizim buraların kanlıcasına çok benziyor sanıyorum ki her yörede başka bir isimle taçlanıyor bu doğa harikaları:))
afiyetler olsun, lakin dediğiniz gibi dikkat etmeli..

biyasimadahagirdim dedi ki...

evet temizlemesi biraz zahmetlidir, kurtlu olma ihtimali de yüksek:D
bizim buralarda çok bilinen ve yağmurlu havalardan sonra pazarda mantar gibi türeyip satılan bir mantar türüdür:)
sizin yaptığınız şekilde hiç yemedim sanırım:S
sade kavurup sarımsaklı yoğurt ile nefis olur ya da bu sene çokça yaptığımız ızgarası:) yağsız teflon tavada iyice suyu kaçıp kızarana kadar pişirip üzerine biraz tuz ve tereyağ hımmmm canım çekti :D

Filiz dedi ki...

merhaba,geçenlerde pazarda bu mantardan görmüştüm hatta ben kültür mantarı alırken satıcı bu mantarı öve öve bitirememişti ama ben önyargı işte almamıştım.tavsiyenize uyup gelecek pazara almaya karar verdim.her zaman yeni lezzetlere yelken açmayı ,onu onunla bunu şununla karıştırmayı,mutfak maceralarını severim:)gerçi benim hobim örgü ama yine de yemek yapmak benim için büyük keyif.blogunuzdan çok faydalanacağımı düşünüyorum,hemen izlemeye aldım zaten.
benim bloguma da beklerim

filizinevi.blogspot.com

sevgiler

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Canım,
Mantar nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Melki ismini okuyunca acaba nasıl bir mantar diye merak ettim.
Resmini görünce bizim kanlıca mantarı olarak bildiğimiz mantar olduğunu gördüm.
Ben şahsen kanlıca mantarını çok severim.
Kızartması, bol soğanlı ve domatesli sotesi hiç fark etmez, yeterki kanlıca olsun.

Yeşim dedi ki...

Mantarı bende çok severim ama kültür mantarı dışında mantar almam nedense:)
görüntü güzel ama herkesin damak tadı farklı melki ben severim:)

Sevil Şahin dedi ki...

disalcim evet bende tüm mantaralara asla yenmez zehirli derdim taki kanlıca yani bu mantar ile 8 yıl önce tanışana dek
kayınvalidem yapmıştı ilk sonra böreğini yedim aman allahım böyle güzel bir tat olamz sonra ıslamasını dedim ben bu lezzeti nasıl kaçırdım diye ogün bügündür yerim.
kanlıca mantarı çabuk kurtlanır ve yumuşak olanlarında mutlaka kurt vardır bu nedenle ufak olanları makbüldür
ben kolay yolu buludum bu işin ustası kayınvalidemin elinden yiyorum :))
ellerine sağlık tatlım sana da afiyet bal olsun
bu arda bu ay kastamonuda kanlıca mantarı çokmuş sık sık pazarlarda bu mantardan bulabilirsin..

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Disalcim merhabalar,degisik en azindan benim bilmedigim bir tarif,görünümü nefis keski tatma imkanim olsaydi heey:)) ellerine saglik sevgiler.

kemalpaşatatlısı - Mine dedi ki...

merhaba,

Ben de melki yi tanıdıktan sonra vazgeçemeyenlerdenim:)
Sotesi yapılıken, sadece sarımsak ile yapmanızı tavsiye edebilirim. Kendi haline bırakın, önce suyunu salsın, sonra yavaş yavaş çekip kavrulsun. Bu mantarı mantar gibi değil de kuzu eti gibi değerlendirirler, bu nedenle çok yumuşamasını beklemeyin.
Kültür mantarı da kullanıyoruz ve her zaman elimizin altında; ama unutmayalım onlar doğal ortamlarında yetişmiyor ve büyüme aşamasında zirai ilaç kullanılıyor.
Oysa melki tamamen doğal bir ortamda üstelik çam ormanı gibi harika bir ortamda yetişiyor, keşke her zaman olsa da kültür mantarlarına ihtiyacımız kalmasa diye hayal ediyorum :))

Sevgilerimle...

hanimeli21 dedi ki...

Henuz saptayamadigim bir sebepten dolayi mantarin kokusundan dahi nefret ediyorum, pizzada dahi yiyemiyorum.Sadece kultur mantarini yiyebilsem sukurler edecegim ama o bile yok.
Bence de sen kendine bulma kabahati sen ne yaoarsin da beceremezsin ki ,su damak tadi denilen seyden olsa gerek.

anneminkizıyim dedi ki...

Yüreğine damla damla umut, günlerine bin tatlı mutluluk dolsun. Sevdiklerin hep yanında olsun, yüzün ve gülün hiç solmasın. Kurban Bayramın kutlu olsun... Tüm arkadaşların Kurban Bayramı?nı en içten dileklerimle kutlar, sağlık, başarı ve mutluluklar dilerim. Her şey gönlünüzce olsun!

Baharcicegi dedi ki...

Bende kültür mantarini aliyorum,melki mantari kesin burdada vardir simdi sözlükten bakacagim almacasi neyMIS
Anaraya gitmiyormusun bu bayram
canim ailenle huzurlu neseli bir bayram dilerim

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Kurban bayramin kutlu olsun disalcim,opuyorum seni.

SERAP UZUN--KARAKAZANDAN dedi ki...

Resim güzel görünüyor,ben kizartmasini daha cok sevdim tabii görüntü olarak :)
Ellerine saglik cnm.
Bayramin mübarek olsun...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sevgili disalciğim,
mutlu bayramlar diliyor, sevgiler yolluyorum..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Canım,
Bayramın kutlu olsun, sevdiklerinle birlikte daha nice bayramlara...

Adsız dedi ki...

Iyi bayramlar canim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak