19 Ocak 2009 Pazartesi

SALÇALI POĞAÇA


merhaba arkadaşlar.....

bu nefis poğaçaları sevgili arkadaşım fzehranın düzenlediği porselen demlik çay saati etkinliği 34. e göndermek istiyorum..kolaylıklar diliyorum arkadaşıma.......

bugün kızımın sınıfına gittim....bu hafta sonu sıra örtülerini yıkamak bana düştü.....hem onları götürmek hemde kızım hakkında biraz bilgi alayım dedim.....

örtüleri sıralara yaydım....panoya asılan yazı ve resimlere baktım....kızıma ait birşeyler varmı diye.......vardı...ama bütün öğrencilerin vardı zaten......öğretmen hiçbirinin kalbini kırmamış sanırım......

yeniden öğrenci olmak istedim.....en güzel yazıyı yazıp yıldızlı beş almak......en güzel resmi yapıp panoya astırmak......kalemliğim olsun,çantam olsun istedim bi anda.......

neyse öğretmen geldi.......durumu hakkında bilgi almak istediğimi söyledim......çok iyi olduğunu,bu şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi.......birde küçük bir olayı anlattı......

müfettiş gelmiş okula.....kızımın sınıfındayken öğretmen içinden "kazasız belasız ,güzel bi şekilde bitirsek bu dersi" diye dua ederken,benim kızda geçmiş müfettişin karşısına
-ille gitmeyin...biraz daha kalın...nolur az daha durun......
öğretmen gitsin diye düşünürken bizim kız göndermemek için ne diller döküyormuş......tabii çok sevmiş benim kızı.....biraz sosyal bir çocuktur......haaa birinci sınıfa gidiyor kendileri.....müfettişin anlamını daha bilmiyor tabiki......büyüdükçe anlar...

böyle ısrarcı ve insansever bir çocuktur kendileri......bu huyu bazen sorun yaratıyor....

bizler nasıl korkardık....ya soru sorarda bilemzsek diye....şimdikiler korkması gerekenin öğretmen olduğunu biliyorlar hayret!

geçelim tarifimize......

tereyağlı poğaçadan esinlendim.......salçada katsam nasıl olur diye düşündüm.....biber salçası kullandım.......salça tadı çok belirgin olmadı...rengi ve görüntüsü harikaydı.......tadını zaten çook seviyorum.....tavsiyede ediyorum......


malzemeler.....
  • 150 gr margarin(YUMUŞAK)
  • bir çay bardağı yoğurt
  • iki yumurta
  • yarım yemek kaşığı biber salçası
  • iki paket kabartma tozu
  • un...
yapılışı..........
  • bütün malzemeler karıştırılır..
  • yumuşak bir hamur elde edilir...
  • unu fazla koymamaya dikkat edilir..
  • simit şekli verip..üstüne yumurta sarısı ve çörek otu sürerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir...
not......iki paket kabartma tozu çok gelmiyor..tadı acı olmuyor merak etmeyin....çok güzel kabarıyor....yumuşacık oluyor.....güvenilir bir tarif ....deneyin derim........

12 Ocak 2009 Pazartesi

PATATESLİ ÇARŞAF BÖREĞİ...MAYALILAR ETKİNLİĞİ


merhaba arkadaşlar......

anlatacaklarıma geçmeden evvel canım arkadaşım yeşilkivinin bu ayın konusu olan mayalılar etkinliğine bende, tarifini sevgili arkadaşım ninomdan aldığım patatesli çarşaf böreği ile katılmak istiyorum.....tadı harikaa.....zaten denemeyen kalmadı ninomun çarşaf böreklerini......tarif için teşekkür ediyorum....

yeşilkivimede başarılar ve kolaylıklar diliyorum.......

şimdi gelelim cumartesi yaşananlara.......

hain dişden kurtuldum arkadaşlar.....ama o gün nasıl geldi bana sorun......kafamda, doktorun bana yapacağı operosyon sürekli dönüp dolaşıyordu...kesiyordu,biçiyordu ve dikiyordu....sonra ben günlerce ağzımı açamıyordum......bu düşünceler cumartesi sabahına dek beynimi kemirip durdu......

neyse ki o gün geldi.....o günün gecesinde çektiğim çene ağrısı bana daha bir güç vermişti....artık kurtulmak istiyordum......
kendime öyle teselliler bulmuştum ki,

bunlardan biri telefonumun alarmını pazar gününe kurmuş olmamdı.....alarm şu şekilde çalacaktı......"bak geçti gördün mü?boşa korkmuşsun"

bütün arkadaşlarımında dediği gibi korkulacak bişey yokmuş.....dişimi alması on dakikayı bile geçmedi.......önden sıktığı sprey iğnenin acısını ortadan kaldırdı.....iğnenin etkiside dişimin acısını......

bu kadar kolay ve acısız olacağını düşünmüyordum.....gözlerimi işlem bitene dek açmadım.....hain dişimide daha önceki yazımda keserle ezeceğim diyordum ama, paslı pense arasında sıkıştırmak daha hoşuma gitti......

öyle rahatım ki....yalnızca iki dikiş var ..onlarda bana hiiiç eziyet etmiyorlar......onları aldırdıktan sonra diğer yirmilik dişimide çektireceğim.....çünkü çenemin o kısmı hala ağrıyor.....burdan ,gitmek isteyipte orkanlara şunu söylüyorum......

-korkun tamam.....bende korkuyordum....ama ilk iğne darbesinden sonra alışıyorsunuz.....zaten acı hissetmiyorsunuz......işe başlamak bitirmenin yarısıdır...bu vesile ile sorunlu olan dişlerimi yaptırmayı düşünüyorum......
aşağıda dişime kaş göz çizdim...aslında sevimli görünüyor yaaa....hiç acı çektirmemiş gibi bana...

bu maceradan sonra artık tarifime geçeyim......

ninomdan aynen alıp kopyalıyorum......yalnız ben peynir ve soğan eklemedim...vede şekil olarak diğer çarşaf böreklerinden yaptım.....siz eklersiniz diye aynen yazıyorum.....



MALZEMELER
  • 2.5 Su Bardagi Su ve Sut (Yari Yariya)
  • 1 Tatli Kasigi Toz Maya
  • Aldigi Kadar Un
  • 1 Yumurta Sarisi (Uzerine)
  • 1 Yemek Kasigi Sivi Yag (Hamurun Icine)
  • Sivi Yag (Bezelerin Arasina Surmek Icin)
  • Tuz
Ic Harci Icin
  • Beyaz Peynir
  • 3-4 Adet Buyuk Boy Patates
  • 1 Orta Boy Sogan
  • Karabiber
  • Kirmizibiber
  • Tuz

YAPILISI
  1. Oncelikle patatesleri yikayip, soyun.
  2. Sonra rendeleyip, yemeklik dogranmis soganla birlikte, cok az yagda, biraz kavurun.
  3. Kirmizibiber, karabiber ve tuz ilave edip, karistirin.
  4. Daha sonra derin bir kabin icinde mayayi, 2.5 su bardagi ilik su ve sut karisimi ile eritin.
  5. Icine biraz tuz ve sivi yag ekleyip, karistirin.
  6. Aldigi kadar unla, iyice yogurun. Hamurun uzerine nemli bir bez ortup, yarim saat dinlendirin.
  7. Daha sonra hamurdan 6-7 tane beze yapin ve tepsiye dizin.
  8. Bezeleri, merdane yardimiyla, pasta tabagi buyuklugunde acin, yaglanmis servis yapagina koyun.
  9. Butun bezeleri bu sekilde acin ve bezelerin hem altini hem ustunu iyice yaglayip, ust uste koyun. Butun bezeleri boyle acip, yagladiktan sonra.
  10. Carsaf veya sofra bezini yere veya yemek masasina serin.
  11. Actiginiz bezelerden birini carsafin uzerine koyun, dikkatlice her tarafindan cekistirerek fotograftaki gibi incecik acin.
  12. Patatesli harctan veya peynirden, actiginiz hamurun iki ucune serpistirin ve ortuyu kaldirarak, hamurun iki tarafini, fotograftaki gibi ortada birlestirin.
  13. Yagli kagit serilmis veya yaglanmis tepsiye, ister uzunlamasina, ister gul gibi kivrimli olarak yerlestirin.
  14. Tum bezelere ayni islemi uygulayip, tepsiye dizin. Uzerlerine yumurta sarisi surun ve 200 derece firinda uzerleri kizarana kadar pisirin.
  15. Pistikten sonra, boreklerin uzerine bez ortup, 5 dakika dinlendirin ve dilimleyip, servis yapin.
AFIYET OLSUN

8 Ocak 2009 Perşembe

BAYAT EKMEK TRUFU


merhaba arkadaşlar....

bu tarifimide yine sevgili arkadaşım mutfaknotlarına gönderiyorum.....p.d.ç.s.e...33...için...etkinliğe göz atın..harika tarifler birikmiş......kolay gelsin arkadaşıma....

geçen yazımda yazdığım dişimin sebebini en sonunda bi diş hekimi 20 lik dişimden olduğunu söyledi ve çekmeye karar verdi.....

Allah izin verirse bu cumartesi sabah 11 buçukta siz daha kahvaltılarınızın başında keyif yaparken(Allah ağzınızın tadını bozmasın),ben dişime ilk iğne darbelerini alıyor olacağım......ve siz sofrayı kaldırmaya üşenirkende ben yine dişime ilk neşter darbesini yiyeceğim...üüühhüüüü..:((

kızlar çok korkuyorum.....o koltuğa oturmak ve ardından aletlerin önüne doğru çekildiğini görmek ne korkunç geliyor bana şu anda.....gözümü hep kapalı tutacağım...bu sayede neler kullandığını görmeyeceğim......evet evet...öyle yapmalıyım......

acaba bu ağrıylamı yaşasam.....çok ilaç içince biraz rahatlıyorum......:))

bu günlerde geçer dimi arkadaşlar.....Allahın izni ile......

kardeşim bir değil iki değil tammm dört tane ....hainler bide yanındakileri çürütüyorlar...ettimi sana sekiz......şu anda çekilmesi gereken dişim sağolsun gider ayak yanındakininde yarısını yemiş.....onada kanal tedavi yapacaklar......

hain diş ben bilirim sana yapacağımı....seni keserle ezeceğim......

neyse yaaa 1 aydır bu dişin yüzünden hiç bişey yiyemiyorum zaten......aşağıdaki tarifte onlardan biri......
bu tarif benim uydurduğum , tadına doyamadığım bir tatlı.....aslında yuvarlak yapmıyorum ama ekranda hoş görünsün diye yuvarladım.......

öyle misafire falan yapılacak bir tarifde değildir kendileri........acil şekeriniz düştüğünde pratik bi şekilde hazırlayacağınız bir lezzet......

bunu keşfetmem, kahvaltılık çikolataya düşkünlüğümden çıktı.....bir kutu azalınca ikinci kutuyu aldığımız için ,ilk kutu bitsinde ikinciye geçeyim derken ve ekmeğime daha fazla sürme merakından çıktı birazda......ben tadına bayılıyorum..şimdi kızımda bayılıyor.......

çok farklı bir tarif olmasada bazı evlerde çikolatanın yenmediğini,kuruduğunu okuyorum...bence bundan yapın yenir....işte basit tarifim....


yapılışı.....
  • kahvaltılık çikolatanın bitmeye başladığı sıralarda içine bayat ekmek içlerini ufalarsınız.....tatlı kaşığı yardımı birbirine yedirirsiniz........taze ekmekle denemeyin hamur oluyor.....sonrada istediğiniz şekilde (ister yuvarlayarak,isterseniz kabında )yiyebilirsiniz..
  • ekmeği fazla olursa çikolata eklersiniz.....şöyle düşünün oranları....yarım bardak çikolata ,1 bardak ufalanmış ekmek içi.......
  • çokokremlerinizi bu şekilde değerlendirin....kurudu deyip atmayın.....

2 Ocak 2009 Cuma

LAHMACUN.........P.D.Ç.S.E...33.HAFTA

 lahmacun


merhaba arkadaşlar....

bi baktım bloğumu geçen seneden beri güncellememişim.....bu bayat espiriyle yazıma giriş yapayım dedim....ve bu tarifimi p.d.ç.s.e....33...e ,sevgili arkadaşım mutfaknotlarına gönderiyorum....kolay gelsin canım arkadaşım....

bu aralar çene ağrısı çekiyorum......aslında bloğumda hastalıklardan bahsetmek hoşuma gitmiyor...ama bu ağrıyı bilenlerden durumun aciliyetini öğrenmek istiyorum....

yirmilik dişmi yoksa çene ağrısımı karar veremedim....bir ay boyunca kesintisiz bir ağrı var....sürekli ağrı kesici alıyorum....yalnızca ağrının şiddetini azaltıyor....

çenemin eklem yerlerinden ağrılar hissediyorum....yemek yerken sert şeyler yiyemiyorum.....eklemde tutukluluk oluyor..sesler geliyor......kulağımada ağrı vuruyor....

bütün dişlerim ve dişetlerim ağrıyor.....fakat bazende yirmilik dişimin çıktığı yerin eti acıyor...bu arada yirmilik dişlerim çıkalı yıllar oldu...yeni çıkmıyorlar yani......çenemin üzerine yatamıyorum......hemen ağrılar şiddetleniyor.....

sizce bu dişmi çenede bi sorunmu var......bu konuyla ilgili şikayeti olan arkadaşlarım lütfen bana kendilerinde olan sorunları,şikayetleri ve konulan teşhisi,yapılan tedaviyi söylerlerse çok sevinirim....

bandırmada maalesef çene cerrahisi olmadığı için bakmıyorlar....ara tatilde Ankara'ya gidince göstereceğim..ama aciliyetini öğrenmek istediğim için sizlere bi akıl danışayım dedim....

cevaplar için şimdiden teşekkürler.......

 kıymalipide


şimdi geçelim tarifimize.....sevgili arkadaşım ikizlerin annesi-keskinlinin mutfağı ndan aldım....harika tarifleri var.....mutlaka ziyaret etmelisiniz..teşekkürler canım lahmacuna bayıldım..harika bir lezzet.......

tarifi aynen aktarıyorum.....ben soğan kullanmadığım için koymadım......


hamuru için....
  • un
  • su
  • tuz
  • maya
iç malzemesi için....
20 adet lahmacun için....
  • yarım kg.kıyma
  • 3 adet domades
  • 3 adet sivri biber
  • maydonoz
  • karabiber,toz acı biber,tuz,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ(harcın üzerine kolay sürülebilmesi için)
yapılışı.....
  • kulak memesi yumuşuşaklığında hamur yoğrulur mayalandırılır.....
  • küçük bezeler alınır......
  • bütün iç malzemesi robotta çekilir.....
  • bezeler ince bir şekilde açılır ve yapılan içten bir yemek kaşığı kadar konulup heryerine dağıtılır......
  • pizza tavasında kapak kapatmadan altı kızarana kadar pişirilir.....(ben tavada yaptım)
not......aslında tadı harika..gerçeklerini aratmayacak kadar güzel lezzeti var....yalnız tavada yaptığım için olabilir uzun zaman alıyor..üzerinin biraz pişmesini beklemek için altını kısmak zorunda kaldım....altını açtığımdada üzeri pişmeden altı kızarıyordu...bunun için pizza tavası şart olabilir diyorum.......ben tadına bakmak için üç dört tane yapıp gerisini kapalı pide yaptım.....gerçekten tadı nefis....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak