27 Nisan 2009 Pazartesi

ÇİLEKLİ DONDURMA

cileklidondurma




merhaba arkadaşlar....

bu güzel tarifi yemekelislerinin devraldığı p.d.ç.s.e..41 e gönderiyorum....kolaylıklar diliyorum kendisine...

nasıl bizim, anne ve babamızla aramızda zaman farkı varsa ,çocuklarımızında bizimle aralarında zaman farkı var......bakın konuyu nereye getireceğim....

ben küçükken dondurma benim için ulaşılmazdı.....zaten öyle heryerde satılmazdı da.....okul şenliklerinde küçük arabasıyla satış yapan dondurmacılar olurdu.....zaten onlarda bir kepçe kadar koyardı.....kıymetliydi yani.....birde meybuz vardı.....parası az olan ondan alırdı..kolalı olana bayılırdım....kim sevmezdiki kolayı:)pikniklerin süper ikilisi...gazoz ve piknik bisküvi:)

bu durumda annelerimiz bizim şanslı olduğumuzu söylerlerdi......

sonraları parklar arttı.....haliyle dondurmacılarda......artık arabayla değil bizzat dükkandan satış yapmaya başladılar.....bizim ordada Yunus Emre Parkı vardı.....babam akşam işten gelince bizi götürmesi için yalvarırdık...bazen götürürdü bazen yorgunum der götürmezdi.....

derdimiz ne salıncak ne de kaydırak.....tabiki dondurma......

bizde kardeşimle yatağa girince hayal kurardık......"şimdi arabaya bindik....araba parka doğru gidiyor.(biz burda yatağın içinde arabada gibi sallanıyoruz)....şmdi indik parka girdik...şimdi salıncağa biniyoruz(burdada sallanıyoruz).......daha sonra dondurmacıya gidiyoruz(yürüme kıpırtıları)aldık yiyoruz......(eh dondurma yeme taklidi)......artık yorulduk..eve arabaya binip eve geliyoruz.....(ve biz yine sallanıyoruz).......

bu hayal bizi mutlu ederdi..gitmişiz gibi huzurla uykuya dalardık.....

sonraları markalı çubuklu dondurmalarda çıktı tabi....gittikçe tadı bozuldu gittikçe adiler çıktı...ve şimdi çocukluğumdaki tat yok maalesef......işte çocuğum bolluk içinde ama oda bolluğun verdiği nankörlüğü yaşıyor dönem dönem......

yinede dondurma dondurmadır....ya evde yapın yada kaliteden vazgeçmeyin....

bu tarifi canım arkadaşım misssimden aldım......gerçekten nefisti.....çilekleriniz bitmeden deneyin derim......tarif için çok teşekkür ediyorum....

haa birde bu tarifi dondurmayı çoook seven canımın içi yeşildomatesime göndereyim....tadına baksın bakalım.....


tarifi aynen aktarıyorum...çünkü hiçbir değişiklik yapmadım.....
Malzemeler:
  • 700 gr. çilek
    1 su bardağı krema
    1 su bardağı yoğurt
    1 su bardağı pudra şekeri
yapılışı........
  • 1- 6-7 Adet çilek ayırıyoruz geri kalan çilekleri robotla püre haline getiriyoruz..Pudra şekerini ekleyip şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. ben ikinci yapışımda normal şeker kullandım.
    2- krema ve yoğurdu bir kapta iki katına gelinceye kadar mikserle çırpıyoruz. Çilek püresi ve şeker karışımını kremalı karışımın içine döküyoruz. Karıştırıyoruz. rengi pembe bir hal almalı, homojen şekilde dağılmalı. Ayırdığımız çilekleri küp küp doğrayıp karışıma ekliyoruz.
    3- Buzluğa dayanıklı bir kaba koyup buzluğa kaldırıyoruz. 1 saat sonra çıkarıp yeniden mikserle çırpıyoruz. yeniden buzluğa koyuyoruz. Ben biraz daha yumşak kıvamlı dondurma seviyorum. Siz nasıl kıvamda seviyorsanız o kadar dondurun. Afiyet olsun.

20 Nisan 2009 Pazartesi

SEBZELİ BÖREK TARİFİ

merhaba arkadaşlar......

bizim oralarda çok konuşupta ne dediği anlaşılmayan küçük bebeklere "ağzı lafınan dolu..bide ne konuştuğu anlaşılsa" denir.......

benimde onun gibi aslında ağzım lafla dolu ama yanlış bir cümle kurmamak için yazmıycam....konu blog ödüllerinde dönen bazı olaylar......sizinde gördükleriniz işte......neyse sonuçlansın konuşuruz.......

şu güzel bahar ayında moralimizi düzelten olaylarda var tabiii....evimizin arkasında ki arazi kar yağmış gibi.....papatyalarla süslenmiş.....öyle güzel görünüyorki gidip toplamak istiyorum ama dalından koparmak istemiyorum.....

birde evin önündeki badem ağacı var ki şu sıralar bademler kocaman olmuş....dalından yemek hiç bu kadar keyif vermemişti.......

ve geçtiğimiz hafta içinde kızımın sınıf gecesi vardı..oraya gittik....çok eğlenceli geçti....şiirini unutup arkasını seyirciye dönüp ,rolu bitene kadar önünü dönmeyen ,üzülüp ağlayan çocuklarmı ararsın......Fatih Sultan Mehmet'i canlandıran çocuğun sünnet kıyafetini savura savura yürüyüşünü mü ararsın......zenci kılığındaki çocukların zenci olabilmek için siyah badi ve siyah tayt giyerek yüzleri bembeyaz şekilde afrika dansı yapmalarınımı ararsın....çok güldük...

artık böreğimize geçebilirim.....

kabağın pek bi yemeğini yapıp yemem.....ama dolmasını eşim çok sever....kabağın dolmasını yapınca artan içi ne yapsam diye düşündüm......mücveride sevmiyoruz......önce aklıma sevgili fundanın kabak yemeği geldi.......ama daha sonra evde kalan kullanılması gereken yufkalarım vardı.......sebzeli börekte kullanmaya karar verdim......çokda güzel oldu......


fırından çıkar çıkmaz yemeyin.....üzerine bir bez örterek en az yarım saat içini çekmesini bekleyin....

işte malzemeler.....sıvı harç için....
  • 2 adet iri yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt(çok katı olmasın..biraz sulu olsun)
  • 1 su bardağından iki parmak az sıvı yağ
  • yarım paket kabartmatozu
yapılışı....
  • bütün malzemeler çırpılır......


diğer iç harç için......
  • 5-6 kabak içi
  • 1 adet patates
  • 2 adet havuç
  • az maydonoz
  • küçük bir kalıp beyaz peynir(ben koyun peyniri kullanıyorum)
  • tuz

  • ve 6 adet yufka
  • üzeri için 1 yumurta
  • susam
yapılışı.....
  1. havuç,patates rendelenir......peynir içine uafalanır....maydonoz doğranır....kabak içi iri haldelerse küçük küçük doğranır.....
  2. bütün malzeme karıştırılır.....
  3. tepsiye bir yufka serilir.....sıvı karışımdan gezdirilir......
  4. ikinci yufka büzdürülerek birincinin üzerine serilir.....yine sıvı karışım gezdirilir....
  5. kabaklı harcın yarısı serilir....
  6. üçüncü yufkada büzdürülerek harcın üzerine serilir......sıvı karışımla ıslatılır...
  7. aynen dördüncüde büzük bi şekilde üçüncünün üzerine.....sıvı karışım.....
  8. yine harcın diğer yarısı eklenir.....
  9. kalan iki yufkada aynı şekilde büzdürülüp serilir...
  10. en üste bir yumurta kırılır..heryerine sürülür...
  11. susam serpilir....
  12. 200 dereceli önceden az ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir......

13 Nisan 2009 Pazartesi

TİLKİŞEN...YABANİ KUŞKONMAZ...BLOG2009

merhaba arkadaşlar....

ne zamandır uğrayamadım bloğuma ve sizlere....Ankaradan ailem geldi ziyaretime.....yeni taşındığım yerleri genellikle merak ederler......bende onları sık sık görebilmek için taşınıyorum gördüğünüz gibi :) :) :)

ben onlara neler neler pişireceğim diye hayal kurarken ,onlarda buraların, otlarına yeşilliklerine hayran oldular ve sürekli yeşillik pişirmek zorunda kaldım......zeytinlerine,zeytinyağlarına ve zeytinyağlı sabunlarınıda çok çok beğendiler....giderkende bolca götürdüler.......bu saydıklarım Ankarada pek tüketilmeyen şeylerdir......

ve tilkişen, yine bilmediğim burda(burhaniyede)görüp öğrendiğim bir ot....tadı hakkında çok yorum yapamayacağım......

biraz acemi işi oldu.....sert yerlerini doğramamam gerekiyormuş...oysa ben zorlada olsa bıçağı köreltmeyi göze alarak doğramıştım......galiba pişerken yumuşuyor dedim.....ama pişmedi mübarek.....yumuşak yerler pişti ve lezzetli oldu....sert yerler aynen kaldı....


otumuz böyle işte..bir bağ aldım......tek tek inceledim..yıkadım.....


küçük küçük doğradım.....


tereyağda kavurmaya başladım.....

bir iki çevirdim......kısık ateşte az kavurdum......
kırmızı pul biber ve karabiber ekledim....ve birazda tuz serptim......biraz daha kavurdum....

tost makinamın yukardaki gibi yuvarlak çemberleri vardı...süslü olsun yemeğim diye otları içine denk getirerek içine aldım..üzerine yumurta kırdım.....tuz ektim yumurtanın üzerine.....

piştikten sonra çemberden çıkardım...yanına desen olsun diye peyniri şekilli kalıpla kestim...içini kaşıkla küçücük oydum..bir zeytin koyarak üzerine zeytinyağı doldurdum......oda nefis olmuştu....

yanına çay ile harika bir kahvaltı oldu......

bu arada 2009 blog ödülleri yarışmasına katıldım.....şansım ne derece bilmiyorum.....ilk günlerde üç tane oy vardı...biri bendim zaten:) :) :) diğer iki kişiye teşekkür ediyorum.....çok merak ediyorum kim oldukları :)

beğendiğiniz taktirde bana oy vermek isterseniz aşağıdaki ilk fotoğrafa tıklayarak kayıt olabilir ve bana veya sevdiğiniz başka bir bloğa oy verebilirsiniz......

işlem çok kolay aslında......
yukardaki fotoğrafa basın ve posta adresinizi ve şifrenizi girin........kayıt ol butonuna basın....


sonra bu sayfa açılacak.....mail adresinize gelen onay kodunu açılan sayfadaki boş yere yazarak e-posta adresimi onayla diyorsunuz......

sonraki açılan sayfada bazı bilgiler istiyor..onları girmek zorunda değilsiniz......direk kategorilere giderek yemek bölümünden istediğiniz bir bloğa (....(:bana :)...) oy ver demeniz yeterli......sonrasında işlem tamam......

6 Nisan 2009 Pazartesi

KÜPKEK PASTASI ...2....

ilk seferde tarifini yanlış yaptığım küpkek pastamın tam tarifini almış bulunmaktayım.....deneyen arkadaşlardan özür diliyorum......gerçek tarifi ancak alıp deneyip yayınlayabildim....

bu tarifimi missgibi.blogcu arkadaşımın yaptığı p.d.ç.s.e...40.ıncı etkinliğe gönderiyorum.....daveti için teşekkürler.....kolay gelsin canım......

ilk yaptığım tarif burada......tıklayın....

ilkine çok benziyor..sadece yapım aşamsında biraz eksiklikler olmuş.....kendimdende ekleme yaptığım pastanın tarifine geçiyorum....

malzemeler.....
  • hazır kek (veya evdeki bir kek)
  • 1 paket vanilyalı puding (veya evdeki yaptığınız bi krema)
  • 2 poşet (bir paket) kremşanti
  • 1 paket çikolata sosu (veya evde yapılmış bi sos)
  • ıslatmak için sulandırılmış herhangi bi reçel (suyu)
  • süslemek için hin.cevizi
(ben biraz hazıra konmuşum.....:)


  • ilk olarak kekin bir katı küçük küpler halinde doğranır.....

  • uygun bir kalıba yerleştirilir....

  • sulandırılmış reçel ile ıslatılır.....(isteğe göre şekerli süt ilede ıslatılabilir)

  • vanilyalı puding 3 su bardağı süt ile pişirilir.....
  • 2 poşet kremşanti 1 buçuk su bardağı süt ile çırpılır....soğuyan pudinge karıştırılır.....
  • hazırlanan kremanın yarısı ilk kek katının üzerine dökülür.....
  • ikinci kekde küçük küpler halinde doğranır.....kremanın üzerine yerleştirilir....

  • ve yine krema ile kaplanır.....

  • çikolata sosu dökülerek dinlenmesi için dolaba kaldırılır......

hindistan cevizi veya istediğiniz bir malzemeyle süslemesi yapılır....

not....
  • ilk yaptığımda yalnozca bir kat yapmıştım...daha ince olmuştu...
  • ilk yaptığımda altta kalan kekler biraz daha yavandı...ıslatınca daha güzel oldu....
  • mutlaka en az yarım gün beklemeli.....
  • puding soğumayınca kremşantiyi eklemeyin...cıvıklaşıyor....
afiyet olsun.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak