21 Aralık 2007 Cuma

VELİBAH

velibah..



merhaba arkadaşlar...
çok hamur işi yapıyorum dimi...ne yapayım bizim oraların alışkanlığı....

insan iç anadoluda büyüyünce mayalı hamurla çok uğraşıyor...bana bir leğen dolusu ekmek hamuru verin..ben ondan büssürü değişik hamur işi hazırlayayım...

en sevdiğim,annemden sürekli yapmasını istediğim ve yapılınca şişsem bile patlayana kadar yediğim bir tarif....

YUKARDA GÖRMÜŞ OLDUĞUNUZ VELİBAHIN TAM ORTASINDA DAHA DOĞRUSU HERYERİNDE PATATES VAR....ben özellikle sapsarı olan yerlerini yiyiyorum.....oralarda daha çok var demektir....

disalde ölçü maalesef olmaz...helede mayalılarda....çünkü ben kafama göre hamurumu yoğururum.....canım o an ne isterse onu yaparım..artan hamuru dolaba koyarım...bu şekilde iki üç gün dayanıyor....
velibah


işte tarifsiz tarif......


malzemeler....
  • un
  • maya
  • tuz
  • ılık su
içi için....
  • 5-6 adet patates
  • tuz
  • pul biber ve karabiber
  • biraz sıvı yağ
yapılışı
  1. hamur yoğrulur...mayalanmaya bırakılır....
  2. patatesler haşlanır..iyice ezilir.....pürüz kalmayana kadar...
  3. baharatlar ve sıvı yağ eklenir....
  4. patatesden ufak mandalina kadar yuvarlaklar yapılır....
  5. hamurdan yumruğumuzdan biraz büyük parçalar koparılır...
  6. birazcık açılır...tam ortasına patates konulup tekrar kapatılır...
  7. patates bitene kadar bu şekilde yapılır....
  8. sonra içli bezeler incecikce açılır....
  9. yağsız tavada pişirilir....
  10. pişincede margarinle veya tereyağ ile yağlanır....
AFİYET OLSUN

5 yorum:

Adsız dedi ki...

çerkez misiniz? velibah ı tıpkı annem gibi yapıyorsunuz. oda hiç üşenmez her istediğimizde yapar. ben ıspanaklısına bayılırım ıspanakla çerkez peyniri veya kaşar karıştırarak yapar annem . işte bende en yeşil yerlerini yerim o zaman içinde peyniri uzar:))nefis. bu hafta sonu menü belli oldu:)
sevgiler hülya

Disalce dedi ki...

hülyacım merhaba....hoşgeldin bloğuma....

çerkez değilim.....ankaranın bazı bölgelerindede baya yapılan bir hamur işi......ben annemden öğrendim..belki annemde bi çerkez arkadaşındn öğrenmiştir....
çerkezlerin bunu yaptığını duymuştum....çok lezzetli oluyo gerçekten.....
senin dediğinide merak ettim....peynirli yeşilli....

blogun falan varmı..varsa yazarsan sevinirim......
öptüm..teşekkürler güzel yorumun için.....

Adsız dedi ki...

SELAM.VELİBAHI GÖRÜNCE,EN SARI YERİNİ SEVİYORUM DEYİNCE (AYNEN BEN DE ÖYLE),İÇ ANADOLU DEYİNCE VE PEYNİR YERİNE PATATES SEVERİM HAMURU DİYE OKUYUNCA DOĞRU YERDEYİM DEDİM:)BEN DE SİVASLIYIM.VELİBAH HER GÜN OLSA NEDEN VAR DEMEM YUMULURUM.TARİFLERİNİZ ÇOK GÜZEL SIK KULLANILANLARA EKLEDİM ARTIK TAKİPTEYİM:)BENDE BEKLERİM SİZİ KOLAYLIKLAR DİLİYORUM.

İNCİ dedi ki...

merhaba
benimde çocukluğum hep jaöur işi ile geçti.Anneminde çok sık bir hamurdur velibah özellikle patateslisi.Şimdi görünce annem,çocukluğum aklıma geldi.
Eline sağlık:)

otomatikkepce dedi ki...

Merhaba Disal
bir blog açtım gerçi ıspanaklı değil patatesli yaptık bizde ıspanaklı vehiabh yapınca onuda yayınlıcam mutlaka görüşmek üzere
hülya
otomatikkepce@blogspot.com
beklerim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak