23 Aralık 2010 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI EFELİK (LABADA)SARMASI...ve...KARIŞIK OT KAVURMASI


yine annemin elinin değdiği tariflerden devam edeceğim..devamıda gelecek daha.....

ne kadar sıradan büyümüşüm....hiçbirşey bilmiyorum annem yanımdayken.....ben sokakta dolaşırken heryer yemyeşil diyorum....annemle dolaşırken annem bana o yeşilliklerin arasından büssürü ot gösteriyor.....

şu otun salatası güzel olur,şunun yemeği...şunu çorbaya koysan harika...vs...
ben neden tanımıyorum bu otları...bilen bilir ege kıyısı taze otlarla doludur....pazarlarda kadınlar değişik otlar satarlar...ama ben meraksız bir insan olduğum için hiç alıp denemedim:))))))

sağolsun annem gelince pazardan bile almadan kendisi en tazelerinden toplayarak harika yemekler yaptı bana.....
biraz abarttı sabah akşam ot pişirdi.."ben böyle taze otu nerden bulacam başka" dedi ve gerisi hergün ot olarak bize tekrar döndü:)))))onun elinden herşey güzel......meğer ne kadar güzelmiş ......ne kadar lezzetliymiş.....şimdi benimde gözüm otlarda artık....sağlık elimin altında ve ben değerlendirmiyorum diye kızıyorum kendime:)


efelik (labada)otunu bilen vardır elbet....benim gibi sadece adını bilip otun kendisini bilmeyende vardır......ıspanak gibi şekli var....aman dikkat..annem toplarken tadlarına bakarak topladı ..bazılarının tadı acı olabiliyormuş......eşki bi tadı var..sarmaya çok yakışıyor bu ekşilik....ölçüsüz bi tarif vereceğim...

malzemeler...
  1. efelik otu(yarım kilo kadar)
  2. içi için pirinç
  3. salça
  4. maydanoz,taze nane,taze dere otu
  5. pul biber,tuz karabiber
  6. zeytinyağı
  7. soğan(ben yemediğim için kullanmadık)
yapılışı....
  1. efelikler iyice ayıklanır yıkanır ve kaynayan suda az tuz ilavesi ile biraz haşlanır(kontrol edin ki çok yumuşamasın)
  2. iç malzemesi yeşillikler hariç bir kapta karıştırılır ve ısınan zeytinyağında birazda su ilave ederek kavrulur....
  3. ocağı kapadıktan sonra ince ince doğranan yeşilliklerde eklenerek yaprak sarmasında olduğu gibi efelikler sarılır...
  4. tencereye dizilir...üzerine sarma taşı veya tabak yerleştirilir...
  5. zeytinyağı gezdirilir....sarmaları çok geçmeyecek şekilde kaynamış su ilave edilerek pişirilir....
  6. dışı çok çabuk pişebiliyor..onun için iç malzemesini kavurmak(biraz pişirmek) önemli...
KARIŞIK OT KAVURMASI.....


buda nasiplendiğimiz diğer karışık otlar...yanındada ev yufkamızla harika oldu tadı....kaşıksız el ile yuka ile yenmesi gereken bir lezzet.....

malzemeler...
  • ebegümeci otu
  • kuşkuş otu
  • hardal otu
  • ısırgan otu
  • zeytinyağı
  • soğan
  • çemen unu(1 çay kaşığı)
  • bir avuç bulgur
yapılışı...
  1. otlar ayıklanır iyice kumu gidene kadar yıkanır...
  2. ince ince doğrayarak kıyılır...
  3. tencerede zeytinyağında (kullanacaksanız önce soğan)sonra çemen unu hafif kavrulur...içine kıyılmış otlar eklenir..
  4. üzerine tuz ve bulgur ilave edilerek kapağı kapatılır...biraz sulanınca ara ara karıştırılarak suyunu çekene kadar kavrulur.....
  5. ev yufkası ile dürüm yapa yapa afiyetle yenilir....

18 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

efelek dolmasını bizim burdada yaparlar.bence çok güzel tadı var.biz üstüne sarımsaklı yoğurt döküyoruz.tavsiye ederim.çok beğeneksiniz.sevgiler.

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

merhaba disalcim mmh desene yasadik :) bizde annenin bilgilerinden faydalanabilecegiz.. sarmada kavurmada cok lezziz görünüyorlar.. ellerinize emeginize saglik..

not: sevap oyununu tabiiki kullanabilirsiniz, memnuniyetle, ne kadar cok insan o kadar cok sevap :))

sicacik sevgilerimle..mutlu kal..

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

merhaba disalcim bizim Erzurum yöresinde evelik derler buna dolması olur, kavurması olur,ıspanak gibi pişirilir. canım ellerine sağlık Anne evelik var burda yetişşş

Cafe Pepela dedi ki...

Anne eli,anne sözü,anne yüreği nasıl ferahlatıyor,sıcacık ediyor yüreği..
Egeli misiniz Disal? Ne kadar güzel.Nice mübarek nimetten ziyadesi ile istifade etmeli.Bunu buraya gelince daha iyi anladım:) Libya sebze / meyve açısından mamafih sıkıntılı bir ülke.Her aradığını bulamıyorsun.Otlara karşı müthiş bir sempatim var.Kokuları bile mutlu ediyor beni.Başlı başına 'yaşam biçimi' Labada sarmasını anneciğim de yapardı,çok severim.Ot kavurması; olsa da yesem şimdi :) Şifa olsun sizlere..

yesildomates dedi ki...

canım ya sayende bu otların nasıl bir şey olduklarını öğrendik (aslında annen sayesinde:))ilk defa duydum..
ellerine sağlık her ikinizinde..
öpüyorum..sevgiler...

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık canım. harika görünüyor.. anne elince değince birden tat da görüntü de değişiveriyor; daha bir güzelleşiyor...

kalpkurabiye dedi ki...

ohh mis gibii ne güzel anne eli değmiş mis gibi olmuş sizlere de afiyet bal şeker olsun:)
nişanlım egeli izmir foça dolaylarında da varmış değişik değişik otlar:)) öğrencem bende:))
güzel yorumunuz için de çok çok teşekkür ederim..

Gönülünce dedi ki...

Labada olarak bildiğim otun diğer adının efelik olduğunu annenin sayesinde öğrendim. Otları bol bir ülkede yaşıyoruz ama bende senin gibi pek bilmiyorum. Şehrin ortasında otları pazarda görebiliyoruz tabi...Bu arada sarma harika görünüyor anneciğinin ellerine sağlık...

Sevgiler...

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Canim annecinin ellerine saglik efelik sarmasi ilk kez duydumsayende birsey ögrendim paylasim için tesekkürler...

Hayirli cumalar dilerim...sevgilerle

ozlemhan dedi ki...

Biz de yaparız evelik dolması deriz ve lor peyniri kullanırız içerisinde.Çok severim benimde annem yapar.Sizin dolmanın iç malzemesi çok değişik geldi Ellerinize sağlık.

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

canım anneciğinin ellerine sağlık,eminim çok lezzetli olmuşlardır.
çok öpüyorum

Baharcicegi dedi ki...

egeden arkadaslarim okadar cok ot cesitleri biliyor ve yemegini yapiyorlarki ben ot seven biri olarak otu az yerde yasadigi icin arkadaslar pisirince saglosun banada veriyorlar
anne eliylede pisince daha bir lezzetli omustur aneciginin ellerine saglik efelek otunu bilmiyorum ögrenmis olduk

Safiye dedi ki...

Aşkolsun ssana disal..O kadar nimetin içindesin ve faydalanmıyourm diyorsun.. Ne diyeyim sana.. biz egsoz kokusundan camı açamazken...neyse geç de olsa başla artık ot filan yemeye.biz çook severiz. şimdi de dolabımda taze ısırgan var. bir de pazı.kocaeli tarafından bi bahçeden. gidip pişireceğim...

Tuğba dedi ki...

Benim annemde dediğin gibi her çeşit otu bilir,bende pazardan alırken bu neydi diye soranlardanım:))
Yaptıklarınız hem lezzetli hemde çok sağlıklı ellerinize sağlık..sevgiler..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Biz ot toplama zamanı çıkarız kıra bayıra toplarız. Sen içendesin hepsinin bakmıyorsun yüzüne demek ki:) Ayıp ayıp:P

Anneceğinin ellerine sağlık canım.

made in funda dedi ki...

hiç duymamıştım.ama merak ettim.eminim süper bişey oluyordur.ellerine sağlık canım...

susamcorekotuFeriha dedi ki...

İKİNİZİN DE ELİNE SAĞLIK ANNENE SAYGILAR SELAMLAR

Cocukla Cocuk dedi ki...

bu ot çöp tam benim işim:) buharda haşlanmış haline de bayılırım bu tip yeşilliklerin annenin ellerine sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak