şimdi bu tarifi paylaşırken aklıma Bayburt geldi......
eşimin ilk görev yeriydi......benimde ilk gurbetlik tecrübem........masat köyünde tam 3 yıl yaşadık...
çok güzel günlerdi.......en sevdiğim tarafı kışın lapa yağan karı pencereden seyretmekti.....ve damdan aşağı doğru sallanan buz sarkıtlarını koparıp elimizde tutmak, ne kadar büyük olduğuna şaşırmaktı:)))))))
köyde olduğumuz ve arabamız olmadığı için dolmuşla giderdik Bayburt merkeze.....sabah erkenden kalkmak zorunda olurduk.....hiç bi yer açılmadığı halde sabahın 7 sinde dolmuş kalkardı hemen....erkekler kahvehaneye giderdi resmi kurumlar açılana kadar.....bende eşimle açık bi pastane arardık....bi poğaça bi çay kahvaltı yapardık:)
bi avuç yeri bi kaç saatte gezerdik.....o zamanlar tema ve balmar market vardı.şimdi neler açıldı kimbilir......akşam olurken dolmuşun kalkmasına az kala alışverişimizi yapardık.....hep abur cubur alırdık.....köyde herşeyi bulmak mümkün değildi.....
biz dolmuşa binerdik..bu sefer diğer yolcuları bekle işin yoksa...hava soğuk ayaklar buzz tutmuş bizim......akşama kadar kahvede bekleyenler birden iş yetiştirme telaşına girerdi.....bekle bekle donardık...neyse evimize gelirdik..sobamızı yakardık sıcacık..çıtır çıtır sesi gelir,tavana ışığı vurur..huzur dolar içimiz.....
hele çobanın sürüyü getirirken her hayvanın kendi evini bilip kapılarının önünde beklediğini seyretmek çok hoşuma giderdi......bi defasında küçük bi inek beni kovalamıştı....hayvanlardan korkarım evet ama inektemi kovalarmış arkadaş:))))
siz hiç banyoda buz pisti gibi kaymamak için tutunarak yürüdünüz mü:? ....kış geldimi sular hafif kıvık bırakılır ki donmasın ....böyle olunca banyolar tuvaletlerde buz pistine döner....dışarda kalan sebzeniz meyveniz varsa donar.taş olur......onlarda bizim gibi sobalı odada oturur bazen:)))))
çoruh nehrini unutmamak lazım..kıyısında yapılan piknikleri....birde akraba gibi olduğumuz memur arkadaşları........kara gömüle gömüle birbirimize gidip gelmeler.........köydeki komşuların bana saleha hanım diye hitap etmesi.....
herşey o kadar güzeldi ki......çok mutlu olduğum için mi Bayburt'u sevdim ,yoksa Bayburt'tamı çok mutlu oldum bilmiyorum........anlattığım sıkıntılar aslında benim gülerek yaşadığım zevklerdi....
anlatmakla bitiremem yazdıkça yazasım geliyor en iyisi noktalamak.....
yazı okumaktan sıkılanlar olabilir....bu çok normaldir...napıyım bende yazmadan edemedim...:))
ben ilk defa lahana sarıyorum...lahana nasıl alınır..sarmalık olup olmadığını bilmeden aldım....galiba sarmalık değildi.....ama çıktığı kadar yapmaya çalıştım......herşey göz kararı oldu...belki yanlış yaptığım şeylerde vardır.
malzemeler.....
- 1 adet sarmalık lahana(bazı bloglarda elinizle bastırın yumuşaksa alın diyorlardı)
- kıyma
- pirinç
- domates salçası
- biber salçası
- tuz
- zeytinyağı
- maydonoz,dere otu,nane(taze otlar nefis bir tat veriyor)
- kimyon,karabiber
- iç malzemeleri karıştırılır....taze otlar doğranır eklenir.....
- lahana yıkanır...ikiye bölünür....baş kısmı kesilir..yapraklar çıkarılır..
- bol su kaynatılır..tuz ilave edilir....
- yapraklar tuzlu suda haşlanır.....
- daha sonra soğuk sudan geçirip sarmaya geçilir...
- sarılabilecek büyüklükte parçalar yırtılır.iç konur ve yaprak sarmasında olduğu gibi sarılır...
- tencerenin altına lahana parçaları serilir..ve sarılan lahanalar tencereye dizilir...
- üzerine zeytinyağı gezdirilir....hafif salçalı su yapılır..veya duru su yapılır.....sarma taşı konulduktan sonra su dökülür....sarmaların hizasına kadar doldurulur....
- tencerenin kapağı kıvık konur ki taşmasın......
- en son servis ederken üzerine salçayı kavurup azda nar ekşisi ilave ederek sos hazırlanır..
- yaprakların haşlandığını anlamak için bi tanesini elinize alın sarmaya çalışın sarılıyorsa pişmiştir......
- damar kısımları bıçakla inceltebilirsiniz...
- sararken illa her tarafını kapamak zorunda değilsiniz..yan yana dizildiği için açılma olmuyor...kalıp gibi pişiyor......
- elinizde zor şekil alsa bile piştikten sonra şeklini koruyor.....
KAPUSKA
adeti bozmayalım dedim.....sarma yapılınca artan içler dışlar bi şekilde kapuskaya dönüşüyor galiba..bende bu adeti devam ettireyim istedim..:))
göz kararı yaptığım için iç harcım artmıştı.....
yapılışı.......
- tencerede zeytinyağında bi kaşık salça kavrulur..
- ince doğranmış lahanalar eklenir.....
- lahanalar kendini bırakıp çekilince sarmadan artan iç harç kavrulan lahanalara eklenir...
- birazda o şekilde kavrulur.....üzerini geçecek kadar kaynamış su eklenir...
- kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir....
- üzerine limon sıkarak salata gibi afiyetle yenir....
bence çok lezzetliydi....
soğan kullanmadığım için ekleyemedim......siz seviyorsanız eklersiniz zaten:)
23 yorum:
nee sıkılmasıı gülümm:)
kendimi bir anda enn akıcısından yazılmış bir romanın içinde gibi hissetimm:)
keşke dewamı geldeydi...
sarmaların da en can alıcısından bakıyorlar süzülerek ekranımdan bana:)
ellerine sağlık canısı...
gönül dolusu sevgilerimle canım...
günaydın salihacımmyazını zevkle ve gülümseyerek okudum...şartlar ne kadar zor olursa olsun insan mutlu olduğunda her şey güzel görünür gözüne...sende bunu çok güzel anlatmışsın arkadaşım..lahana sarması çok sevilir bizim evde..ellerine sağlık nefis görünüyor..sevgiler
her iki yemeğinizde güzel olmuş ellerinize sağlık...hiçte acemi işi gibi değil sarmalar,güzel görünüyor:)lahanalara gelince artık hemen hemen yumuşak sarmalık lahana bulmak çok zor hep sert turşuluk dediğimiz cinsten yinede iyi bulmuşsunuz:)bayburtu o kadar güzel anlatmışsınız ki gözlerimin önünde canlandı yaşadıklarınız...geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer derler ya bazen anılar insanı mutlu kılar...sevgiyle kalın....
ikisininde sunumu on nurama olmuş soğansız hiç yemedim ama eminin güzeldir canım ellerine sağlık..
Hayatım seni okurken sıkılmak mı....bence sen yemek tariflerinden sıkıldıysan tayin anılarını yaz bize bol bol ...okuması çok zevkli alıp götürdün beni çocukluğuma köyüme....Bayburtlu değilim ama...benzerdi işte....
Teşekkürler vede eline sağlık...Saleehaammmm....
canım kapuska sevmıyorum ama lahana sarmasına bayılırım ama Su ile yapamıyorum uzun zamandır. bak şimdi nasıl da canım çekti yakınımda olsaydıN TIK TIK TIK...
yazınızı hiç sıkılmadan zevkle okudum:) yemeklerinizde çok leziz görünüyorlar ellerinize sağlık...
annem sarmalık alacaksan lahana hafif olmalı der:))
enfes...yılın ilk sarmasını gördüm sanırım.....ellerinize sağlıkk
Yazdıklarını okumak bana her zaman büyük zevk veriyor...Hatta daha uzun yazabilirsin:))...Lahana sarmasını ben çokkk severim ama annem yapmalı:))...Nefiss olmuş hatta kapuskadan canım çokkkk istedi şu an...Ellerine sağlık canım...
Sevgiler...
Yazılarında her zaman o bayıldığımm samimiyet ve doğallık var.Sanki okurken gözümde canlandı..
Bu arada bendede kapuska var..
Ellerine sağlık canım
Sarma beni,benden aldı.
ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR YEMEKLER, EĞER ACEMİ HALİNİZ BU İSE ......
AFİYET OLSUN .....
Bol gülücüklü,sevgi dolu,sıcacık bir yazıyı okurken insan hissetmiyor bile nasıl da sonunun geldiğini :)
Böylesi hatıraların olması ne güzel,bende isterdim evimin penvceresinden buzlara dokunmak :) ama o kadar soğuğa dayanamazdım heralde:)
Sarmaların çok nefis olmuşlar,çok özenle hazırlanmışlar besbelli..
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle..
ne güzel anlatmışsın...gözlerim doldu desem...bir yeri sevmemiizn nedenini orada biriyle yaşadıklarımızın paylaşımlarımızın bizde bıraktığı mutluluk olsa gerek.
fotoların da tatları kadar nefis...ellerine sağlık, iyi bayramlar canım
Merhabalar Salihacigim, harika bir yazi olmus bende severek okudum.
Sarma ve kapuskayada bayildim ellerine saglik, sevgiler...
Hayirli Bayramlar Dilerim....
Tebrik için geç kaldım biliyorum ama sağlıklı ve huzurlu daha nice bayramlara...
ne olur kisa tutma,ve uzuuunnca yaz..senin esinle birlikteki o dönemlerini maceralarini anilarini dinlemek okumak o kadar zevkliki bunu sana anlatamam...ben hep okuyacagima söz veriyorum sana...
lahana icin ellerine saglik ayrica,bende yarin ilk kez lahana tursusu yapicam kismet olursa...:)
zelişcim o kadar tatlı bir dille yorum yazmışsın ki..okurken gülümseyerek okudum..çok memnun oldum .yazılarımı severek okuman çok mutlu etti beni....inşallah bende yazarım.:))))))turşun şimdiden afiyet olsun....bende çok severim:)
çok guzel not ediyorum bu tarifi, gôk te ararken yerde buldum kapuska'yi :)
blogunuz çok guzel çok SIK, tebrikler :))
cok guzel anlatmissiniz cocuklugumu yasadim keske biraz daha devam etseydiniz tarifleride ayrica denicem:)
sevgili isimsiz arkadaşım..beğenmene inan çok sevindim....çok teşekkür ederim..:)
Lahanayı sarmalık hale getirme fotoğrafı için çok teşekkür ederim. İlk kez deneyeceğim ve fotoğraf çok yardımcı oldu =)
Şu anda çalışıyorum akşama kapuska dolma yapasım geldi Bi yapılanlara bakıp okuyayım dedim .Çok hoşuma gitti Bayburtaki yaşantınız bian hayal kurdum alıp götürdü beni teşekkürler ayrıca ellerinize sağlık.
Yorum yapamadan durmadım, harika bir anlatim resmen beni de oralara goturdunuz devamı olsa hatta kitap yazsan iz okudum o kadar yani
Yorum Gönder