11 Şubat 2012 Cumartesi

DULCE DE LECHE-SÜT REÇELİ

dulce de leche


bu gittikçe güzelleşiyor haaaaa.......valla ........demek ki sıcakken tadına bakmayacakmışız:))bu yorumu bir gün sonra ekledim ....aşağıdaki yazı düne aittir:))

-----------------------------------------------------------------


........................düşünüyorum.......bu tarifle ilgili ne yazsam diye düşünüyorum.....:))

çoğu kişi o kadar lezzetinden bahsetti ki,acaba benim bugünlerde tadım mı yok diye düşünmeye başladım......

yanlış anlamayın kötü demiyorum kesinlikle.....bu kadar saatlerimi vermişim kötü dermiyim yaaa:))))).............sadece beklentim fazlaydı ve ben karamel tadı alacağım bir lezzetten daha çok şey bekliyordum.......

adı afilli olan ,çok nazlı olduğu için saatlerce başında bekleten bir tariften sakın sizi havada uçuracak bir lezzet beklemeyin.....tanıdık bir tat veriyor damağa.......neymiş o hep beraber söyleyelim " KARAMEL"..........adı üstünde zaten süt reçeli......

çok acımasız oldu bu yaaa..tamam tamam ..bunlar piştikten sonraki düşüncelerimdi.....reçel sıcaktı..tadı bana ahım şahım gelmemişti........dışarda rüzgar uğulduyordu....kaşığın üzerindeki reçel kalıntılarını yalamak istemiyordum :DDDDD.....noluyo yaa ...ne yazıyordum nereye geldim..kaptırdım kendimi birden..edebiyata bağladım:))))))

neyse işte soğudukça daha bi güzel gelmeye başladı .....güzel güzel........hatta çok güzel....de öyle dehşetül vahşet değil onu söyleyim yani.....sonra vay efendim deseydin,vay efendim bu ne demeyin:)))))))


süt reçeli

bu tarifi ben leyyamda gördüm,abı hayatımda düşündüm ve eşimin eve bi dolu süt almasıyla karar verdim.....leyyamda cafe fernandoda görmüş...bu zincir uzaar gider....yapmalıydım..tam benlik bi tarifti sonuçta......bloğumun başı kel mi dedim ,bendede olsun bu tarif.....veee ortaya çıktı nihayet...benim sütüm tam yağlı hazır süttü maalesef......

kızım tatlı şeylere bayıldığı için her zaman ki gibi tadına bayıldı...aman siz ona rağbet etmeyin..çünkü kendisi şekeri olan herşeyi sever:))))))

bana biraz şekerli geldi tadı..tabiki şekerli olacak diyorsanız bilemem..bugünlerde şekeri azaltma çalışmalarım var...onun için bana çok şekerli gelmiş olabilir.....

hemen tarifi yazalım ve gözümü korkutan tarifi yazma işinden bi sıyrılalım........her anını fotoğraflamaya çalıştım ki faydası olsun size......bazen tarifden anlayamayabiliyoruz.......bu tarifin tahmini süresi 2-2 buçuk saat tir......sürekli karıştırılmak ister ......başlamadan önce bu ayrıntıyı mutlaka düşünün :)

malzemeler......
  • 2 lt tam yağlı inek sütü
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • çubuk vanilya (ben iki paket toz vanilya kullandım)
yapılışı............

dulce de leche yapım aşamaları 1
  1. birinci fotoğrafta görüldüğü gibi süt tencereye konulur orta ateşte kaynaması beklenir...
  2. kaynadıktan sonra şeker ve vanilya çubuğu  ilave edilir ..(çubuk vanilya kullanılacağı zaman" vanilya çubuğu ortadan ikiye kesilir....içinin havyarı çıkarılır..bu çubuklar süte katıldıktan yaklaşık bir saat sonrasında çıkarılır.")
  3. şeker eridikten sonra karbonat eklenir.....bu sırada süt kabarabilir altını kısık tutun ve sürekli karıştırın.....
  4. üzeri köpüklenecektir....ben köpükleri aldım çünkü kaynadıkça kabarıp taşacağından korktum..
  5. 20 dk .kadar sonra sütün rengi değişmeye başlayacaktır........bu sırada sürekli karıştırmaya devam.......

dulce de leche yapım aşamaları 2
  1. yaklaşık bir saat sonunda sütün rengi kahve rengi oldu...(üçü bir arada kahve rengi)kıvamı ise salep gibiydi....
  2. 10 dk. kadar sonra kıvamı iyice çikolata sosu gibiydi.......ocağın altı kısık şekildeydi...
  3. 1 buçuk saatin sonunda kıvam iyice koyulaştı......
  4. ve hazırr.......artık kavanoza koyabilirsiniz.....
not....
  1. bazı arkadaşlarımın süt reçeli daha fazla çıkmış..belki ben başlarda ocağın altını çok açarak kaynayıp tükenmesine sebep olmuş olabilirim.......
  2. son dakikalarda biraz bocaladım...verilen süreye göre yapmaya çalıştım onun için belki biraz koyu yapmış olabilirim......kıvamına dikkat edin.......
  3. en başlarda olmadığını sandım çünkü sütün rengi bi türlü değişmiyordu...ama yanılmışım zamanı gelince koyulaştı....
  4. çubuk vanilya kullanılacağı zaman" vanilya çubuğu ortadan ikiye kesilir....içinin havyarı çıkarılır..bu çubuklar süte katıldıktan yaklaşık bir saat sonrasında çıkarılır."

17 yorum:

TuruncuTatlar dedi ki...

canım sende hem övmüşsün hem dövmüşsün reçeli:)) şaka bir tarafa bak bendede bir merak uyandı şimdi denesem mi ama en az sanırım bir saat ocak başında beklemeyi göze almam gerek:)) ellerine emeğine sağlık bence farklı olmuşa benziyor;)

tugbatugba dedi ki...

merak ettim şimdi heeee...

Hayatcemresi dedi ki...

Kıyafet modaları gibi bloglarda tarif modaları var,bu durum iyi mi kötü mü bilemiyorum :(

illa farklı olsun,olsun bir şey demiyorum ama bazen abartıyoruz sanırım,Rabbim sonumuzu hayreylesin(amin),
reçel güzel görünüyor ama anlatımın daha güzel :)
sevgiler...

Serap Uzun-karakazandan dedi ki...

Disal harikasin arkadasim,nefis olmus ama o kadar zamana karsi ben ugrasirmiyim bilemiyorum canim. :) Ne dersin?
Ellerine emegine saglik can.
Altta ki madimak yemegini bir türlü tadina bakamadim :(
Arkadaslarima söyliyeyimde pisirsinler bana cünkülüm ben de yok :(

sibelyalcincom dedi ki...

Bende uzun zamandır yapmayı düşünüyorum ama bir kısmet olmadı ellerinize sağlık:))

Adsız dedi ki...

cok güzel görünüyor ve denemye karar verdim tatli seven birisi olarak ,ben vanilya cubugu koymak istiyorum hangi asamada vanilya cubugunu cikarmma lazim , birde vanilya cubugunun icindeki özünüde tatliya ekliyormuyuz acaba ??

sevgiler
EsiN

Disalce dedi ki...

merhaba esin hanım...
vanilya çubuğunu ilk bir saatin sonunda çıkarıyoruz...vanilya çubuğunu ise ortadan ikiye kesip içinin havyarını çıkardıktan sonra süte ekliyoruz..inşallah bu bilgi işinize yarar....sormak istediğiniz başka bişey olursa sorabilirsiniz...

:)

zeymurancafe dedi ki...

canım ne guzel şeyler yapıyorsun cok begenıyorum mutfagını coook süt reçelını su sever gıbı ınek sutu alıp yapmalıyım ellerıne sağlık sevgıler gazelı opuyorum tatlı kızımı

Adsız dedi ki...

dediginiz sekilde denedim , vaniyla cubugu cok lezzet verdi bence ,ben ek olarak iki paket sivi krema ekledim yani sütün 400 gramini sivi krema olarak degistirdim ,bir bucuk saat icinde koyulasti ve mükemmmel oldu. cok ama cok tskler tarif icin..

EsiN :-)

Disalce dedi ki...

esincim deneyip beğenmene çok sevindim.....krema işi aklıma yattı ....bende ilerde o şekliyle deneyebilirim...daha geçen gene yaptım sütüm fazla olduğu olduğu için...daha lezzetli olduğuna eminim..ellerine sağlık.afiyet olsun...:)))

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Disal,Süt reçelini denemek bir türlü kısmet olmadı hatta rumma nın bir tarifinde de vardı yaptım ama süt reçelsiz yapmıştım.sen de o kadar güzel bir dille anletmışsın ki eh bunu artık bol sütümüz ve zamanımızda mutlaka denemek istiyorum karameli zaten çok severim..pastacıkların görüntüsü de çok hoş olmuş bence kekini böyle yapmalı.. kocaman sevgiler.

Melike - Habibe dedi ki...

disalcimm çok güzel anlatmışsın ve harika olmuşş şimdi yapmayı düşünüyrum vanilyayı hangi aşamada ekledin onu yazmamışsın sanırım yada ben göremedim en son ocaktan alınca mı acaba öpüyorum (melike)

Disalce dedi ki...

melikecim haklısın yazmamışım kusura bakma:)))) gözümden kaçabiliyor ....ekledim....şeker eklenirken vanilya çubuğuda eklenir.ve bir saat sonra çıkarılır..ayrıntıları yazdım yapılışına..çok teşekkür ederim yorumun için:)

zeymurancafe dedi ki...

sonunda yaptım sende gorunce dayanamdım daha fazla cok zaman alması korkuttu benı ama korktugum gıbı olmadı ben 1 kilo süt ile yaptım yakında paylaşacagım inşallah,sevgiler...

Unknown dedi ki...

Harika görünüyor.. Tebrik ederim anlatımınız da çok eğlenceli . Mutlaka deneyeceğim

Adsız dedi ki...

Süt reçelini yaptım çok sevildi ellerinize sağlık ben zehra

Adsız dedi ki...

Merhabalar oncelikle ellerinize saglik. Cok guzel bir tarif fakat cok zahmetli. Cocuklarim cok seviyor hic yemedikleri meyveleri bile sut receli ile yiyorlar. Ustelik cok faydali. Ama ben yogun calistigim icin yapmaya firsat bulamiyorum. Foca ciftlik sut var face de. Denk geldim de kendi ineklerinin sutunden uretiyorlar. Kargoyla gonderiyorlar sagolsunlar. Biraz daha acik renk ve kivamli. Karamel tadi daha az sut tadi daha cok oluyor. Benim gibi vakitsizlere tavsiyemdir. :) ellerinize saglik tekrar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak