dün birden bire sebepsiz yere mutfağa gittim ve poğaça malzemeleri çıkardım....
yemeğim hazırdı......misafirde gelmeyecekti......canımda istemiyordu yani......sabah evden gidenlerden özel istek falan da almamıştım......
sanki içimde başka biri türedi ve beni mutfağa götürüp poğaça malzemeleri çıkarttı.....ben "o" ne dediyse onu yaptım....:)
sonuçta o hamuru ne yapacağımı bilmiyordum....kafamda bi tarif yoktu yani..sadece hamur yoğurmam istenmiş gibi....
hamur kabarmaya başlarken bende internet başında dolanıyordum .....ve birden devrialem arkadaşımda bu nefis tarifle karşılaştım.......önce hamuru bunda kullanmayı düşünmedim.çünkü devri alemin hamuru normal ekmek hamuruydu......arkadaşımda tarifi yabancı bir siteden almış.....onunda hamuru değişikmiş.baktım hamur değişe değişe gidiyo..bende poğaça hamurumla yaptım.....
hamurlar farklı olunca değişik fotoğraf çıkıyo ortaya tabiki.benim hamurum çok kabaran bir hamur olunca net dilimler görünmedi..ama koparırken parça şeklinde çıktı tabiki.....birde normal ekmek hamuruyla yapmayı çok isterim.....
pofuduk pofuduk poğaçalar oldu.......diğer arkadaşlar yanına soslar yapmışlar ama benim hamur çok pof olduğundan gerek duymadım.....
sucuklu dışında birazını zeytin ezmeli,birazınıda sadece peynirli yaptım........dışınıda sarımsaklı yağa buluyorlardı ben sarımsak yemediğim için dışını tereyağda tatlı toz biberi hafif çevirerek yaptım...bu hamurumda hiç belli olmadı....piştikten sonra o hafif kırmızı rengi tamamen içine çekmişti....
diğer hamur tarfileriylede en kısa zamanda deneyeceğim...çok kabaran hamurlar bu tarif için çokda uygun değil aslında....helde soslu yemek için diğer hamurları şiddetle tavsiye ederim..bende yapınca eklerim zaten....
malzemeler....
poğaça hamuru malzemeleri...
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık yoğurt
- 2 yumurta ( birinin sarısı üzerine sürülecek)
- 1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
- 1 poşet toz maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- aldığı kadar un
iç malzemesi...
- yuvarlak dilimlenmiş sucuk
- küp doğranmış mozzarella peyniri(yoksa kaşar peyniri kullanabilirsiniz)
- zeytin ezmesi(isteğe göre)
- dışı için bir yemek kaşığı tereyağ ve toz kırmızı biber
yapılışı.....
- hamur için önce sıvı malzemeler şeker ve maya karıştırılır....daha sonra tuz un eklenir...yumuşak ama şekil alan bir hamur yapılır...
- mayalamaya bırakılır......
- tereyağ eritilir..içine toz biber atılır ........
- hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır.....
- elle yuvarlakça bastırılıp açılır....içine bir sucuk ve peynir konulur......
- tekrar beze kapatılır ve yuvarlanır.....
- yuvarlanan bezeler tereyağa bulanarak kalıbın içine konur....
- böylelikle kalıp yarısına kadar doldurulur.....
- 180 dereceli önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir......
not.....
- hamur mayalı olduğundan çok kabaracağını unutmayın.kalıbı yarısına kadar doldurun...
- bezeleri en altı büzük yerleri üste bakacak şekilde,daha üstleride büzük yerleri alta gelecek şekilde koydum....diğer hamurları koyarken yağlı olduğundan açılma yapıyordu....
22 yorum:
çok güzel görünüyor puf puf,ellerine sağlık..
Disal nefis bir ekmek olmuş eline sağlık, bizim evdekiler buna eminim bayılacaklardır denemek üzere arşivime not ettim bile. öğleyin sucuk almaya kantine gideyim bari.. kocaman sevgiler..
çok değişik bir tarif
ne kadar da güzel görünüyor
elinize sağlık
Merhabaa.. Çok güzeller.. Poğaça hamuru da güzel bir alternatif olmuşş Elinize sağlık!! REsimlerinizi de çok sevdim..
Muhabbetle..
pofidikk ppfidiikk:)))
çok şeker bir poğaça olmuş salihacım bu:)
emeklerine sağlık.
aldım cucuklu kaşarlısından:)
öperim canımm.
sevgiler..
canım süper olmuş harıka bır tarıf ben de yapmak isterim,ellerıne sağlık
Bence senin yaptığın hepsinden güzel olmuş canım ellerine sağlık ohhh mis gibi
merhaba sizi zilemeye aldım...
bu ekmek harika gözüküyor canım çekti valla ....
bende 1 parça istiyorum...
ellerinize sağlık...
sizde beni izlemeye alırsanız sevinirim...
kocaman sevgiler...
Nefis bir görüntü gerçekten, bayıldım bu fikre. Eminim çok da lezzetli olmuştur. Elinize sağlık.
Bunun tatli olanina "Monkey Bread"diyorlar Amerikalilar…
Bende önümüzdeki günlerde yapmayi düsünüyordum…Demekki tuzlusuda olabiliyormus…Ellerine saglik
Super olmus disal fotograflarini iyiki koymussun cozememistim bir an.birde kalibin altina eritilmeden tereyagmi suruyoruz.senin ki ekmek degil baya pohaca olmus..
ELLERİNE SAĞLIK CANIM
PUFİDİK OLMUŞ:))
SALİHACIM HARİKA:)
MUHABBETLE KAL:)
öğrenmenin yaşı yok demişler salihacığım.sayen de bir şeyler daha öğrenmiş oldum çokta memnun oldum.en kısa zamanda denemek isterim..çok güzel anlatmış göstermişsin.tebrik ederim...
Ozgur tatlar....canim kalibi ben normal sivi yag ile yagladim....amurlari erimis tereyaga buladim..erimis derken tavada hafif yakilmis hali :))))
çok güzel nasılda kabarmışlar ellerine sağlık resimlerlede anlatman çok güzel salihacım denemem lazım çokkkkkkkkkkkkk beğendim sevgiler
ah bunu hemen yapmam lazım...muhteşem bayıldım:)
Cok güzel ellerine emeklerine saglik canim bu güzel tarifleri kacirmisim cok nefis görünüyor .
ben ilk kez gördüm böyle bir şey,ne ilginç olmuş,hem kek hem poğaça hemde puf puf,yumuşacık.
Denesem mi? Ellerien sağlık.Müsait olduğunda bende beklerim misafirliğe..
harika duruyorlar adeta ye beni diyorlar biraz yesem olurmu:)?
BAK ÇOK etkilendim, son zamanlarda gördüğüm en değişik şeylerden biri, heyecanlandım, hemen aldım tarifi, allahım eğer kilo verirsem ilk bunu yapacağım!!!
Anammm :))) bune
Peki pişiyor değilmi böyle üstüste olunca içi felan?Birde hamurları tereyağa bulama sebebimiz nedir?
Sevgili yemek vakti, evet evet pisiyor ici...tereyaga buladim ama resmen yutmus yagi...boyle parca parca ayrilsin diye yaglaniyor....:)
Yorum Gönder