iyi tatiller iyi hafta pazarlar diliyorum...
pazar kahvaltısının yeri ayrıdır değil mi? sanki o güne daha bir özenilir.....bende eskiden pazar günleri ayrı gayrı özenirdim ama artık çok özenmediğimi farkettim.....
diğer günlerden farkı olmamaya başladı.....çocuklar mı yoruyor nedir, yine erken kalkınca hafta içi gibi bir gün oluyor.....
bugünde çok özendiğim söylenemez ama tost ekmeğinde yumurtayı çocuklar çok sevince bende pazara özel bişey pişirmişim gibi hissettim....... diğer günler pişirdiğim ve burun kırılan yumurta tostun ortasına kondurunca önem kazandı birden......:)))))
tost ekmekleri nerden kaldı size hatırlatayım.....hani bizim kızın doğum gününe tost ekmeklerinin ortasını çıkararak uğur böcekli muffin yapmıştım.......
işte bu yaa..hatırladınız siz...:))))
ortasından böyle güzel kanapeler....kenarındanda nefis bir kahvaltılık yumurta çıkıyor.....şahane....ben farklı zamanlarda yaptım ama siz aynı anda iki tarif koyabilirsiniz ortaya.....tost ekmeklerini dondurucuda sakladım..çıkardığımda aynı tazelikteydiler.....
yapılışı....
- tost ekmeklerinin ortasından kalıpla yuvarlak parçalar çıkarılır..
- üzerine sürülebilir peynir sürülür.....
- kokteyl domatesler ortadan ikiye bölünür...
- yarım domatesten kanat yapmak için domatesin arka kısmından bıçakla üçgen parça kesilir..
- iki tarafına çörek otları batırılır......
- peynirin üzerine konur.....
- baş yapmak için zeytinin çekirdeği çıkarılır....yarısı domatesin ön kısmına yerleştirilir....
tost ekmeğinde yumurta.....
malzemeler......
- 4 tost ekmeği
- 4 adet yumurta
- tuz
- tereyağ
- tost ekmeklerinin ortasından bardak veya kalıpla yuvarlak parçalar çıkarılır...
- tavaya az tereyağ konur....
- tost ekmekleri yerleştirilir....
- tam ortalarına yumurta kırılır....tuz atılır....
- kısık ateşte kapak kapatılarak pişirilir.....
şimdi asıl tarifimiz tereyağımıza geldi....
tadı nefisss........aslında süt piştikten sonra üzerinde biriken süt yüzüylede oluyormuş ama annemden yoğurt yüzü ile yapılan yağın daha lezzetli olduğunu zaman zaman duyardım bende ilk önce yoğurt yüzü ile denedim..sonuç süper...
ama öyle kolay değiil.....yoğurt kaymaklarını biriktirerek yaptım...öyle bir defada olmuyor....yaptığım yoğurtların kaymaklarını biriktirdim.dolabın alt bölmesinde ........en az 20 kg. yoğurtun kaymağını aldım diyeyim..kaymak 20 kg. değil yanlış anlamayın.....yoğurtları biriktirsen 20 kg:))
biriktirdiğim kaymağa bişey olmadı merak etmeyin.....şimdi tarif....gördüğünüz gibi küçük bir kase tereyağım oldu.......
ben şişede çalkalayarak yaptım ama siz çırpıcı ile bu işlemi daha kolay hale getirebilirsiniz..ben daha denemedim o yöntemi....uğraşmak hoşumamı gitti nedir...:)))çırpıcı ile yaparsanız deneyimlerinizi yazarsanız sevinirim......
tadı nefisss........aslında süt piştikten sonra üzerinde biriken süt yüzüylede oluyormuş ama annemden yoğurt yüzü ile yapılan yağın daha lezzetli olduğunu zaman zaman duyardım bende ilk önce yoğurt yüzü ile denedim..sonuç süper...
ama öyle kolay değiil.....yoğurt kaymaklarını biriktirerek yaptım...öyle bir defada olmuyor....yaptığım yoğurtların kaymaklarını biriktirdim.dolabın alt bölmesinde ........en az 20 kg. yoğurtun kaymağını aldım diyeyim..kaymak 20 kg. değil yanlış anlamayın.....yoğurtları biriktirsen 20 kg:))
biriktirdiğim kaymağa bişey olmadı merak etmeyin.....şimdi tarif....gördüğünüz gibi küçük bir kase tereyağım oldu.......
ben şişede çalkalayarak yaptım ama siz çırpıcı ile bu işlemi daha kolay hale getirebilirsiniz..ben daha denemedim o yöntemi....uğraşmak hoşumamı gitti nedir...:)))çırpıcı ile yaparsanız deneyimlerinizi yazarsanız sevinirim......
malzemeler....
- yarım kg. yoğurt kaymağı(yoğurdun üzerinde oluşan kaymak)
- 1 su bardağı su
- daha sonra için 1 su bardağı buz gibi su
- kaymak su ile beraber şişede 1 saat kadar kadar yavaş yavaş çalkalanır......
- üzerinde yağların topaklaştığını gördüğünüzde o topaklanmalar bir kaseye alınır...
- tahta kaşıkla üzerine bastırılarak yoğurtlu suyu çıkarılır..yağ birbirine yapışır...
- üzerine buzlu su dökülür..kaşıkla yine bastırarak yoğurtlu suyun tamamen çıkması sağlanır...çıkan su süzülür......bu işlem bir kaç defa yapılır....
- sonra yumuşak olan tereyağ donması için dolaba kaldırılır..
- afiyet olsun.....
3 yorum:
disalcigim ellerine saglik canim.evde kalan ekmekleri iyi degerlendirmissin.cocuklara da degisik gelmistir.
SEVGİLİ DİSAL İYİLEŞİR İYİLEŞMEZ HEMEN SİZLERİ ZİYARETE GELDİM . YİNE ÇOK YARARLI BİLGİLER PAYLAŞMIŞSIN EV YAPIMI ÜRÜNLERİ ÇOK UĞRAŞMAMA RAĞMEN BEN DE ÇOK SEVİYORUM ZAHMETLİ DE OLSA KENDİ ÜRETİMİM OLMASI HOŞ BİR DUYGU..KOCAMAN SEVGİLER.
Güzel paylaşım için teşekkürler...
Yorum Gönder