ayva tatlısı |
ayvayı yemek zordur normalde..sert bir meyve olduğu için ve güçlü dişlere sahip olmadığımız için meyve şeklinde tüketemiyoruz.....başka türlü ayvayı yiyenlerde vardır dişe değil herbişeye zarar verir..:))
sert bir meyve olsada azıcık haşlayınca yumuşacık olur...tatlı dil yılanı deliğinden ,sıcak suda ayvayı sertlikten çıkarıyor demekki..
meyveli tatlıları sevenler için nefis bir tarif.....
çocuklar fazla sevmiyor ama büyüklerin sevdiği bir tat....yapmasıda gayet basit....
ayva tatlısı |
malzemeler....
- 2 adet ayva
- 4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
- 1 küçük çay bardağı su
- 5-6 tane karanfil
süslemek için ...
- 1 poşet krem şanti (arzuya göre kaymak tadında şanti kullanılabilir)
- 1 çay kaşığı kako
yapılışı.....
- ayvalar soyulur (kararmaması için limon sıkılmış suya konur)
- içleri oyulur çekirdekleri ayrılır...
- tencereye çukur kısımlar yukarı bakacak şekilde dizlir..
- üzerlerine birer fincan şeker dökülür(daha az şekerli isterseniz az koyun)
- su gezdirilir....karanfil,tarçın ve çekirdekler eklenir..
- kaynadıktan sonra altı kısılır ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir...
- krem şanti tarifine göre çırpılır....
- ayvaların içine sıkılır....
- üzerlerine kakao serpilir....
- 1 dal tarçın
- ayvanın kendi çekirdekleri
4 yorum:
çok seerim çokk.ellerine sağlık canım.sevgiler.
Harika görünüyor, ellerine sağlık...
Sevgiler
Evren
Sesiz Takipcin...:)
Sevgili Disal yine çok sevdiğim fakat yapmaya cesaret edemediğim tatlıyı bize sunmuşsun ellerine sağlık.Merak ettiğim dilimlenerek yapılan ayva reçelinde şekerle buluştuğunda ayvalar sertleşir (olumsuz bir deneyim sonucu :() peki bu tarifle yaptığımızda ayvalar yumuşak kıvamlı oluyor sanırım.Peki hangisi doğru yada püf noktası nedir.sevgilerimle teşekkürler :)
çok sevgili sessiz takipçim :))
daha öncede ayva reçeli yapmıştım , sertleşme yaşamadım...bu tatlıyıda ikinci kez yapışım ve sertlik bi yana yumuşacık oldu...
aslında şimdi yazarken düşündümde acaba şeker miktarı çok olunca ağdalaşma oluyorda ondanmı sertleşiyor...mesela vişne reçeli yaparken bile çok kaynattığımda içindeki su oranı azalınca acayip sertleşmişti reçelim..
oysa bu tatlının şeker oranı reçel gbi olmadığından haşlanma yöntemi ile pişiyor...
yumuşak oluyor kısaca :))))
Yorum Gönder