![]() |
zeytinli cevizli ekmek |
ekmeği çok seven bir milletiz....makarnayı ,pilavı ekmekle yiyenler gördüm:)
misafir geleceği zaman ilk düşündüğümüz "ekmek var mı ,kaç tane ,yeter mi ,yetmeyecekse biraz daha alalım ,artsın da yetmemezlik yapmasın" dır.......
ekmeği azalan kişinin önünü ekmek kulelerine çevirmekte yine baş görevimizdir....:)hem çorba ekmekle tıka basa doyurur hem de arkadan gelecek olan bin türlü yemekleri ısrarla yedirmeye bayılırız...
hal böyle böyleyken ;
kendi ekmeğinizi kendiniz yapmaya başlayınca dışardan ekmek almak istemiyorsunuz....dışının kıtırı evi saran kokusu öyle güzel ki , eve giren direk mutfağa koşuyor.....
ekmeği az yiyelim diye kendimize sürekli ayar çekerken, evde yapılan ekmeği gelin de bırakın ..bir lokma bir lokma daha derken doyduğunuzu bile farketmiyorsunuz....
helede yanında tereyağ varsa , peynir varsaaa ..işte o an hapı yutuyorsunuz....:)
cevizin ve zeytinin en çok yakıştığı tariflerden biride kesinlikle ekmekler...zeytinin iştah açtığı kesin de o ceviz kıtır kıtır nasıl bir lezzet veriyor anlatamam..
artık tavsiye benden denemesi sizden.....
![]() |
zeytinli cevizli ekmek |
hamurum kalıptan çıkıp kaçmak isteyince birazını alıp ayrı pişirmek zorunda kaldım.....ama tadına bakmam için bu parça süper oldu...fotoğraf çekimim için büyük ekmeği parçalamak zorunda kalmamış oldum....:)
![]() |
cevizli ekmek |
![]() |
zeytinli ve cevizli ekmek |
malzemeler....
- 4 su bardağı un (büyük su bardaklarından )
- 2 su bardağı ılık su (aynı bardakla)
- yarım paket yaş maya
- 2-3 tatlı kaşığı tuz
- 1 kase zeytin
- 1 kase ceviz
- kalıba sürmek için tereyağ
yapılışı.....
- geniş bir kabın içine un elenir..ortası çukur şekilde açılır...
- ortasına su ilave edilir...ve maya bu su içinde elle yumuşatılarak iyice karıştırılır...
- tuzu eklenir ...hamur iyice karışıncaya kadar yoğrulur....hamur normalden daha cıvık olacaktır merak etmeyin..özelliği o...
- içine çekirdekleri çıkarılmış zeytin ve ceviz ilave edilir...malzemeler hamurun her tarafına eşit yayılana kadar karıştırılır....
- ortası delikli kelepçeli kalıp tereyağ ile yağlanır....
- hamur kalıba yayılır...ve mayalanmaya bırakılır...hamurun üzerine süzgeç kapatılır..
- hamur iki kat kabarınca 220 dereceli önceden ısıtılmış fırında bir saate yakın pişirilir..(üzeri kızarıncaya kadar)
- fırından çıkarınca üzerine bez örtülür biraz dinlendirilir ve dilimlenerek servis edilir..
not........
- hamurum öyle kabarmıştı ki kalıptan taşmıştı...o yüzden bardak olarak bir boy küçük bardak kullanabilirsiniz (200 ml ) gibi olabilir..
- taşan hamurları alıp yağlı kağıt üzerinde küçük bir ekmek olarak pişirdim..
- ben ekmeklerimi fırının orta katın bir altına sürerek pişiriyorum....
- ekmeğimin üzeri fazlaca kızarana kadar tutuyorum ama sakın yakmayın :)
- fırından alır almaz dilimlemeyin içi biraz dinlensin yoksa hamur olur...
- ceviz ve zeytin miktarını nasıl seviyorsanız öyle katın..ben fazlaca koydum güzel oluyor...
- hamur ölçüsü 2 ye 1...unu ne kadar koyarsanız suyu yarısı kadar ekliyorsunuz....
- afiyet olsun...
3 yorum:
Neden üstünü süzgeçle örtüyorsunuz?
Hava alarak kabarmasi icin..boylesi daha guzel kabariyor.
Hava alarak kabarmasi icin..boylesi daha guzel kabariyor.
Yorum Gönder