yemek patlıcanla olunca çok söze gerek kalmıyor aslında....ah bu patlıcan....ne çok yemek yapılır bununla........kebapların baş tacı,salataların sultanı,imamların kara rüyası:)))))))))))
çok sevdiğim için evde sürekli bulundurmaya çalışırım.......en sevdiğim hali ise yazın tazecik patlıcanla tazecik domatesi iri iri doğrayıp,tencerenin altına tavuk parçalarını dizip üstüne patlıcanları ve domatesleri koyarak en üste biraz tuz biraz zeytinyağı ile 1 çay bardağı kadar su dökerek üzerine, harlı ateşte pişirin bakayım.....o tavuğun ve domatesin tadıyla iri doğranmış patlıcanın lezzetine bi varın hep yaparsınız...15 dk lık bi yemektir bu...ben çok severim :))))yaz gelsede yapsam:)))
ayrıcada patlıcana tavuk çok yakışıyor bunuda belirteyim....
karnıyarık yemeğini hemen hepiniz yapıyorsunuz zaten...bende evde sürekli yaparım....eşim kızartmalardan (yağlı olduğu için)çok hoşlanmaz....bende sürekli bişeyler denerim....
aslında artık kızartsam bile havlu kağıt ile üzerine sürekli bastırarak yağını alıyorum güzelde oluyo ama eski deneyimlerimi yazmak istiyorum....
- mesela bi ara fırında denedim....patlıcanları tepsiye dizerek üzerlerine yağ sürerek fırınladım..ama pişip yumuşamaları çok zaman aldı....güzelde olmadı......
- başka bir denememde közlemeyle oldu....közlenmiş patlıcan herzaman lezzetlidir ama karnıyarık yemeğinde çokda lezzetli olmadı bana göre...
- son denememse mikrodalgada oldu......kızartır diye düşündüğüm mikrodalga maalesef pişirdi ama kızartmadı....aşağıda tarifi fotoğraflarla gösterdim.....sonuç olarak en güzelinin yine bol yağda kızarmasına karar verdim..hiç biri kızartma tadında olmuyor....
- patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bekletin....süzdürüp kurulayın...bir kapta yağlayıp ,tuzlayıp fırın poşetine dizin..ağzını iyice bağlayın...poşeti bi kaç yerinden delin...
- şimdi tam hatırlamıyorum ama benim fırınım için pişirme gücünü 80 yaptım sanırım ve kontrol ederek bi 10-15 dk pişirdim.....kızaracak diye bekledim ama kızartmadı ,yumuşadı ama....kısaca pişti.....
fotoğrafta pişmemiş gibi görünsede aslında yumuşamış oluyor...haşlama gibi bişey....ortalarından kesi atarak kaşıkla ortada çukur açılır.....ve tencereye veya tavaya dizilir......
KARNIYARIK İÇ MALZEMESİ....(soğan sarımsak olmazsa olmazı ama ben sevmediğim için eklemiyorum)
- 100-150 gr kadar kıyma(az yağlı olsun)
- 1-2 sivri biber
- 1-2 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- tuz,pul biber,karabiber
- bir tutam maydonoz
- zeytinyağında ince doğranmış biberler biraz kavrulur.....kıyma ilave edilir azda kıyma ile birlikte kavrulur...
- doğranmış domatesler ilave edilir.....suyunu salıp biraz çekmeye yakın tuz ve baharatlar eklenir....
- piştikten sonra en son ince kıyılmış maydonoz konulur......ve patlıcanlara iç paylaştırılır...
- için piştiği tavada salça su ile karıştırılıp karnıyarıkların üzerine gezdirilir....
- ağzı kapalı bi şekilde kısık ateşte pişirilir.......
- denemelerim sonucu en güzel karnıyarık patlıcanların yağda kızarmasıyla oluyor....
- ama yağlı sevmeyenler için közleme ve mikrodalga iyi bir alternatif...
- soğan sevmediğimden kullanmıyorumda ,ama sarımsağın çok daha lezzetli yaptığını soğan ve sarımsak severler söylüyorlar.....
- yapılan yorumlarda şunu hatırladım ki evet birde yağ sıçraması sebebi var ki bende sizler gibi sinir olurum..bu şıkkı eklemeyi unutmuşum:)yağ sıçraması yüzünden zaten doğru dürüst kızartma yapamam ama geçenlerde denediğim bi yöntemi söylemek istiyorum...
- -belki yok canım diyeceksiniz ama napiim....düdüklü tencerede (ağzı açık canım)kızarttım...yağ sıçramadı tencere derin olduğu için....ama onu yıkamasaı daha zor diyorsanız ;
- birde kızartma yaptığım tencerenin veya tavanın kapağına gazete sarıyorum...üstteki kulp kısmına bir lastikle sabitliyorum...kızartırken kapağı kapatıyorum..yağ sıçramıyor gazeteye yapışıp kalıyor vede gazete kapağın nemlenmesini ve su damlatmasınada engel oluyor......bazende böyle yapıyorum..şimdi ama sağlıklı değil falan diyenler olur gazete yağa temas etmiyor ,tabiki ateşede değmediğinden emin olun..isteyenler olursa ben bi ara fotoğrafını çeker koyarım.....
- yağlı kağıtta sarılabilir denemedim ama denersem onuda eklerim..hatta gazete sarmama gerek kalmaz:)
28 yorum:
bende çok kızartma taraftarı değilim.ama görüntüde süper olmuş bence.kızartmayı aratmıyor.ellerinize sağlık.sevgiler.
PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER.BİZİM EVİN BAŞ YEMEĞİDİR KARNIYARIK.BEN KÖZLEYİP YAĞINI BİRAZ BOLCA KOYUP FIRINA ATIYORUM.BEĞENİLİYOR HAFİF VE LEZZETLİ OLUYOR
Ellerine sağlık Disalciğim,nefis görünüyor.Ben de sana katılıyorum bu konuda en güzel karnıyarık kızartılarak yapılıyor,diğer şekillerini ben de denedim ama hiç lezzet alamadım.Sanırım kısaca çok yağ,çok lezzet demek lazım:::)))
sevgiler...
Ben de soğan ve sarmısağın, patlıcanın her yemeğine çok yakıştığını düşünüyorum. Özellikle patlıcan oturtmayı ve karnıyarığı bol sarmısak olmadan asla pişirmem diyebilirim...Ellerinize sağlık.
hmmm...karnıyarığı çok severiz ama kızartırken her tarafın batması,kokması kadar illet birşey yok.Böylede bir denemek lazım..Ellerine sağlık..Nefis görünüyor..
birbirinden güzel deneyimlerini okumak çok zevkli idi canımm ellerin dert görmesin..
her hali ile benimde kabulum patlıcan benim de :)
ah bir yaz gelsee:)
Kızartma çok sağlıklı değil ama ne kadar sağlıksız olsada hiçbir türlüsü onun yerini tutmuyor:)
Ellerine sağlık..
karnıyarığı çok severim ama etrafa yağ sıçramasından pek yapmazdım bu tarifle sık sık yaparım artık elinize sağlık...
gazete süpper fikirmiş disalim.. Ben de patlıcanın her halini severim. Ama kıymalı hali b,r başka oluyor. yalnız soğan sarımsak göremedim :) kıymanın içinde hiç olur mu:))))))
tariflerinizden cok istifade ediyorum ellerinize saglik
ozlem c.
canım patlıcan benim evimin vazgeçilmezidir bilirsin...:))
genelde musakkasını yaparım karnıyarığı nadiren yaparım..bencede en makbulü kızartmasıdır..ama yeni yeni lezzetler denemekte fayda var..:))
ellerine sağlık salişim öpüyom....
bende firitözde kizartiyorum ve senin gibi kagit havluyla yagini iyice kuruluyorum öyle olunca fazla yagli olmuyor bencede en lezzetli hali kizartinca oluyor
iki gün önce misafirlerime yapmistim
Ne güzel püf noktaları vermişsin, gazete kağıdnı ben de koyarım zaman zamana, ama sabitlemek aklıma gelmemişti, bundan sonra senin gibi sabitlerim. Patlıcanın her türünü bende çok severim, ellerine sağlık canım sıcacık sevgiler...
Disalcim ne güzel bilgiler paylaşmışsın bizimle, çok teşekkürler:).
Oturtma yaparken patlıcan dilimlerine yağ sürüp fırında kızartmak gerçekten iyi sonuç veriyor ama karnıyarıkta denemedim.
Annem bir keresinde karnıyarık için patlıcanları önce kızartıp sonra da suyun içine atıp bir süre bekletip iyice kurulamıştı. Öyle de hafif oluyor..
Ellerine sağlık.
Sevgiler:)
aslı
çok pratik olmuş.. elinize sağlık.. patlıcan gibisi varmı bende çok severim
sevgiler
Patlıcanın her şeyini çok severim ama ben kızartılarak yapılandan daha çok hoşalnıyorum galiba:)))Güzel önerin ve fikirler için teşekkürler canım...
Sevgiler...
arkadaşım ben karnıyarıkta kızartma taraftarıyım.başka türlü yiyemiyorum.enfes görünüyor.
ellerine sağlık disalciğim.
not:
ben de sendenim.
kızartma yapacağım vakit tencerenin üzerine gazete kağıdı koyuyorum hiç sıçramıyor.
sonra hoooop çöre at ve kurtul.süper yöntem.
sevgilerimle:))
PATLICANA BEN DE BAYILIYORUM.PAYLAŞTIĞIN İYİ OLDU..ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER...
ben de nadir kızartma yapanlardanım ama kapak aldım kızartma tenceresi üzerine çevresi kapalı ortası tel ve kızartma yaparken nispeten daha az yere sıçrıyor - en azında sadece ocak ile yetiniyor ortalık batmıyor. Tchibo mağazalarında büyük marketlerini züccaciye reyonlarında falan oluyor - tavsiye ederim. bayılıırm ben de her hali ile patlıcana ellerinize sağlık!
canim goruntu sahane valla ellerine saglik bende kizartarak yapiyorum nedense daha lezzetli oluyor gibi:))nefis resimlemissin sevgilerle iyi haftalar disalcim.
Bende senin gibi kızartma işine sinir olanlardanım. Bu işlemi hep fırında hallediyorum. Uyguladığın yöntem de hoşuma gitti. Paylaşımın için teşekkürler. Sağlıklı haftalar..
Kizartma isini balkonda yapmak gerek,hem koku iceri sinmiyor hem de patlasada-catlasada cabucak haloluyor.Eski gazeteleri sereceksin üzerine piknik tüpünü
oturtacaksin, yarim saatte balik dahil olmak üzere hersey bitiyor.
Temizleme de iki dakika...Annem hep bu sekilde yapardi,ha ben böyle yapiyormuyum;maalesef yasadigim yerde imkan yok...Herseyin asli nasilsa öyle yapmak gerek,ben de bircok yöntem denedim ama, olmuyor...
ben baılırım karnıyarık a yine de tavuklu nasıl olur hayal edemedim...patlıcanı çok yağda kızartmayı sevmediğim için şöyle bir yontem buldum: bir teflon tencereye 1-2 kaşık yağ koyup kızdırıyorum daha sonra 4-5 sığdığı kadar patlıcanı dizip kapağını kapatıyorum , altını da kısıyorum, bir tarafı kızarınca diğer tarafı çeviriyorum...oyle hafif oyle lezztli oluyor ki anlatamam ustelik kızartma lezzeti de içinde:))
Sunum harika...Kızartmaktansa bu şekil daha sağlıklı, ellerine sağlık...
Ahhh o patlıcan..:)
Ne çok severim kendisini..
Hele kıymayla buluşunca doyamam yemelere :)
Ancak kızartılmış olunca ağır gelmesinden dolayı uzak dururum esasen..
Şu mikrodalga ve poşet fikrini çok tuttum :)
Sonuç mükemmel..
Ellerine sağlık canım..
sevgilerimle..
what's up disalce.blogspot.com owner found your blog via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your website http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer best backlinks service Take care. Jason
Ellerinize saglik.Benim bi sorum olucak bende var mikrodalga ama buz cozmek icin nasil pişirilir bilmiyorum.yardim ederseniz sevinirim.tewekurler.
merhaba Shehla
cok geç yanıt yazdığım için özür dilerim..pc başına oturamıyorum bi türlü..
sadece buz çözme olsa bile en yüksek ayar neyse ona getirip deneyebilirsin..bence hepsinin özelliği zaten aynı..
sevgilerle :)
Yorum Gönder