29 Aralık 2009 Salı

POLONYA KEKİ - RENDE KEK




bloğumun başına fazla geçemesemde arayı soğutmamak için bişeyler eklemeye çalışıyorum...

öncelikle tarifimi p.d.ç.s.e..50 yürüten arkadaşım nursene gönderiyorum....kensine kolaylıklar diliyorum...

normalde yaz tatillerinde iki ayı geçkin bloğumla ilgilenemezsem(ki tatilde ailemin yanındayım),elim hemen soğuyor yeni tarif eklemek çok zor oluyor....

şimdide o moddayım.....eklemezsem canım hiç istemeyecek...onun için ufak tefekte olsa bişeyler karalamak istedim.....

az biraz kendimden haber vereyim.....amacım sizleri sıkmak değil...sadece inşallah ilerde bu sayfaları açıp okuduğumda neler yaşadığımı bilmek.....bi nevi günlük olsun işte....okumak zorunda değilsiniz :))))

şu anda hamileliğimin 24. haftasındayım......aşermelerim neredeyse kalmadı.....kesin olmamakla birlikte hala kız görünmekte kendileri......yaklaşık üç dört haftadır hareketleri şiddetle hissedilir şekilde.....birde çok fazla dönmeleri var buda içimi daraltıyor:)))nefesim daralıyor...tatlı şeyler bunlar...biliyorum hayırlısı ile doğunca bunlardan kurtulcam:))

işte böyle bu arada boş durmayıp bloglardan denemeler yapıyorum bu aralar.......rende kekide denemek istedim....

tarifi sevgili arkadaşım turuncu tatlardan aldım.....şahsen benim bu hamileliğimde tatlıyla aram pek yok..yiyenler beğendi...ama bana biraz hamurumsu geldi....kekten çok tart hamuru gibi...zaten malzemelerde onu andırıyor......yalnız bi gün bekleyince daha lezzetli oluyor....biraz aşamalı bi kek....turuncu tatların sayfasında yapıp beğenenler daha fazla..bence deneyin....benim damak tadım bu aralar biraz değişik:)))



arkadaşım turuncu tatlar çok güzel ayrıntılı bi şekilde fotoğrafları eklemiş...ordan bakabilirsiniz..

MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:

  • 5 Yumurta
  • 1/4 Cup pudra şekeri(Tepeleme bir kahve fincanı)
  • 1 Paket vanilya
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 1 Margarin(yumuşak)
  • 3 Su bardağı un(Daha fazlada olabilir)
  • 1 Yemek kaşığı kakao

KREMASI İÇİN:

  • 1 Su bardağı şeker
  • 2 Yemek kaşığı buğday nişastası

ARASI İÇİN:

  • 1 Çay tabağı marmelet ya da tanesiz reçel

YAPILIŞI:

  • Önce hamurunu hazırlıyoruz. Bunun için önce yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz.Sarılarla pudra şekerini çırpıyoruz.
  • Sonra margarini, unu, kabartma tozunu ve bir paket vanilyayı ekleyip yoğuruyoruz. Birazcık sert bir hamur olacak.
  • Yaptığımız bu hamuru yarı yarıya önce ikiye bölelim. Sonra böldüğümüz bir yarım hamuruda ikiye bölelim.
  • Yarım olan hamurumuzu yuvarlak bir kalıbın tabanına (kelepçeli olursa çok rahat olur) yayalım.(Kalıbınızın büyüklüğüne göre hamurunuz az ya da çok olabilir onu göz kararı kendiniz ayarlayın) Diğer ikiye böldüğümüz yarım hamurumuzun birine kakaoyu ekleyip yoğuralım.
  • Yani hamurumuzun biri sade biri kakaolu olacak. Sonra bunları buzluğa 15-20 dakikalığına koyalım.
  • Diğer taraftan pastamızın kremasını hazırlayalım. Bunun için ayırdığımız yumurta beyazlarımızı önce bir çimdik tuzla çırpalım.
  • Sonra üzerine bir su bardağı şekeri yavaş yavaş ekleyelim. Ardında da nişasta ve vanilyayı da azar azar ekleyip köpük olana dek beş dakika çırpalım.
  • Marmelat ya da reçelimizi kalıba yaydığımız hamurumuzun üzerine gezdirelim.
  • Onun üstüne buzluktan çıkardığımız kakaolu hamurumuzu rendeleyelim.
  • Onun üstüne kremamızı yayalım ve sade hamurumuzu rendeleyelim. 150 derecede ısıtılmış fırında 40 - 60 dakika kadar pişirelim.
  • Pişerken çok kabarıyor fırından çıkınca sönüp formunu alıyor. Herkese afiyet olsun.

18 Aralık 2009 Cuma

OTLU ATOM KURABİYE..BLOĞUM 3 YAŞINI GEÇMİŞ BİLE:)




yazımı yazıp yayınlamıştım ama birden aklıma bloğumun doğum günü geldi.....tabi yine geç geldi.....üç yaşını bitirmişde dördünden gün bile almış:)daha dün gibi....hey gidi günler....

işte ilk doğum günü....

buda ikincisi.....

...................................................
işte benim günüm...cuma:))))


bu günü çok seviyorum.....iki gün tatil.......sabah 7 yok.....inşallah tabiki .....ne zaman hayal kursam veya plan yapsam alt üst olabiliyor......onun için inşallah diyelim..hayırlı olsun güzel olsun.....kötü tarafı çabuk geçiyor olması......eminim biraz sonra pazar olur......:(

bu günde yağmurla uyandık..hemde ne yağmur...şimşekler,gök gürlemeleri.........bayburt'ta oturduğum günleri hatırladım bugün......biz orda kar denizinde yürümeye çalışırken,antalya 'da insanlar kısa kollu ile gezerdi..hayret ederdik......şimdi egede güneş var doğuda yine kar....ama dört gözle kar yağmasını bekliyorum....lapa lapa hemde.....

dört mevsimi birden yaşayabildiğimiz için çok şanslıyız.....hiçbirinden vazgeçemiyorum...hepsi bizde var olduğu için Allah'a şükürler olsun....

tarife geçiyorum hemen.....

bu tarifi sevgili toprağım ikizlerin annesinden aldım....oda pembelimden almış...tarif için arkadaşlarıma teşekkür ediyorum......ben ıspanak yerine maydonoz falan kullandım......tuzlu bir kurabiye olsun istedim...sonuç güzeldi.....zaten bu tür kurabiyeler tadından çok görüntüsüyle akılda kalırlar......




malzemeler....
  • 150 gr. margarin
  • göz kararı tuz...1 çay kaşığı şeker
  • 1/2 bardak krema(bu yarım bardak demek galiba)
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ(türk kahvesi sanırım)
  • 1 paket kab.tozu
  • küçük doğranmış maydonoz,az nane ve dere otu
  • pul biber
  • 4-4,5 su bardağı kadar un..gerekirse ilave edin...
üzeri için ve topları yapıştırmak için.....
  • 1 adet yumurta(beyazı toplara ,sarısı üzerine




yapılışı....
  1. margarin,sıvı yağ ve krema bir kapta karıştırılır....
  2. kab.tozu,tuz ve un katılarak yoğurmaya başlanır...içine doğranmış otlar ve pul biber eklenir....hamur yoğrulup biraz dinlenmeye bırakılır...
  3. hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler alınır ve fazla ince olmayacak şekilde açılır...
  4. çay bardağı ile veya istenilen bir kalıpla yuvarlaklar çıkarılır...
  5. yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir....
  6. kenardan çıkan parçalardan fındık kadar yuvarlaklar yapılır ve yumurta beyazına bulayarak dairelerin üzerine üst üste yapıştırılır...
  7. yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir...

9 Aralık 2009 Çarşamba

ÇİKOLATALI PORTAKAL ŞEKERLEMESİ




merhaba arkadaşlar.....

ben bu yazıyı yazarken ,dışarda harika bir yağmur yağıyor......sesini rahatlıkla duyabiliyorum....buda bana huzur veriyor.....

küçükken yağmur yağmasını sevmezdim...heryer çamur olurdu.....okula giderken ayakkabım kirlenmesin diye poşet geçirirdim ayakkabıma....onlarla yürümekte o kadar zor olurdu ki ,kayardım,çamur bir batman olurdu resmen.....

ilk asfalt atıldığında yollarımıza ne kadar sevinmiştim.....simsiyah uzun tertemiz yollar....artık kışın yağan karda ayaklarımız çamur olmayacaktı,elimizde poşetlerle kayabilecektik ne güzel...

şimdi o yollarda kalmadı.....bi yandan yıkılıyor bi yandan yenisi inşaa ediliyor......

artık seviyorum yağmuru.....ıslanınca annem kızmıyor...ayaklarım çamur olmuyor.....dünyanın bu suya ihtiyacı var biliyorum.....onun için yağsın istiyorum.....berekettir diyorum......zaten pencere arkasından seyrediyorum artık....ıslanamıyorum....

bir kıssa vardır bilir misiniz?

bir zamanlar bir köyde uzun yıllar yağmur yağmamış.....heryer gitgide kuraklaşmaya başlamış...köylü su bulamaz hale gelmiş.....ne kadar yağmur duasına falan çıktılarsada yok...olmamış......en sonunda bir alime gitmişler.....
köye yağmur yağmadığını söylemişler....ne yapalım ,nasıl yalvaralım.....
alim onlara şunu söylemiş....(alimlerin kalp gözü açıktır..Allah onlara isteği şeyleri gösterir,bildirir)
-falanca köyde bir küçük kız çocuğu var.....babası ona yeni bir ayakkabı almış....küçük kızda Allaha dua etmişki,
-Allahım nolur yağmur yağmasın ....yeni ayakkabılarım ıslanmasın eskimesin...diye......gidin çocuğa söyleyin..yoksa onun bu içten duası üzerine bi daha yağmur yağmayacak...

işte böyle arkadaşlar..kıssanın sonunu yazmama gerek yok sanırım....yağmurla alakalı diye yazdım.....ilk duyduğumda çok etkilenmiştim......haa bu arada evet yağmur yağarken yapılan dualarda kabul olur....tabiki hayırlı dualar:)

şimdi gelelim tarifin inceliklerine.....

sevgili arkadaşım mutfaktayım özlem güzel bir etkinlik düzenlemiş.....ismide ilk aşk çikolatayla başlar diye.....bende küçükken çikolataya aşıktım halada aşıkım.....

.....hiç unutmam bakkallarda salam,sucuk,peynir gibi malzemelerin konulduğu bir dolap vardı.......üst raftada hep üç beş tane üç beş tane ülkerin güzel çikolatalarından koyarlardı...hazine gibi.....sanki kuyumcunun altını gibi..camın arkasında:)onların çoook pahalı olduğunu sanardımda yıllarca arkasından bakmıştım....çünkü bizim alabileceğimiz çikolatalar bakkal amcanın önündeki tezgahta olurdu...

o ülkerinkiler farklıydı....onları kim alırdı hala düşünüyorum.....çok özeldi onlar çook.....

birde bu tarifi sevgili arkadaşım mutfaktasanatın etkinliğine gönderiyorum..p.d.ç.s.e.49 u yapıyor kendisi..kolaylıklar diliyorum....

etkinlikleri seviyorum çünkü görmediğim blogları görüyorum ve beni görmeyenlere bloğumu tanıtmış oluyorum...etkinliklre katılın diyorum.....

işte nefis tarife geldim sonunda.......




Malzemeler
  1. 4 portakal
  2. 3 su bardağı tozşeker
  3. 1 çay kaşığı kaşığı tuz
  4. 2 litre su
süslemek için...
  • bitter çikolata(200 gr)
yapılışı......
  • Portakalları yıkayıp kabuklarını dilimleyin...tencereye alıp üzerine tuz ekleyin.....Kapağını kapatın ve 24 saat bekletin...
  • Tuzda beklettiğiniz portakal kabuklarını bol suyla yıkayıp süzün. ...Tencereye alıp üzerine soğuk su ilave edin..... acılığını gidermek için biraz kaynatın ve suyunu süzün. ...Kaynatma işlemini 3 defa tekrarlayın.
  • sonra portakal kabuklarını birer santim eninde şeritler halinde doğrayın.
  • Portakal kabuklarını bir tencereye alın. Üzerine 2 su bardağı kadar şeker ilave edin. Tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırarak kabukları şeffaflaşıncaya kadar pişirin ve şerbetini süzün
  • Süzdüğünüz portakal kabuklarını fırın ızgara telinin üzerine aralıklı olarak dizin. Kalan şekeri üzerlerine serpiştirin. 3-4 gün oda sıcaklığında bekletip kurutun.
  • son olarak erilitmiş çikolataya batırarak servis yapın yani yiyin:)



3 Aralık 2009 Perşembe

KAŞARLI SOSİS




merhaba arkadaşlar.....

öncelikle bütün arkadaşlarımın, geçmiş ne bayramı varsa kutlarım.....özel gün kutlama konusunda biraz kötüyümdür.......o günleri öyle hareketli ve yoğun geçiririm ki bırakın kutlama yapmayı bilgisayarı görmem mümkün olmaz......

bi önceki yazımda elektrikli süpürgem bozuk ve aradığım makinayı bulamıyorum demiştim......bayramdan bir gün önce hiç ummadığım bir bayiden istediğim modeli buldum.....buda sizlere önerim olsun....sadece aradığınız markanın değil,diğer mağazalarada mutlaka bakın.....neyin nerden çıkacağı bilinmez......

biraz bahsedeyim ki isteyenlere ama karar veremeyenlere FİKİR OLSUN......markası philips maraton 9210......

güzel yönü çekişi gerçekten harika.....çoğu yeri en kısık ayarda süpürmek zorunda kalıyorsunuz......buda en sessizde çalışması demek.....görünüşü hoş.....
çok sessiz çalışıyor demişlerdi ama eski süpürgenize göre evet sessiz ama çıt yok denilecek gibide değil..illaki sesi var.....birazda büyük gibi...ama yinede tavsiye ederim......çekiş süper....

torbalısını alacaktım ama bulamadım...eğer aynısının torbalısı dersenizde 9170 modelini tavsiye ederim....

birde fakir mağazasından buldum haberiniz olsun....ve çin malı olup olmadığını mutlaka sorun....benimki hollanda üretimi......

sorunsuz güzel bir bayram geçirdim......

ailelerimizin ellerini telefondan öptük......uzakta olmanın en kötü yanı bu sanırım.....biz küçükken bütün aile iç içe kutlarken, bayramın değerini bilirken, çocuklarımız bayramın anlamını şeker ve çikolatadan ibaret zannedecek......bu duruma çok üzülüyorum ama elimizden gelecek bişey yok....

bayram sabahı için hazırladığım ,tarifini canım arkadaşım muhteremciğimden aldığım bu harika sosislerin tarifine geldi sıra......ekleyecek bişey yok...görüntüsü çok güzel oluyor........tadı malum sosis kaşar karışımı......teşekkür ederim tarif için......acele çekim yaptım...süsleyemedim:)

özellikle çocuklar bayılıyor buna:)


yapılışı.......
  • Sosislerin karnını bıçakla çizin ve içine kaşar peynir yerleştirin.
  • Tepsiye dizip, kaşarlar eriyinceye kadar fırında pişirin.
  1. not.....sosislerin karnını kesmeden önce üzerlerine kaynamış su döktüm az haşlanmış gibi olsunlar diye....bu şekilde karınlarıda daha güzel kesildi..yumuşaktı......
  2. ve fırın tepsisine dizdikten sonra üzerlerine az zeytinyağı gezdirdim...az ama......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak