30 Ekim 2008 Perşembe

VİŞNELİ YAŞ PASTA ...pdçse..28...

uzun zamandır etkinliklere katılamıyordum......ailemin gelip gitmesi,yine aralarda misafir ağırlamam etkinlikleri takip etmememi imkansız hale getirdi.......bu etkinliklerin getirisi bence çok fazla......
  • mesela misafirim geleceği zaman arkadaş arkadaş gezmek yerine direk etkinliklere bakıyorum...çünkü kocaman bir arşiv geziyorum o zaman.......ve benim gibi düşünen insanlar için tarifimin böyle bir arşivde yer alması hoşuma gidiyor........
bu güzel pastayıda annemler için yapmıştım......tarifimi sevgili arkadaşım tatlikurabiyem e gönderiyorum.........davetinden dolayı teşekkür ediyorum.........
  • ve burdan etkinlik yapan arkadaşlara bi önerim olacak...ben pek vakit bulamıyorum....onun için işin uzmanlarına sesleniyorum......hobi sayfası olan arkadaşlar eskileri değerlendirme diye bi etkinlik yapıyorlar.......bizim sayfalarımızda mutfakla ilgili olduğuna göre ,bizlerede evdeki artan malzemeleri veya kullanılmayan ,buzdolabında çürümesini beklediğimiz gıdaları değerlendirmek ile ilgili bi etkinlik düzenleseler........bu şekilde yeni tarifler türeyeceğini bile düşünüyorum........yetkililere duyurulur.......
geçelim pastamıza.....


malzemeler......

pandispanyası için.....
  • 4 adet yumurta(beyazı kar haline getirilecek)
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kab.tozu
kreması için.....
  • 1 paket kakaou puding
  • 1 poşet sade kremşanti
  • pudingin belirttiği kadar süt....
iç ve üst süslemesi için.....
  • 1 su bardağı dondurulmuş vişne
  • keki ıslatmak için sulandırılmış vişne reçeli
  • üzerine rendelenmiş çikolata ve elma dilimleri
  • kenarlarına kavrulmuş fındık içi
yapılışı.....
  • puding tarifine göre pişirilir....
  • soğuduktan sonra kremşanti toz halinde pudinge eklenir ve iyice çırpılır...
pandispanya...
  1. yumurtanın beyazı ayrı bir kapta kar haline getirilir...
  2. sarısı ile şeker iyice çırpılır.....
  3. kabartma tozu ve un eklenir....
  4. en son yumurtanın beyazıda ilave edilerek yavaşca alttan üste doğru karıştırılır...
  5. yağlı kağıt serilmiş yuvarlak kalıba dökülür....
  6. 180 dereceli fırında üzeri pembelşinceye kadar pişirilir....
  7. pandispanya ortadan ikiye bölünür......
  8. birinci kat reçelli su ile ıslatılır......yapılan krema sürülür....vişneler eklenir....
  9. diğer kat üzerine konulur.....yine reçelli su ile ıslatılır......artan krema ile kaplanır....
  10. kenarları fındık içi ile,üzeri ise elma dilimi,vişne ve rende çikolata ile süslenir....
not.....ben pastamı altına bi kaç parça yağlı kağıttan oluşan bir düzeneğin üzerinde yapıyorum...süsleme işim bitince kağıtları pastanın altından çekiyorum......üzerinde çalıştığım tabak temiz kalıyor........bu yöntemi harika pastalar yapan arkadaşım acemişef den öğrendim...

22 Ekim 2008 Çarşamba

MİNİ PİZZALAR

Minipizza

yıllardır hiç şaşmayan bir tarifim...çok kişi bilir yapar..ama herkes kendi bildiği şekilde yapar...

ben çok severim...her zamanda yüzümü ak çıkarmıştır misafire karşı....

pişmişinin fotoğrafını bile çekemedim.....bu sevilen lezzetin işte tarifi....

malzemeler....hamuru için...
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 -2 tatlı kaşığı tuz
  • bir paket kuru maya
  • un
üzeri için sos....
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 yemek kaşığı salça
  • az zeytinyağı(1 tatlı kaşığı kadar)
  • kekik,tuz
üzeri için......
  • sosis
  • salam
  • sucuk
  • domates
  • biber
  • zeytin
  • kaşar
yapılışı....
  1. hamur için az süt ve şeker ile maya biraz kabartılır..üzerine önce sıvılar eklenir..
  2. yavaş yavaş un ilavesi ile hamur yoğrulur....mayalanmaya bırakılır...
  3. mayalanan hamurdan ,el una batırılarak küçük bezeler alınır....(hepsi aynı boyda olsun diye)
  4. el veya merdane ile açılır...arzuya göre çatalla ordan burdan delinir(şişmesini istemiyorsanız)
  5. üzerine karıştırılmış sos sürülür..
  6. sonrada arzu edildiği şekilde doğranmış malzemeler dizilir....en üste kaşar rendesi ile fırına verilir....
  7. 180-200 derecede pişirilir....

21 Ekim 2008 Salı

TAVUKLU BULGUR PİLAVI VE ERDEK OCAKLAR BELDESİNDE PİKNİK SEFASI


annemlerle geçirdiğimiz güzel hafta ile ilgili tüyoları önceki yazımda çıtlatmıştım......şimdi onlardan bazılarına biraz değineyim......

ilk geldikleri günlerde biraz bandırmayı tanımaya çalıştık.....neresinde ne var ne yok iyice gezdik.......

sonraki günlerde gönene kaplıcaya gittik......kocaman çok güzel bir havuzu vardı.....havası çok serindi....bunalmadık......vede tertemizdi..


sonra erdek'i gezelim dedik.....piknik malzemelerimizi aldık......şurda duralım burda duralım derken erdek'in ocaklar beldesine kadar gelmişiz......yaz sezonu bittiği için plajlar bomboştu.....kumsalı harikaydı......deniz berraktı ve bir tek dalga yoktu........resmen ütülü çarşaf gibiydi....
yol kenarında kumsala yakın bir yerde zeytin ağaçları altında pikniğimizi yaptık......güneşin batışını seyrederek çayımızı içtik.......en güzel taraflarından biride buydu sanırım......

birde ordan bir meyve bulduk ki yeyip yememe konusunda tereddüt ettik........görüntüsü çileğe benziyordu...tadı ise bazı meyvelerin karışımı gibiydi...ama ben tadını en çok alıç meyvesine benzettim.......içindeki çekirdekler ve ağıza dağılan mayhoş tadı bana alıçı andırdı.......


önce meraktan annem tadına baktı....güzelmiş deyince bende yedim......ama babama yedirmedik...bizi sen kurtarırsın bişey olursa dedik ve gülüştük........eve gelir gelmez ilk işim bu meyveyi araştırmak oldu......daha önce çok görmüştüm ormanlarda ama cesaret edip yiyememiştim........faydalarını okuyunca keşke daha önce yeseymişim dedim........

  • Faydası :
  • Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler.
  • İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Sinirleri kuvvetlendirir.
  • Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak kurtlarını döker. Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
  • Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir. Ateşi düşürür. Dişdibi taşlarını eritir. Cilde tazelik ve güzellik verir.
  • Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizmaya faydalıdır.
  • Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir. Alerji yapabilir.
  • Kocayemiş fazla yendiğinde sarhoş ediyormuş. Alkol etkisi yaptığından ormanlardaki ayılar yediğinde sarhoş olup yalpalarlarmış.
  • Bitkide ayrıca C vitamini ve tanen bulunuyormuş. Tanen, kabız yapıcı, mikrop öldürücü güce sahip olup, idrar yolu iltihaplanmalarında özellikle faydalıymış.
  • Kurutulmuş yaprakları da suyla kaynatılıp içiliyormuş. Şifalı ot sevenlerin dikkatine
bu meyveyi ayıların severek yemesi biraz kötü sanırım......amaan ben zaten tadını beenmemiştim:)))neyse canım ceylanda seviyordur belki....yada kuğu........
daha fazla bilgi için tıklayın......

ve günün en güzel yemeği......deniz kıyısında,gayet doğal bi şekilde çatalsız kaşıksız,sadece yufka ekmeği ile dürüm yaparak yediğimiz bulgur pilavımız........hele birde sevdikleriniz yanınızdaysa değmeyin keyfinize........yanında bol salata,yoğurt ve ardından çayyyy........

aslında ilk gittiğimizde mangal falan yapmıştık...oraların tadına doyamayınca evde pişirdiğimiz yemeklerimizi bir çırpıda paketleyip tekrar gittik..bence mangaldan daha zevkli ve lezzetliydi.....
Allah kimsenin ağzının tadını bozmasın........küçük şeylerden bile mutlu olmanız dileğimle.......

yapılışı........
  1. küçük bir piliç suyla kaynatılır....
  2. piştikten sonra çıkarılır.......
  3. kaynamış olan tavuk suyunun içine bulgur yıkanıp eklenir........tahminen su, bulgurun bir baş parmağı kalınlığında üzerinde olmalıdır........
  4. bulgur suyunu çekince üzerine tereyağ eritilir ve karıştırılır........
  5. siftelenen tavukla servis edilir.......

20 Ekim 2008 Pazartesi

Uluslararası Arkadaşlık Ödülü / Friendship Around The World Award


sevgili arkadaşlarım ebruakın , miskokuluyemekler , saniyesultan , çapankızımutfakta ,aslıdaninciler ve yenitadlar beni bu güzel ödülle ödüllendirmişler.....kendilerine çok teşekkür ediyorum.......çok mutlu oldum....

Ödülün amacı arkadaş listenizdeki bloggerları dünya çapında tanıtabilmek.Ödül alıcı tarafından devrediliyormuş. Her seferinde farklı isimler söylenmeliymiş ki ödül sürekli aynı kişiler arasında dönüp durmasın.......ve zicirin büyümesi için sizi seçen kişiden bir fazla kişiye göndermeniz gerekiyormuş......tabii ben iki arkadaştan ödül alınca çok kalabalık bir liste olacağından listeyi kısa tutacağım....

ödül veren arkadaşları tek tek gezdim..neredeyse bütün arkadaşlar ödüllerini almışlar...

ödüle layık arkadaşlarım......
(şuracığa azıcık yazı sıkıştırayım.....geçen hafta annemler vardıya ooo ooooofff neler yaptık neler....nasıl hoş vakit geçirdik anlatamam.....bugün akşam bilemediniz yarın yazarım..hepinizi öpüyorum arkadaşlar)

11 Ekim 2008 Cumartesi

AYVA KOMPOSTOSU

ayva kompostosu



çok severim ayva kompostosunu....ayvalar çıkınca mutlaka yaparım....

dış kabuğunu soymam.....renk versin diye çekirdeğinide içine atmam....bu halini seviyorum....

malzemeler...
  • 2 adet ayva
  • 2 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • arzuya göre karanfil(biri iki tane)
yapılışı...
  • ayvaların çekirdekleri çıkarılır....küçük küpler halinde doğranır....
  • suyu eklenerek kaynatılır..
  • kaynadıktan sonra şekeri ilave edilir...
  • yumuşayınca soğutulur....afiyet olsun....

10 Ekim 2008 Cuma

TAVUKLU TÜRLÜ YEMEĞİ VE SEMİZOTU SALATASI

merhaba arkadaşlar.....

bugün çok mutluyum..annem geliyor.....daha tatilden ne kadar oldu ki geleli demeyin sakın....yıllar geçmiş gibi geliyor insana......inşallah akşama burada olurlar......

sizlere azcık bandırmadan bahsedeyim......
buraya taşınacağımı söylediğim zaman birçok arkadaş çok rüzgarlı ve gürültülü olacağını söylemişti......gerçektende çok rüzgarlı bir şehir.....şu an sizlere bu yazıyı yazarken dışardaki uğultuyu anlatamam.......

ve geçen uçak seslerinden de durulmuyor......yetmezmiş gibi karşımdaki demirci dükkanının cııızzzz,dızzzzz,jjiiiuuupppp....gibi sesleride cabası........ne tv seyrettiriyorlar insana ne telefonda konuşturuyorlar.......

neyseki beni sevindiren taraflarıda var....mesela her güne yayılmış mis gibi pazarları var....ve üç adet büyük ,büssürü küçük marketleri var.......mutfağımdan sabah güneşin doğuşunu seyredebiliyorum ve kızımın okula gidiş gelişlerini kontrol edebiliyorum......

işte böyle arkadaşlar.......iyi yönüyle ,kötü yönüyle 4-3 lük bir hayatın içinde pollyannacılık oynuyoruz......

artık tarifime geçeyim......küçüklüğümden beri türlü yemeğini çok sevmişimdir.....

TÜRLÜ YEMEĞİ
  • 2 adet patates
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet sivri biber
  • 3-4 adet domates
  • 5-6 adet tavuk kanadı
  • tuz,az karabiber,az pulbiber
YAPILIŞI
  1. sebzeler soyulur......doğranır...harmanlanır....
  2. tencerenin dibine tavuklar yerleştirilir.....
  3. üzerine biraz tuz gezdirilir.....
  4. tavuğun üzerine sebzeler eklenir......biraz tuz daha serpilir.....
  5. birazda sıvı yağ gezdirilerek bir çay bardağı kadar su ilave edilir....
  6. önce yüksek ateşte pişirilir...kaynayınca kısık ateşe alınır......
not....sıvı yağ eklemeyi unutmayın....bütün malzemeler üstten konulduğu zaman genellikle yağ unutulur..dikkat......

SEMİZOTU SALATASI


ilk defa denedim.....galiba birde yoğurtlusunu yemem lazım....ağzımda dolgun bi lezzet bıraktı....güzelmi değilmi anlamadım......denemelik çok az yaptım..

malzemeler......
  • istediğiniz kadar semizotu
  • salatalık
  • domates(minik domateslerden kullandım)
  • maydonoz
  • limon,zeytinyağı,tuz
yapılışı.....
  1. semizotu temizlenir,yıkanır...arzu edilen büyüklükte doğranır.....
  2. salatalık ve domateslerde iri olarak doğranır...
  3. maydonoz ince olarak eklenir.....
  4. limonu ve yağı eklenir.....
  5. arzuya göre pul biber serpilir......

6 Ekim 2008 Pazartesi

ÇUBUK KRAKER.......P.D.Ç.S.E. 27......

merhaba arkadaşlar......

nihayet yine taşındım.....yine işlerim bitti.....yine internetimin bağlanmasını bekledim ve bağlandı........artık bu sıralamayı yaşamaktan yoruldum.......sizde bana yeni yerimde mutluluklar dilemekten yoruldunuz tabi......sizlere çok teşekkür ediyorum .....bu taşınmalar sırasında beni asla yanlız bırakmadınız......unutmadınız........

taşınmaya öyle alışmışım ki çoğu koliyi açmak istemiyorum.....hazırda bulunsun diye......evimde gördüğüm en küçük bir aksilik beni yeni ev aramaya dürtebiliyor(şaka tabi)...en tuhafıda konu tayin olduğu zaman eşyalar kapıya doğru koşar oldu,alıştılar tabiiii.......artık toplanmak zorunda kalmıyorum......ben "hadi eşyalarım şu adrese diyorum"onlar koşa koşa gidiyor.........:))

insanoğlu yerleşik hayata geçeli asırlar oldu ama ben hala geçemedim......bu göçebelik daha ne kadar sürecek bilmiyorum......eşyalarımı eleye eleye elde eşya kalmadı....neyse bu sefer biraz kalıcı gibi görünüyoruz......en azından kızımın okula yeni başlaması sayesinde bi beş yıl kıpırdamayabiliriz.......inşallah.......

bayramda ankaradaydım.....ailem ve akrabalarımla beraber çok güzel bir hafta geçirdim....taşınma yorgunluğunu attım.......bütün arkadaşlarımın geçmiş bayramını kutluyorum.......

ayağımın tozuyla bu nefis tarifi annekizmutfaktayiz arkadaşımın etkinliğine gönderiyorum.....daveti için teşekkür ediyorum......başarılar canım......

ve bu harika lezzetide canım arkadaşım yemedeyanındayat ın sayfasında gördüğüm günden beri denemek istiyordum......bayramdada tatlıdan gına gelince artık tuzlulara geçilmesi gerektiğini düşünerek denedim....harika oldu.....teşekkürler canım tarif için......

malzemeler......
  • 2 su bardağı un
  • yarım paket kabartma tozu
  • 50 gr.margarin
  • 1 su bardağı buzlu su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı
  • üzerine,çörekotu ,susam veya haşhaş ve yumurta akı
yapılışı.......
  1. yağ ve yumurta sarısı karıtırılır.....
  2. buzlu su eklenir.....
  3. kulak memesi yumuşaklığından daha sert bir hamur elde edilir.....
  4. yağlı kağıt serilmiş tepsiye çubuk şekli verilerek üzerine yumurta beyazı sürülür....
  5. susam, çörekotu veya haşhaş serpilir...
  6. önceden ısıtılmış 230 dereceli fırında pişirilir.......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak