28 Aralık 2007 Cuma

PEYNİRLİ SALAMLI ÇERÇEVE BÖREK


neden fotolar küçük çıkıyor anlamıyorum.....en büyük boyutu seçiyorum ama bu bile küçük...
pek anlaşılır görünmüyor.....neyse onuda buluruz yakında....

büssürü işim var.....hafta sonu yani yarın misafirim gelecek....ve ben iki arada bi derede nasıl becereceksem anasınıfındaki kızımın hediyeleşeceği arkadaşına hediye alacağım....eşimin okuluna pazartesi günü için sarma saracağım.....

ayrıca bu pazartesi kızımın okulunada yiyecek bişeyler hazırlamam gerekiyor....işte böyle...

başa gelen çekilir derler.....çekeceğiz artık...

bu güzel tarifi canım dostum yeşildomatesle otururken sevgili ablamız güldenalkandan aldık...
yine harika bir milföy tarifi..hem kolay hemde leziz......

her tarifte olduğu gibi bu tarifte değişikliklere uğradı....zaten mutfakla ilgileniyorsanız ve birazda blogcuysanız kesin tarife ekleme çıkarma yaparsınız......
  1. üç yumurta diyorsa siz iki kırarsınız.....
  2. bir litre süt diyorsa siz bir çay bardağı ayırırsınız......
  3. bir fiske tuz der.....siz buda benden olsun dersiniz......
  4. beyaz peynir der kaşar rendelersiniz veya tam tersi.....
  5. pudra şekeri zaten aslında normal şekerdir hep......
diycem o ki ,,,belkide bundan yıllar önce imambayıldı yemeğini imamı bayıltarak yapıyorlardı.....
bizim gibi insanlar değiştirdi ve patlıcanla yapmaya başladılar.....bu örnekleri çoğaltabiliriz....
gelelim değişikliklere uğramış tarifimize........

YAPILIŞI
  • milföylerin üzeri bıçak ile çapraz çapraz kesilir.....
  • ortasına peynirli karışım konulur......
  • en üstünede bir dilim salam eklenir...
  • kenarlarına yumurta sarısı sürülerek 180 derecede pişirilir....

24 Aralık 2007 Pazartesi

YENİ ADRES VE UYDURUK PASTA


merhaba arkadaşlar.....

öncelike şunu söylemeliyimki blogcudan ayrıldığım için çok üzgünüm....alışkanlıklarımdan çok kolay kurtulamıyorum.......herşeyin ilkini yaşadığım ,beni bugünkü durumuma getiren bir emektarı nasıl bıraktım bilmiyorum.....

artık giremez olmuştum.....mecbur kalmasam geçmeyecektim.....ama kısmet.....artık burdayım...adım belli sanım belli........nereye taşınırsam taşınayım yalnızca bir tık uzağınızdayım......

haaa unutmadan söyleyeyim.....eski bloğumu tamamen silin.....arkadaşlarım listesinin lüzumsuz isimlerinden olmak istemem......ben iyi bilirim o kuru kalabalığı......bende zaten bir kaç güne kalmaz tamamen silicem........yoksa elim hep oraya gidecek......

eveet....gelelim yukardaki pastaya ......uydurdum.....bu sefer abarttım ama.....evde ne var ne yok kullandım.....kısaca "artık kekler pastasıda" diyebiliriz......

malzemeler..........
  • artmış ıspanaklı kek.....
  • artmış bir kat pastaban......
  • iki poşet kremşanti.......
  • pastabanı ıslatmak için ve şantiler için süt.....
  • vee artmış çikolata sosu.......
yapılışı.........
  1. pastaban en alta konulur......
  2. şekerli süt ile ıslanır......
  3. üzerine şantinin yarısı sürülür......
  4. onun üzerine ufalanmış ıspanaklı kek eklenir.....bir kısmı ayrılır....
  5. yine şanti sürülür.....azıcık ayrılır.....
  6. en üste artan ıspanaklı kek ve şanti karıştırılarak yuvarlaklar yapılır....
  7. hindistan cevizine bulanır.....
  8. pastanın üzerine gelişigüzel konulur.....
  9. çikolata sosunu da dökerek dinlenmesi için dolaba kaldırılır.....
afiyet olsun......

21 Aralık 2007 Cuma

KAYISILI TART...PORSELEN DEMLIK CAY SAATLERI ETKINLIGI 8


merhabalar.....

yine bir bayram daha blogda geçiyor.....

yarın Allah nasip ederse kurbanımızı keseceğiz....kanını alnımıza sürebilirmiyiz bilmiyorum ama etini nasıl halletcem onu düşünüyorum...


hep ailem ile birlikte keserdik..onlar hallederdi..ilk defa tek başıma kaldım...etleri doğra ,kıyma çektir......pay dağıt....üstesinden gelebilirmiyim acaba....

neyse bu güzel tart tarifini canım cicim muhteremden aldım....

sevgili arkadaşım, keskinlininmutfağı etkinliğin ev sahipliğini yapıyor....çok çok gelsin arkadaşım....

Malzemeler;

  • 125 gram margarin........
  • 2 yemek kaşığı dolusu tatlı yoğurt..........
  • 1 paket kabartma tozu.........
  • 1/2 çay kaşığı tuz.........
  • 12yemek kaşığı dolusu un...........
    Kreması için..........
  • 1 paket hazır vanilyalı puding.........
  • 3 su bardağı süt.......
  • 2 yemek kaşığı toz şeker..........
  • 3 adet yumurtanın sarısı..........
  • 50 gr tereyağı,1 adet limon kabuğunun rendesi..........
  • 500 gramlık kayısı kompostusu (ben kuru kayısı kullandım)

yapılışı..........
Tart hamurunun hazırlanması için............

  1. Oda sıcaklığında bekleyen margarin derin bir kaba koyulup üzerine yoğurt eklenir.....
  2. Tuz ve kabartma tozu katıp karıştırılır......
  3. Un da azar azar ilave edilip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur....
  4. Diğer taraftan, 23-25 cm çapındaki tart kalıbı yumuşamış margarinle iyice yağlanır.....
  5. (Altı çıkabilen tart kalıpları tercih edilmeli yada kenarlarından tutup çıkarabilmeniz için kalıba yağlı kağıt yerleştirilmeli).....
  6. Hazırlanan tart hamuru elle bastırılarak ve kenarları iki parmak yükseltilerek kalıba yayılır.
  7. Kalıp buzdolabında bekletilir.....

Kremanın hazırlanması için;

  1. Hazır puding küçük bir tencereye koyulup üzerine süt eklenir.....
  2. Tozşeker ve tereyağı katılıp kısık ateşte, tel çırpıcı ya da tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırılarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.....
  3. Puding kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınıp yumurta sarıları teker teker eklenerek karıştırmaya devam edilir......
  4. Rendelenmiş limon kabuğu ilave edildikten sonra tekrar karıştırılıp, hafifçe ılınması beklenir....
  5. Tart hamuru buzdolabından çıkarılıp çatalın ucuyla birkaç yerinden delinir.....
  6. Ilınan krema tart hamurunun içine aktarılıp üzeri kaşığın tersiyle düzeltilir......
  7. Kayısı taneleri, kremanın üzerine çukur kısımları alta gelecek şekilde dizilir.....
  8. Tart, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika kadar pişirilip çıkarılır.....
  9. Ilık hale gelmesi beklenip buzdolabında en az 2-3 saat bekletilir......

PORTAKALLI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


sevgili arkadaşım aysele kolaylıklar diliyorum....yorulma sırası onda....
etkinlikleri çok seviyorum...yemediğimi yiyor,yapmadığmı görüyorum...
kereviz hiç yemedim....bu yemekten sonra yemeyide düşünmüyorum....

eğer sevseydim kerevizi tadı harika gelebilirdi....bu kadar besleyici bir sebzeyi sevmediğim için kendime kızıyorum..ne yapayım ankarada fazla tüketilen bir sebze değil....alışmamışım....

biliyorum etkinlik için herkes neredeyse aynı tarifleri yapmışlar..hiç yapmadım dediğim bu tarif benim için ilk.....

onun için buyrun tarife.....soğan moğan yok...siz eklersiniz....

malzemeler..........

  • 1 kilo kereviz
  • 1 portakalın suyu
  • 1 adet havuç
  • 1 çay bardağına yakın zeytinyağı
  • tuz
yapılışı.......
  1. havuç soyulur...yuvarlak doğranır....
  2. zeytin yağında biraz sotelenir....
  3. kerevizler patates kızartması şeklinde doğranarak havuca eklenir...
  4. bir karışımıdan sonra portakalın suyu eklenir....azda su konulur...
  5. tuz ilavesi ile kısık ateşte pişirilir....
NOT:soğan ve kesme şekerde var aslında..ben kullanmadım.....

SOBEEE ......


hem ızgarada mantar yerken hemde cevaplarımı okuyun....biliyorumki aşağıdaki soruların cevaplarının çoğunluğu ailem olmalı....ama ben biraz eğlenelim istedim.....buyrun......



bekledim bekledim bekledim.....çünkü bir kaç arkadaş tarafından sobelendim..
sevgili oburfil , diki35 , tunacetin beni sobelemişler......belki daha vardır...ama bugünlerde giremedim bloglara bakamadım...bütün arkadaşlarıma teşekkürler yağdırıyorum.....





İSİM VEYA LAKABINIZ: ......keklik...(ailem bana keklik der)
DOĞUM YERİNİZ: ..............ankara....

HOBİLERİNİZ:
................bulmaca çözmek........


EN DEĞERLİ ÜÇ ŞEYİNİZ:
...........kızımın ilkleri,kurutulmuş sineğim,deniz atım,......(sineğim beş yaşında......deniz atım 8 aylık)

OLMAZSA OLMAZ DEDİĞİNİZ ŞEY: .......hafta sonum.........
İDEALİNİZ: ................bahçeli bir evimin olması ve o bahçeye maydonoz ekmek .............
ETKİLENDİĞİNİZ BİR KİTAP: ...........Kuran-ı Kerim.............
EN SEVDİĞİNİZ ŞARKI:...........şarkı dinlemeyi sevmem....................
GİTMEK İSTEDİĞİNİZ YER: .....deniz yolculuğu olsunda nere olursa.....
EN YAKIN ÜÇ BLOG ARKADAŞINIZ: .......yeşildomatesim.....ve diğerleri
UNUTAMADIĞINIZ BİR ANI: ............umrede, medinede bizi kandırarak paramızı alan zavallı adamı mekkedede dilenirken gördüm.....adam parasını çaldırdığını ,ortada kaldıklarını yarım türkçesiyle anlattı...sonrada dolandırdı....bunu unutamıyorum....
BURCUNUZ:.............balık...............
İLGİLENDİĞİNİZ SPOR DALI, YOKSA TUTTUĞUNUZ TAKIM: .......atletizm......sobalı evde otursaydınız bilirdiniz.......
İDEAL BİR KADIN NASIL OLMALI: .........dizini kırıp oturmalı........


İDEAL BİR ERKEK NASIL OLMALI: ..........karısının dizini kırmalı........(ŞAKA TABİİİİ....İNANMADINIZ DİMİ)
TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ OLUMLUMU, OLUMSUZMU?: ........şu an kullanıyorum ama ben taş devri severlerdenim.....wilma gibi bi evim olsun..daha ne.....
İCAT EDİLMESEYDİ NE YAPARDIM BİLMİYORUM DEDİĞİNİZ ŞEY: ........icat edilmemiş aletlere karşı şu an ne yapıyorsam onu yapardım........
İNSANLARIN SÖZLERİNE Mİ, YOKSA GÖZLERİNE Mİ İNANMALI?: .......farketmez......herşeye inanırım......safım ben.......
HAYATTAKİ EN BÜYÜK KORKUNUZ: ............kurtçuklaaaaarrr.........
MANTIK EVLİLİĞİMİ YOKSA AŞK EVLİLİĞİMİ: .........mantıklı bir aşk evliliği.....
EN SEVDİĞİNİZ YEMEK: ................soğansız yemekler..........
EN SEVMEDİĞİNİZ YEMEK: ...........soğanlı yemekler..........
HAYATTAKİ SEVİNÇ KAYNAĞINIZ: .........eşimde bana ayak uydurup soğan yemiyor..sağolsun....
BLOG SAHİBİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİZ:......beni sobeleyen bütün arkadaşlarımı seviyorum.....sanal dünyanın gerçek arkadaşlıkları......


==============SOBEE============


sevgili arkadaşım fzehra beni daha hoş bir sobeyle sobeledi......
gücümün yettiği ,dilimin döndüğünce işte cevaplarım.....


1-
Allah cc "kün" yani "ol" emrini nasıl anlarsınız....?
cevap......ayeti kerime o kadar açık ve netki hiçbirşey ekleyemedim.... Göklerin ve yerin mübdi’idir. (Onları önceden hiçbir örneği bulunmaksızın yaratandır.) Bir şeyin olmasını isteyince ona sadece ol der, o da oluverir. (Bakara Sûresi, 117)

2-
kadın erkek eşitliği söz konusumudur....?
cevap...... Kadınla erkeğin eşit oldukları yerler bulunduğu gibi, erkeğin kadını çok gerilerde bıraktığı, yahut onun çok gerisinde kaldığı yerlerde vardır.......Allah katında bütün kullar kadın erkek ayırt edilmeksizin eşittir...
3-
insanın ahsen-i takvimde yaratılması ne demektir...?
cevap......."en iyi, en kıvamında olan" anlamına gelir. burada kastedilen insandır. kuran-ı kerim'de tin suresi 4. ayetinde "biz gerçekten insanı ahsen-i takvimde (en güzel biçimde) yarattık" şeklinde geçmektedir.

ISPANAKLI KÖSTEBEK PASTA...."PORSELEN DEMLIK CAY SAATLARI ETKINLIGI 7" ....


merhaba arkadaşlarım......

Ankara'dan döndüm....ayrıntıları sonra anlatcaam....

etkinliğede yetiştim şükür....en sevdiğim etkinlik..bir ay beklemek yok...
bu haftanın yorulacak olan ismi sevgili arkadaşım baharhabercisiyim ...
kolay gelsin arkadaşım....ve böyle güzel bir etkinliğe beni davet ettiğin için teşekkürler....

annemle hasretlik giderdim...sevdiğim bütün akrabalarımı gördüm....kızkardeşimin yeni doğmuş göbeği üzerinde minik oğunuda gıdıklama şansım oldu.....çok güzel ve mutlu bir hafta sonu geçirdim....Allahım şükürler olsun....

annemde ne bulduysam aldım....cam tabağına bile gözüm düştü...annem benim onuda bana verdi....şu eşyanda ne güzelmiş diyemiyorum..hemen bana veriyor....aynı zamanda kayınvalidemdende çay bardakları yürüttüm....sağolsun..onada ne desem hemen veriyor....Allah iki annemdende razı olsun....daha neler var neler....saymakla bitmez....

geçelim tarifimize.....
NOT:şunu belirtmek isterim..benim kekim güzel olmadı...ilk defa bu kekden denedim...ıspanağımı sıkmamıştım...oda sıvılaştırdı sanırım...ve çok sıcak fırına sürmüştüm....siz nasıl yapacağınızı daha iyi bilirsiniz....
böyle olmasına rağmen arkadaşlarım çok beğendi....krema keki kapatmıştı..ve ben şekilli kalıpla kesmiştim....görüntü çok hoştu....
malzemeler.........
  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından biraz az sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı kadar un(yinede ayarlayın)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 250 gr.ıspanak
  • ıslatmak için bir bardak nesquikli süt....(isterseniz şekerli süt)
kreması için...
  • dolgu kreması
  • bir poşet kremşanti
  • çırmak için süt
yapılışı......
  1. yumurta ve şeker iyice çırpılır....
  2. ıspanak haşlanır...suyu sıkılır....ve yumurtalı karışıma eklenir...
  3. sıvı yağ,süt ilave edilir....
  4. kab.tozu,vanilya ve unda eklenerek çırpılır....
  5. düz geniş tepsi yağlanır....kek hamuru dökülür....
  6. piştikten sonra bardakla yuvarklar kesilir....
  7. nesquikli süt ile ıslatılır....
  8. çırpılan dolgu kreması ve şanti birbirine karıştırılır....
  9. kesilen yuvarlak eklerin üzerine konulur....
  10. artan keklerde ufalanarak en üste serpilir.....
  11. arzu ederseniz kremayı dökmeden önce muz dilimi ekleyebilirsiniz..
afiyet olsun....


MANTARLI BULGUR PİLAVI.....YE#34 BULGUR ETKİNLİĞİ ......

bu tarifimi sevgili arkadaşım deryadan lezzetlerin düzenlemiş olduğu bulgur etkinliğine gönderiyorum........kendisi şu aralar etkinlik yönünden baya dolu........kolay gelsin arkadaşım.....bende zaman yetersizliğinden eski bir tarifim olan bu pilavla katılmak istedim......

......................................................................................................................

merhaba arkadaşlar...

iki günlüğüne ankara ya gidiyorum.....hem anneciğimi göreceğim...hemde annemden biraz köy bulguru un falan tırtıklayacağım....bakalım eve geldiğimde heybemden neler çıkacak......


biz bulgur pilavını çok severiz..belkide iç anadolu lu olduğumdan...helede tavuklusunu...bayılırız....


ama bazende mantarlı yaparım.....mantarı ayrı yemeyi çok severim...

biberle ve domatesle sotelerim....artıncada onu bulgur piavına çeviririm....


nefis oluyor....zaten yapıyorsunuzdur.....

malzemeler.......

  • bulgur(köy bulguru kullanıyorum..tadı daha güzel)
  • bir adet domates
  • 200 gr kadar mantar(atın kafadan)
  • tuz
  • tereyağ
yapılışı..........
  1. mantarlar doğranır....tereyağda kavrulur....
  2. yıkanmış bulgur eklenir....
  3. bir domates malzemeye rendelenir....
  4. üzerini geçene kadar sıcak su eklenir....
  5. kısık ateşte pişirilir.....(ve tabiki tuz)

KAVURMALI PİLAV


merhaba kevgir okuyucuları....

bu güzel, mis gibi tarifi bize hediye ettiği için canım Esram'a çok teşekkür ediyorum....sayesinde nefis bir akşam yemeği yemiş oldum....


eğer sana ulaşabilseydim şunu soracaktım...."esracım,eriştem yok....uzun makarnayı kırarak yapsam olurmu"ve senden şu cevabı alacağımı biliyordum..."olur neden olmasın"bu cevabı vereceğini bile bile sorardım....


dünyalıkta gözü yoktu....herşeyini öğrencilerine vermiş harika bir öğretmen ve yöneticiydi.....eşimin mesleğinden olması sebebiylemi yoksa canayakınlığıylamı çok sevdim bilmiyorum....her ikiside var galiba.....


hiçbirşeyde gözü olmadığını şu yorumundan anlıyorum.....umreye gidecektim...ve orada dua etmek istediğimi ne istediğini sordum.....onun yorumu şuydu......

"""""""""""""""""""""""""""""""""

yoğunluk dönemime denk gelmişti
senin şirkete yetişemedim
ama okursan eğer
benim için ilim ve irfan dile canım benim
akıl fikir dile
ve merhamet dile kalbime
gerisi boş
yolun açık olsun
tüm dileklerin labul olsun inşallah
sevgiler
öptüm

""""""""""""""""""""""""""""""""""

seni hiç unutmayacağız.....bu güzel lezzetli tarifinide.......


malzemeler.....
  • 1 Su Bardağı Pirinç
  • 2 Su Bardağı Kaynamış Su
  • 1 Avuç Erişte
  • 400 Gr Kuşbaşı et
  • Tuz, Toz Biber,
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Kaşık Tereyağı
  • 2 Haşlanmış Patates

yapılışı.....
  1. Pirinci ayıklayıp yıkıyoruz,tencerede erişte ve şehriyeleri beraberce kavuruyoruz.
  2. Pembeleşince pirinci ekliyoruz ve bir müddet daha kavuruyoruz.
  3. Ardından 2 bardak su ve tuzunu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz.
  4. Pilav pişince Kenarda dinlenmeye bırakıyoruz.
  5. Etimizi 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık sıvı yağda kavuruyoruz.
  6. Üzerine toz biber ve tuz serperek ateşten alıyoruz.
  7. Diğer yandan 2 adet patatesimiz haşlayarak kabuklarını soyup büyük parçalara bölüyoruz.
  8. Tabağın ortasına patates onun etrafına kavurmadan, sonrada pialvı koyup servis yapıyoruz…
AFİYET OLSUUUUUUUUUN

FIRINDA PATATESLİ PİZZA


merhaba arkadaşlar.....


bir etkinlik gününe daha geldim...daha düne kadar ne yapsam diye düşünürken aklıma güzel bir kahvaltılık geldi.....

porselen demlik demek illa pasta börek demek değildir dimi....


güzel bir kahvaltıya ne dersiniz....

sevgili arkadaşım güldencehobi ev sahipliğini yapıyor....çokda güzel oluyor...ellerine sağlık...kolay gelsin.....işte tarifim.....


malzemeler....

  • patates
  • salam,sucuk,sosis
  • yumurta
  • tuz,kara biber,pul biber
yapılışı.....
  1. bütün malzemeler fotoğrafta göründüğü gibi doğranır....
  2. baharat ve tuz ile harmanlanır....
  3. tepsiye yağlı kağıt serilir....malzeme konulur...
  4. üzerine yumurta çırpılıp dökülür....
  5. pişmeye yakın kaşar rendesi eklenirse daha güzel olur....
afiyet olsun.......bana oldu.......

BİR YAŞ BİR HAFTA........VİŞNELİ PRATİK PASTA


merhaba sevgili blogcu blogsuz,,,,blogspotcu blogspotsuz,,,,bloggercı bloggersız,,,,comlu comsuz,,,, arkadaşlarım.....

her senesini doldurmuş sıradan bir blogcu olarak sizlere ilk günlerimi yazayım...adet bozulmasın....

sene 2006.....tam olarak bundan bir yıl öncenin bir hafta öncesiydi....yani 23 kasım 2006.....fakat tarifi bugün eklemişim....onun için bugünü kutlayacağım....kutladım bile....

iki arkadaş kafa kafaya verdik....bizde açalım dedik.....zaten yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmezdi.....isimlerimizide birleştirelim dedik..... - SAL olduk......bir sürü isim uydurduk...ismini yersofrası koyduk....çoğu blogcu gibi kullanıcı adını disal yazdığımız için ismi değiştirdik....ama sevdik....

sonra tarifimiz bol gelir oldu...disalden kabardı taştıııı ondanda bir yesildomates oldu....
iki kanka birbirine paralel bir yolda yürümeye başladılar....

uzunca bir zaman keşfedilmeyi bekledim.....ilk yorum baya geç gelmişti....
mandalina tatlıma taaam altı yorum yapıldı.......

o günü nasıl yaşadım unutamam....çok sevinmiştim...elim ayağıma dolaştı...kime ne yazsam..kime teşekkür yorumu yazsam....sayfamamı ,yoksa onların sayfalarınamı.............yine gelirlermi.....yeni birşey eklesem.......

sonra o tarif üzerine yine günler geçti....kimse gelmedi....bekledim...bekledim....bilemedim.....karşılık vermeyi çok sonra öğrendim......birini arkadaş listesine ekleyeceğim zaman acaba sormam gerekirmi diye düşündüm durdum....izin alsammı.....oda beni eklemiş diye sevindim.....

şimdi disal oldum....tanıdılar...arkadaş oldular....tam bir yıl geçti bu blogdan.....neler yaşandı neler......

pastamın tarifine gelecek olursam....tadı çok güzel oldu.....tavsiye ederim....

malzemeler....

  • 1 adet pastaban
  • 1 paket dr.oetker gourmet puding çikolataı-vişneli
  • 1 poşet krem şanti(sade)
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
yapılışı....
  1. pastabanın bir katı ayrılır....
  2. bir katının içi kaşıkla içe doğru biraz oyulur.....çıkan kek parçaları ufalanır ayrı bi yerde bekletilir....
  3. puding pişirilir....
  4. oyulmuş kek tabanının içine dökülür.....
  5. üzerine ufalanmış kekler eklenir.....(birazda diğer pasta katından alınır,ufalanır)
  6. onun üzerinede çırpılmış şanti sürülür....hindistan cevizi ile kaplanır....
  7. en üstü ben diğer pasta katından kestiğim ismimle süsledim.....harflere biraz pudingten ayırıp sürmüştüm......artan kekleride truff yapmak üzere dondurucuya atmıştım....

BULAMAŞI ÇORBASI(AYRAN ÇORBASI)

sevgili lama arkadaşım küçük bebeği için çorba arayışına çıkmış....bizde bu güzel etkinlikte tuzumuz olsun diye katılalım dedik..bu taneli çorba ne kadar işini görür bilemem lamacım ama büyükler bayılıyor.......kolay gelsin arkadaşım........


evlendiğimden beri gurbetlerde gezdim durdum....tatillerde ailelerimle beraber hasretlikler giderdim.....
telefonda annemle hep geleceğimiz günleri konuştuk....bana, yapacağı yemeklerden bahsetti....her seferindede konuştuğumuz yemekleri yiyecek zamanları bulamadık.....

benim yapabildiğimi bildiği halde bana yolluklar hazırladı....eve gider gitmez yersin diye dünya kadar malzemeler koydu.....halbuki eve gelir gelmez hiç birini yapamadım....buzluğa atılmalık fasulye yorgunluğumun üzerine gitmedi....melemen yaptım....çay demledim....sonrada bavulları ertesi gün düzeltirim diye kanapeme uzanıp yol yorgunluğumu atmaya çalıştım.....

bir bavul giyecekle gittim...üç bavul erzakla geldim hep....sizin oraların eti iyi değildir dedi bana et,kıyma hatta tavuk koydu.....anne gerek yok dedim..olsun gider gitmez yersin dedi.....

anne yüreği işte...erzakların arasına küçük hediyeler sakladı....evime döner dönmez aradı....hediyesini görüp görmediğimi sordu....sesimden ne kadar sevindiğime sevindi.....yoğurt bile koydu....elinden gelse evi verecek...canım annem.....
beni yıllardır böyle sevindirdi......

bizim oraların yöresel çorbasıdır....bulamaşı denir....bayramlarda,düğünlerde mutlaka olur......ılık ılık ocağın üzerinden aşırmak ve içindeki tahta kaşıkla yemek ayrı bir keyiftir....
bu çorbayıda annem hazırladı....yoğurdun içine malzemeleri karıştırır...ben istediğim zaman ne kadar yapacaksam içinden alırım....pişiririm.....bir nevi tarhana......

öncelikle nasıl yapıldığını anlatayım.....anne hesabı anlatacağım.....
  • torba yoğurdu içine haşlanmış kuru fasulye,haşlanmış nohut ve haşlanmış yarma konulur....fazlaya kaçmayacak şekilde bolca tuz ve azda un konulur....kavanozda veya saklama kabında muhafaza edilir.....ne zaman isterseniz hazırda bir çorbanız bulunmuş olur.....
  • tarhana halini pişirmek isterseniz,,,pişireceğiniz kadarını tencereye alın..bir yumurta kırıp ıcak suyu yavaşça malzemeye yedirin....karıştırarak pişirin...tabiki üzerine olmazsa olmaz nane yakın....
  • bu tarhana dolapta aylarca kalabiliyor....köpük köpük olursa telaşlanmayın....çünkü yoğurt tehlikeli bakteri üretmiyor....üzerindeki küfler bile iyi bakteriymiş unutmayın...
çorba malzemeleri......ölçüsüz.....
  • haşlanmış fasulye,nohut,buğday(mesela birer çay bardağı)
  • torba yoğurdu veya normal yoğurt(yarım kilo kadar)
  • bir yumurta
  • bir yemek kaşığı kadar un
  • sıvı yağ-nane
yapılışı...........
  1. yoğurt yumurta ve un ile beraber iyice çırpılır....
  2. haşlanmış malzemelerde katılarak karıştırılır....
  3. bir litre kadar su kaynatılır....malzemeye yavaş yavaş eklenir....
  4. ocağın üzerinde kaynayana kadar karıştırarak pişirilir....
  5. ayrı bir yerde sıvı nane yakılır....biraz soğuyunca çorbaya dökülür...
afiyet olsun.....

KOKOSTAR...PORSELEN DEMLIK CAY SAATI...5....

hindistan cevizi dolgulu kurabiye

haftalık etkinliklerde baya sarmaya başladı...güzel gidiyor....sevgili arkadaşım yenitatlar da sıra....bende kurabiye ile katılayım dedim....
benide davet ettiğin için çok teşekkürler.....

çok yoğun ve üzücü bir hafta geçirdik....hatimler okuduk.....dualar yaptık...inşallah yerine ulaşmıştır....hayat devam ediyor.....insanoğluyuz...herşey bizim için.....buradan emeği geçen bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum......Allah hepinizden razı olsun.....

tarifi ,tarifleriyle ün salmış sevgili arkadaşım yeşilkivi den aldım....harika bir lezzet...helede bir gün durursa çok daha nefis oluyor....üzerine çokda güzel bir sos yapmıştı..benim zamanım olmadığı için yapamadım ama siz mutlaka deneyin.....tarif.....burada

malzemeler...
hamuru için...
  • 2 adet yumurta(birinin akı iç malzemeye)
  • 250 gr. margarin(eritilmiş)
  • 1 kahve fincanı kakao
  • 2 kahve fincanı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
iç malzemesi...
  • 2 su bardağı hindistan cevizi
  • 2 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurtanın akı(ben iki kullandım)
yapılışı...
  1. hamur malzemeleri un hariç karıştırılır....
  2. yumuşak bir hamur oluncaya kadar azar azar un eklenir....
  3. iç malzemesi karıştırılır....
  4. hamurdan ufak parçalar koparılır....
  5. ince bir şekilde açılır.....
  6. iç malzemesinden ekleyerek yuvarlanır.....
  7. basık olmasın....yuvarlak olsun....
  8. yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.....
  9. 180 dereceli fırında pişirilir....


FIRINDA KABAK MÜCVER


merhabalar.....
yine geldi......o muhteşem gün yine geldi.....her hafta sonu olduğu gibi yarında yine özgürlüğüme kavuşuyorum....sınırsız keyif...tasasız bir gün....pazara kadar ama....bütün işler o gün yığılma yapıyor çünkü.....

etkinlik günü geldi çattı...hayır bu tarif etkinlik için değil..daha ne yapacağıma bile karar vermiş değilim....bir an önce tarifi tasarlayıp göndermem lazım....

o zamana kadar idare etmek için yukardaki güzel tarifi ekliyorum...kabak kullanmanın güzel bir yolu daha....veyada yağlı sevmeyenler için.....

lafı uzatmadan geçelim tarife....
malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı kadar beyaz peynir
  • 3 adet rendelenmiş kabak
  • maydonoz,dereotu
  • tuz,karabiber
  • un(miktarını hatırlamıyorum)

yapılışı

  1. yumurta ,yoğurt ve sıvı yağ çırpılır.....
  2. kabak ,peynir ,ince doğranmış maydonoz ve dereotu eklenir...
  3. tuz ve karabiberle birlikte karıştırılır....
  4. miktarını hatırlayamadığım kadar un.....katı olmayacak kadar eklenir....(tahmini bir su bardağı veya biraz daha çok)
  5. yağlanmış tepsiye dökülür....
  6. 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir..
  7. pişmeye yakın üzerine kaşar rendesi serpilir....

afiyet olsun.....

GELELİM SOBE KONUMUZA....
sevgili arkadaşım
yersofrası beni sobelemiş...işte cevaplarım...
teşekkürler arkadaşım....

))..ve sen gidiyorsun...

.....gidince ara....mektup yazmayıda unutma....banada gelirken bişey al.....

))..söylenmesi en zor olan sözcükler...

......bana aldığın bu hediyeyi ve bundan öncekileri aslında hiç beğenmemiştim aşkım.....


))..senin için yağmurdan sonrası neyi ifade ediyor...

......yerler kuruyana kadar dışarı çıkmamam gerektiğini.....

))..burçak çerezcioğlu...

......mavi saçlı kızmış....burdan öğrendim.....

))..seni sobeleyeni nasıl bilirsin...

yeni tanıştım....iyiki tanımışım.....teşekkürler arkadaşım....

VELİBAH

velibah..



merhaba arkadaşlar...
çok hamur işi yapıyorum dimi...ne yapayım bizim oraların alışkanlığı....

insan iç anadoluda büyüyünce mayalı hamurla çok uğraşıyor...bana bir leğen dolusu ekmek hamuru verin..ben ondan büssürü değişik hamur işi hazırlayayım...

en sevdiğim,annemden sürekli yapmasını istediğim ve yapılınca şişsem bile patlayana kadar yediğim bir tarif....

YUKARDA GÖRMÜŞ OLDUĞUNUZ VELİBAHIN TAM ORTASINDA DAHA DOĞRUSU HERYERİNDE PATATES VAR....ben özellikle sapsarı olan yerlerini yiyiyorum.....oralarda daha çok var demektir....

disalde ölçü maalesef olmaz...helede mayalılarda....çünkü ben kafama göre hamurumu yoğururum.....canım o an ne isterse onu yaparım..artan hamuru dolaba koyarım...bu şekilde iki üç gün dayanıyor....
velibah


işte tarifsiz tarif......


malzemeler....
  • un
  • maya
  • tuz
  • ılık su
içi için....
  • 5-6 adet patates
  • tuz
  • pul biber ve karabiber
  • biraz sıvı yağ
yapılışı
  1. hamur yoğrulur...mayalanmaya bırakılır....
  2. patatesler haşlanır..iyice ezilir.....pürüz kalmayana kadar...
  3. baharatlar ve sıvı yağ eklenir....
  4. patatesden ufak mandalina kadar yuvarlaklar yapılır....
  5. hamurdan yumruğumuzdan biraz büyük parçalar koparılır...
  6. birazcık açılır...tam ortasına patates konulup tekrar kapatılır...
  7. patates bitene kadar bu şekilde yapılır....
  8. sonra içli bezeler incecikce açılır....
  9. yağsız tavada pişirilir....
  10. pişincede margarinle veya tereyağ ile yağlanır....
AFİYET OLSUN

ŞEHRİYE SALATASI

 salata


merhaba arkadaşlar....

bir önceki yazımda sobanın artılarından bahsetmiştim....
şu an o artıların güzelliklerini yaşıyorum.....fokur fokur kaynayan çaydanlığım.....yanına eklediğim yedi sekiz kadar kestanem.....birazdan mideye inmeyi bekliyorlar....

geçenlerde blog blog dolaşırken sevgili blog ablam doğadanın sayfasında çok güzel bir salata gördüm...hemen denemek istedim....çünkü salata çeşitleri iyice tükenmeye başlamıştı....
  • kısır
  • patates salatası
  • makarna salatası
ve bunların değişik sunumlarından başka bişey yapamıyorduk....arkadaşımında doğum gününe dek gelince onlara değişik bir salata yapayım dedim.....çok güzel oldu...daha doğrusu arkadaşlarım çok beğendi......
sizde deneyin....
ben bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldım.....
  • sarımsak kullanamadım......biliyorsunuz sevmiyorum....
  • ve baharatlı cipste kullanamadım.....içinde sarımsak ve soğan olduğu için......
  • gerisi hep aynı......
 cipsli şehriye salatası

    malzemeler
    • yarım paket tel şehriye
    • bir kase yoğurt
    • 3 yemek kaşığı mayonez
    • 3 adet salatalık
    • 10 -15 kadar kornişon (ben evdeki salatalık turşusundan kullandım)
    • ve cips(nasıl arzu ederseniz)
    • tuz ve sıvı yağ
    yapılışı
    1. şehriye sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.....
    2. üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir...tuzu atılır,suyunu çekene kadar pişirilir....
    3. bir kase yoğurda mayonez eklenir..karıştırılır....ben azıcık tuz ilave ettim....
    4. şehriyeler suyunu çekince bir kaba alınır...
    5. üzerine rendelenip suyu sıkılan salatalıklar eklenir....
    6. onunda üzerine kornişonlar doğranır...ilave edilir....
    7. en üste mayonezli yoğurt dökülür.....
    8. servis sırasında ise cipsler çok küçültülmeden üzerine serpilir....
    afiyet olsun...........

    SOSİSLİ MAYALI KURABİYE



    selam arkadaşlar....
    kiminin dolabında pastası eksik olmaz....kiminin kurabiyesi.....kiminin ise benim gibi hamuru....

    alışkanlıklarımdan sık sık bahsediyorum...bişeye taktımı takarım....ramazan boyunca neredeyse her sofraya ekledim bu sosislileri.....ilk yaptığımda ve ikincide ve üçüncüde eşim çok beğendi....bende yapmaya devam ettim....

    ama bişey farkettim ki.....artık eşim yemiyor....görmekte istemiyor....
    siz siz olun abartmayın.....ben neden bıkmadım anlamadım.....

    mutlaka deneyin derim....bir lokmalık oluyorlar....tadı bence harika...ve artanı dolabın alt kısmına koyduğunuz zaman uzunca bir süre bozulmuyor...zaten bozulmasına izin vermiyorsunuz...dolaptan aşırılacak bir tat.....

    okulların açılma telaşı,ramazan telaşı derkeeen zaman geçti...kışda geldi çattı..... çok yakın bir zamanda monoton hayata geçiş yapmak üzereyim...soba kurulacak.....çıtır çıtır yanacak...bende dibinde pineklemeye başlayacağım.... maalesef oturduğumuz ilçede doğalgaz yok....kaloriferli daireler ise çift maaşlı insanlar tarafından zaptedilmiş durumda....

    şimdi size soba ve kaloriferin artı ve eksilerini yazayım....
    1. soba bir odayı ısıtır......kalorifer heryeri.......
    2. sobada yemek yapabilirsiniz.....kaloriferde yapamazsınız.....
    3. sobalı oda hem yatak odanızdır,hemde yemek....diğeri ...malum......
    4. soba sizi atletik yapar.....diğer odalara koşarak gider gelirsiniz....
    5. sobada çift mevsim yaşarsınız.....kaloriferde tek.....
    6. sobada kestane yapabilirsiniz....kaloriferde aslaaa....
    7. soba çocuklara cıssss'ın anlamını öğretir....kal...öğretemez...
    8. sobanın baş harfi S...kaloriferinki ise K......
    9. sobanın arkasına kedi gibi kıvrılır ateşi yüzünüze vurur, kaloriferin vurmaz.......bir de soba üstünde nohut kavurma yapılır, bir de soba üstüne tel takılır çoraplar felan asılır(((son şıkkımızda sevgili arkadaşım misssden)
    bu ramazan kışa dek gelmedide mutfakta donmaktan kurtuldum....şaka tabiki kapı gibi ufom var....ben nereye o oraya..... geçelim artık tarife......

    malzemeler....
    • 1 su bardağı ılık süt
    • 1 su bardağı ılık su
    • 1 su bardağından biraz az sıvı yağ
    • 2 yemek kaşığı şeker
    • biraz tuz
    • bir paket kuru maya
    • aldığı kadar un
    içi malzemesi.....
    • sosis(ölçüsüz)
    • ketçap salça karışımı
    • kekik
    • az tuz
    yapılışı......
    1. hamuru için önce sıvılar karıştırılır...
    2. sonra aldığı kadar un ilave edilir....mayalanmaya bırakılır....
    3. ketçap salça karışımına biraz kekik ,tuz eklenir...
    4. sosisler uzunlamasına ikiye bölünür.....yarım serçe parmağı kadarda tekrar ortadan kesilir....sosa karıştırılır.....
    5. mayalanan hamurdan büyük bezeler alınır....
    6. yarım santim kadar açılır....karelere kesilir...yaklaşık üçe üç santim kadar(mantıdaki gibi)
    7. her kareye bir sosis konularak resimdeki gibi iki uç birleştirilir....
    8. yağlanmış tepsiye dizilir....üzerine yumurta sarısı sürülerek 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir....

    ÇİKOLATALI KEKSTRA

    KEKSTRA KEK
    gürbüz tam bir canavar ,,tüm sınıf ondan korkar...
    kapıda görünür görünmez saklanır kekstralar....
    nazlı okul birincisi ,kekstra tek eğlencesi....
    kekstrasını tam yerken gürbüz yanına geldi....
    nazlı kafayı kullandı kekstrayı ters çevirdi....
    ..........

    böyle devam eder durur....eğlenceli.....

    kekstra kalıbımı umreden yani mekkeden aldım....bin davud diye bir alışveriş merkezinden...acayip ucuza geliyor....tavsiye ederim....

    orta kısmına ne isterseniz ondan doldurun.....aslında tuzlu kek yapılsa ortaya yoğurt ,patates püresi,peynir harcı da konulabilir....
    tek sorunum kalıbı yağladım unladım yinede keki çıkarmakta güçlük çekiyorum.....


    en sevdiğim gün bugün.....çünkü yarın.....
    • sabah erken kalmak zorunda değilim....
    • süper bir kahvaltı hazırlayabilirim...
    • ve acıkmış bir şekilde yiyeblirim....
    • erken yatmak zorunda değilim....
    • kızımın yarın okulda ne giyeceğini düşünmeyeceğim...
    • ve o uzun saçlarını sabahın sekizinde taramayacağım....
    • ama çoğu işimi bugün yapayımki yarın bunları yaşayabileyim...
    • mesela ütümü......ne kötü.......
    geçelim tarife......

    malzemeler....(9 lu kalıp için)

    • bir yumurta
    • bir çay bardağı şeker
    • bir çay bardağından biraz az sıvı yağ
    • bir çay bardağı süt
    • beş altı tane küçük doğranmış hurma
    • yarım paket kabartma tozu
    • bir paket vanilya
    • bir yemek kaş.. hindistan cevizi

    üzeri için....

    • çokokrem(yada sizde ne derler nutella)hi hi

    yapılışı

    1. yumurta ve şeker iyice çırpılır....
    2. süt yağ,eklenir..
    3. un,kab.tozu,vanilya ilave edilir...
    4. küçük doğranmış hurma ve hindistan cevizide katılarak karıştırılır..
    5. yağlanıp unlanmış kalıba yarısına kadar doldurulur...
    6. 180 derecede kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir...
    7. kalıptan çıkarılır ve boşluklara çikolata doldurulur...
    8. arzuya göre kekler şekerli sütle vayada kahveli süt ile ıslatılır..
    afiyet olsun....

    TAVUKLU MİLFÖY SARMA



    merhaba arkadaşlar....

    öncelikle herkesin cumhuriyet bayramını kutluyorum.....



    ve gelelim milföylü lezzetlere....kısacası kurtarıcımıza.....sihirli hamurdur kendisi.....dondurucunuzun bir kenarında hep bekler....ve sadece size içine bişeyler koymanız kalır....



    sevgili arkadaşım sofraözlemi benim yaptığımdan kat kat daha güzelini yapmıştı.....meraktan çatlayacaktım....onun yaptığında tavuk budu vardı....ama bende yook.....


    bende o anda elimde olan haşlanmış göğüs etiyle yapmaya karar verdim....denemek amaçlı.....

    gerçekten çok güzel oluyor....siz but ile yapın..ben bidahakine öyle yapacağım......teşekkürler özlemcim...tarif için....sunumu çok güzel...seninkinin tabiki.....


    malzemeler

    • arzu ettiğiniz kadar milföy yaprağı
    • yine ona yetecek kadar tavuk budu(veyada benim gibi tavuğun herhangi bir kısmı)
    • üzerine sürmek için yumurta sarısı
    yapılışı
    1. milföy yapraklarının kenarından şerit kesilir....
    2. tavuk haşlanır,milföylere sarılır...
    3. kesilen şeritlerde milföylere sarılır....
    4. üzerine yumurta sarısı sürülür.....
    5. (isteğe göre tavuklara baharat katabilirsiniz)
    afiyet olsun.....

    SU BÖREĞİ

    su böreği

    hep zor olduğunu zannederdim....
    insan bir işe başlamayınca hakkında yorum yapmamalı bence....

    belkide yaptığımız bir çok pastadan daha basittir....genellikle anne yemeği olarak bilindiği için hiç girişimde bulunmamıştım....

    artık yapabildiğime karar verdim...artık kızıma "annemin su böreği"kelimesini söyletebileceğim.....benimde kızım büyüdüğü zaman benim annemin su böreği diyebilecek....


    su böreğii

    tadı çok güzel oldu...helede kendin yapınca bir lezzet daha katıyor sanki....
    ama şuda bir gerçek ki annelerin ellerinin tadı apayrı...canım annem....


     su böreği yapılışı1




    su böreği yapılışı2


    malzemeler
    • 6 adet yumurta(biri üzerine sürülecek)
    • 3 yemek kaşığı yoğurt
    • bolca tuz(haşlanırken gidiyor)
    • haşlamak için bol kaynamış su
    • aynı miktarda soğuk su
    • bir kase sıvı yağ
    • bir kalıp beyaz peynir(ben birazda kaşar rendeledim)
    • yarım demet maydonoz

    yapılışı
    1. beş yumurta,yoğurt ve tuz karıştırılır...
    2. aldığı kadar un eklenir....çok sert olmayacak.....
    3. hamurdan yumurta kadar bezeler alınır.....
    4. ince bir şekilde açılır.....açılan yufkalar örtü veyada gazete üzerine serilir...
    5. hepsi bitince yufkayı ya bütün olarak veyada benim gibi ikiye bölerek kaynayan suya yavaşça konulur...
    6. orada biraz haşlanınca soğuk suyun içine atılır....
    7. fazla bekletmeden süzgeç üzerine alınarak suyu süzdürülür...
    8. yağlanmış tepsiye serilir....her kata fırça yardımı ile sıvı yağ sürülür...
    9. beze sayısına göre ortaya gelindiğinde peynirli maydonozlu içten konulur.....
    10. ve tekrar kalan yufkalar aynı şekilde tepsiye eklenir....
    11. en üste bir yumurta kırılır her tarafına sürülür.....
    12. önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir....
    not=hamura normal tuz atıp suyunada tuz atabilirsiniz(ama bol tuz hamurun dağılmamasını sağlıyor)
    -yufkaların arasına sıvı yağ yerine margarin sürebilirsiniz....
    -ben bezeleri çok küçük aldığım için size bir sayı veremedim....çok yufkam oldu...ama bu tarif bir tepsilik oldu....
    -yumurta ne kadar eklerseniz beze sayınızda iki katı olabilir....mesela 6 yumurta,oniki beze......

    AFİYET OLSUN....

    MİNİK ELLER MUTFAKTA VEE KAT KAT KURABİYESİ


    çok güzel bir etkinlik daha....bu sefer bize değil küçüklere yönelik....
    küçük eller ve büyük işleri......
    selencim kolay gelsin diyorum....çocuklarla uğraşmak herzaman zor iştir...ama zevkli....

    bu güzel kurabiyenin tarifini yıllar önce sevgili arkaşım pembeliden almıştım...o zamanlar blogcu değildim....kızımı çekmek için yapmıştım..onun için ayrıntılar pembelide.......

    TARİFİ PEMBELİDE

    Malzemeler :

    • 1 paket margarin (250 gr)
    • 1 su bardağı şeker
    • 4 yemek kaşığı yoğurt
    • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
    • 1 limon kabuğu rendesi
    • 1 yemek kaşığı kakao
    • 1 paket vanilya
    • Aldığı kadar un

    Yapılışı :

    1. Margarini küp küp doğrayıp yoğurt ve şekerle ezilene kadar yoğurun.
    2. Kakao hariç tüm malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında hamur elde edin.
    3. hamuru ikiye ayırıp kalanına kakao ekleyip yoğurun ve hamuru 15dk dinlenmeye bırakın.
    4. Her iki hamurdan da portakal kadar koparın ayrı ayrı açın ve aşağıdaki gibi bıçakla kesin.
    • Bir sade bir kakaolu olmak üzere üst üste koyup, küp küp kesin.
    • Yağlı kağıt serdiğiniz tepside üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
    • Afiyet bal şeker olsun.

    RULO MUZLU YAŞ PASTA


    merhaba arkadaşlar....

    bayram geride kaldı....oruç tuttuğumuz günleri unuttuk bile....zaman öyle hızlı ki bir haftaya kalmaz önümüzdeki senenin orucuda gelir...

    çocukken ,günler bir yıl gibi,,,,büyüdükçe ,yıllar bir gün gibi geçermiş.....

    gerçektende öyle oldu....belki yarın bir sene sonra olacak.....

    efendim neyse yukardaki pastayı bayram için yaptım....insanların ramazan boyunca şerbetli tatlı yiyip bıkmış olabileceklerini gözönünde bulundurarak ,artık pasta özlenmiştir diye düşündüm....

    tarifini bir kaç arkadaştan alıp biraz karıştırdım...birazda ben karıştırdım....oldu bişeyler.....bu arkadaşlardan biri ayşeyaman arkadaşım....diğeri ise hatırlamıyorum....kusura bakmayın....blogcu değilken aldığım notlardan buda....eğer sahibi çıkarsa bir kaç soru soracağım...hihi......

    tadı harika,,misafirsavar,,,hafif,,,hazır gibi.....ben yiyenlerin yalancısıyım...(bu blog beni biraz bencilmi yaptı nedir)

    malzemeler....
    • kek için,
    • 4 adet yumurta(beyazı kar haline getirilecek)
    • 1 su bardağı un
    • 1 su bardağı şeker
    • 1 paket kab.tozu
    • krema için ,
    • 1 paket vanilyalı puding
    • 1 poşet kakaolu kremşanti
    • pudingin belirttiği kadar süt....
    • 2 adet muz(ben bir muzu ikiye böldüm)
    • üst süslemesi için,
    • 1 poşet kremşanti
    • elma dilimleri
    • arzuya göre jöle(ben kullanmadım)
    • kenarları için kakaoya bulanmış hindistan cevizi
    yapılışı.....
    • puding tarifine göre pişirilir....
    • soğuduktan sonra kremşanti toz halinde pudinge eklenir ve iyice çırpılır...
    kek için.....
    1. yumurtanın beyazı ayrı bir kapta kar haline getirilir...
    2. sarısı ile şeker iyice çırpılır.....
    3. kabartma tozu ve un eklenir....
    4. en son yumurtanın beyazıda ilave edilerek yavaşca alttan üste doğru karıştırılır...
    5. yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökülür....
    6. 180 dereceli fırında üzeri pembelşinceye kadar pişirilir....
    7. fırından çıkardıktan sonra kağıt ile beraber rulo yapılır....
    8. biraz bekletilir ve rulo açılır....
    9. içine yapılan krema sürülür.....
    10. sarmaya başladığımız noktada muz konulur ve yuvarlanır....
    11. servis edeceğimiz zaman dışı kremşanti ve arzu edilen meyvelerle süslenir....(ben ince elma dilimleri kullandım)
    12. kenarlara hindistan cevizi serpilir.....
    afiyet olsun......

    YE#27 SALAMURA HAMSİ (TUZLU HAMSİ)



    yine güzel bir etkinlik...yeşimcim kolay gelsin....Karadenizli değilim ama oranın yemeklerine bayılıyorum....
    bu sofrayı daha önce gördüm diyenler...size rüşvet teklif etsemde görmezden gelseniz.....çünkü bu sofrayı ben çok seviyorum...onun için eski tarifimle katılmak istedim......tam bir karadeniz sofrası...buyrun ...
    Dikkat! bu sofraya aç karnına bakılması rica olunur...
    nasıl sofra ama.sizlere biraz tuzlu hamsiden bahsedeyim.arkadaşım Trabzon'dan getirdi bu tarifi.ben yemeye doyamıyorum.çok lezzetli oluyor.bilenleriniz vardır belki.yeme şartlarınada uyarsanız benim gibi alışkanlık haline getirebilirsiniz.
    1.şart haşlanmış patatesle yenecek
    2.şart turşu kavurmasıda olacak
    sofrada birde hamur çorbası var.onun tarifinide yakın bir zamanda yazacağım.şimdi gelelim hamsinin hazırlanışına;
    Salamura için istediğiniz kadar hamsiyi temizleyerek kavanoza bir sıra hamsi bir sıra tuz şeklinde diziyoruz.hamsinin satılmadığı ama canınızın çok istediği bir anda çıkarıp yiyorsunuz.
    YAPILIŞI
    • -yarım kilo kadar hamsiyi üstünü geçecek kadar su ile haşlıyoruz
    • -kaynadıktan sonra yine aynı miktar su ile haşlıyoruz
    • -bu işlemi 3 veya 4 kere tekrarlıyoruz
    • -süzüp bir tabağa alıyoruz
    • -patateslerde büyüklüğüne göre ikiye üçe bölerek haşlıyoruz.
    • -onuda bir tabağa alıyoruz.
    • -alel acele yapılmış bir salata ile çatal kullanmadan ve patateslerin kabuklarını bile soymadan ellerimizle yiyoruz...afiyet olmasını istiyorsanız deneyin derim

    KALBURABASTI TATLISI


    kalburabastı.....biz çok sevdik tadını.....ilk yaptığımda sadece dört tane kaldı.....eşim yine istedi....
    diğerlerini yemekten sıkılmıştık çünkü.....tamam dedim....yine yaptım....
    biraz hile yapmak istedim bu sefer....
    artmış olan şerbetimi dökerim diye düşündüm.....ama o azdı...yetmezdi....yeniden şerbet yapsam soğuk olması gerekiyordu....yetişmezdi.....eski şerbete biraz kaynar su ilave ettim.....çalkaladım....fırından çıkan sıcak kalburabastıların üzerlerine döktüm..

    fokur fokur kaynadılar...şerbeti hop bitirdiler....oruç olduğum için tadına bakamadım...ama berbat görünüyorlardı....
    akşam ilk eşim yedi....bidahada yemedi.....ben kenarından aldım....bidahada yemedim....öylece buzdolabına koydum.....aradan bir gün geçince yine aç karınla onu güzelleştirebilirim diye düşündüm....

    tekrar az şerbet yaptım....üzerine döktüm...akşam yine tadı berbattı.....yine bir sonraki gün aç karınla ben bunu daha güzel bişey yapabilirim diye düşündüm....
    yedi sekiz tanesini ezdim....içi bol ceviz olduğu için kıyamıyorum dökmeye......içine minik kekten vardı....onuda ezip ekledim.....pankek lerden....elime ceviz büyüklüğünde alıp yuvarladım....hindistan cevizine bulayıp lokum görüntüsü verdim....
    çok lezzetli oldu....hele ben bayıldım tadına....eğer artarsa tatlınız dökmeyin...bundan yapın....
    hatta ben artan tatlılarımı dondurucuya kaldırıyorum.....lazım olunca çıkarıyorum....aynısı gibi oluyor....



    işte kendime yetecek kadar yapmıştım...gerisinide buzluğa attım....misafirim gelmişti...çıkardım ezdim iki dakikada....süper....tabi siz ezerken kimse görmesin.....karışık hali pekde güzel görünmüyor....


    şimdi size gerçek tarifi veriyorum..en üsttekini....
    malzemeler


    • 1 çay bardağı eritilmiş margarin

    • 1 çay bardağı sıvı yağ

    • 1 çay bardağı maden suyu

    • 1 paket kabartma tozu

    • 3,5 su bardağı un

    • içi için yüz gr ceviz içi
    şerbeti


    • 3 su bardağı su

    • 2,5 su bardağı şeker

    • limon suyu(bir kaç damla)
    yapılışı


    1. şerbet kaynatılır soğuması için bırakılır...

    2. hamur malzemeleri yoğrulur...beş on dakika dinlendirilir...

    3. hamurdan ceviz büyüklüğünde parça alınır...

    4. rende veyada kevgir üzerinde avuç içi kadar açılır...

    5. içine ceviz konulur..iki uç ortada birleştirilir..

    6. yağlanmış tepsiye birleşim yeri alta gelecek şekilde dizilir....

    7. önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir...

    8. fırından çıkardıktan iki üç dakika sonra soğumuş şerbet üzerine dökülür...

    afiyet olsun......

    TERBİYELİ YOĞURT ÇORBASI



    yoğurt çorbası
    terbiyeli yoğurt çorbası



    kardeşimle oturuyoruz....aklımıza düştü ...şöyle güzel değişik birazda ekşimtrak bir çorba yapalım diye....
    uyduralım dedik kısacası.....
    çorba neden olur undan,yoğurttan,salçadan ve baharattan......aldık malzemeleri yanımıza.....
    o diyorki unu yağda kavuralım ben diyorumki yoğurdu ayrı çırpalım....aklımıza ne geliyorsa uyguluyoruz....
    yaptık...sonuç harikaydı.....şimdi ben yapılışını yazınca diyeceksinizki "eee ben yapıyorum zaten bu çorbadan...adıda şu"
    ama biz bilmiyorduk...yeni icat ettik....işin komik tarafı anneme sevinçle anlatıyoruz..."anneeee çorba uydurduk..bi güzel oldu...bi güzel olduu...sorma"malzemeleri anneme sayınca "pekte uyduruk değil gibi dedi...biraz bozulduk..
    ama kardeşimle aramızda onun adı artık uyduruk çorba......
    arkadaşlarımada yaptım...çok beğendiler...hatta iftar davetlerine bile yaptılar....


    bu mangalda bildiğiniz mangal....hepsi kömür ateşinde pişmiş miss gibi ızgara kokan piknik şekerleri....
    tarifi ise temiz hava....ızgara ve eş dost.....

    sizin bildiğiniz ama benim bilmediğim uyduruk çorbamın tarifine geçeyim.......

    malzemeler....
    • 1 kg.sıcak su
    • 3 yemek kaşığı un(tepeleme olmasın)
    • 1,5 yemek kaşığı salça
    • 3-4 yemek kaşığı yoğurt
    • nane(evde kurutulmuş olursa miss gibi kokar)
    • 1 adet yumurta
    • pul biber,tuz
    yapılışı
    1. sıvı yağda un kokusu hafif çıkana kadar kavrulur...
    2. salçada eklenerek biraz karıştırılır....
    3. üzerine sıcak su eklenir....ve sürekli karıştırılır.....
    4. ayrı bir yerde yumurta ,yoğurt,nane ,pul biber iyice çırpılır....
    5. kaynayan çorbaya yavaş yavaş ilave edilir....
    6. tuzu eklenir....biraz yoğurt kesilir gibi olabilir...ben blendırdan geçirdim...çok güzel oldu....
    uyduruk çorba hazırdır...afiyet olsun.....

    FIRINDA KARIŞIK OTURTMA



    kesin ismi başkadır.....yine tutturamamış olabilirim....gerçek adı varsa bana iletin arkadaşlar....
    çok dikkatli biri olduğum söylenemez....ne yürüdüğüm yoldaki iş merkezlerinin ismine ne de yaptığım yemeklerin adına bakarım....
    insan tanımaktada bir o kadar kötüyüm....sakın bana yer tarif ettirmeyin veyada "kız nasıldı.ne giymişti...ne konuştunuz"cinsinden sorular sormayın...çünkü farketmemişimdir veya hatırlamıyorumdur......
    bu huy bana pekte rahatsızlık vermiyor......sadece arkadaşlarla buluşacağımız zaman tarif edilen yeri zor buluyorum o kadar......hi hi......o kadar değil tabi....
    neyse adı size kalmış.....

    malzemeler
    • 6 adet but
    • 3 adet patlıcan
    • 3 adet patates
    • 2 adet domates
    • 4-5 sivri biber
    • salça
    • tuz,maydonoz
    yapılışı
    1. patlıcan ve patates iri yuvarlaklar halinde doğranır ,bol yağda kızartılır
    2. yağ başka bir kaba alınarak aynı tavada tavuklar biraz pişirilir....
    3. tepsiye istenilen sıraya göre patates ,patlıcan,domates dilimi,biber konularak dizilir ..
    4. bir yemek kaşığı salça sıcak suda karıştırılır...yemeğin üzerine dökülür..
    5. en üste maydonoz doğranarak 200 derecede bir saate yakın pişirilir.....
    afiyet olsun......
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Lilypie 6th to 18th Ticker disalin gözünden mutfak